de Apotheker

Web weergave

De Belgische apothekers zijn niet tevreden over de exitmaatregelen en de communicatie van de overheid daarover. Een dikke buis is het resultaat.

ACTUALITEIT

"Deze bevraging brengt onze vaststellingen op onafhankelijke wijze naar boven en drukt ons als beroepsvereniging, en zeker ook de overheden en politici, met de neus op de feiten." Dat zegt Hilde Deneyer (VAN) in een reactie op de resultaten van de enquête op de cover van deze editie.

ACTUALITEIT

Sinds 8 juni ontdekt u op de Facebookpagina MyAPB elke week zes denksporen die het portret van de officina-apotheker van morgen schetsen. Uw commentaar en suggesties moeten het ideale profiel mee helpen op te stellen.

ACTUALITEIT

Het Vlaams ApothekersNetwerk stelde een reeks aanbevelingen op over de maatschappelijke rol van de lokale apotheker in de exitstrategie en in het bredere zorglandschap in het tijdperk 'na corona'. De nadruk ligt op samenwerking en de duurzame verankering van de apotheker in de eerste lijn.

ACTUALITEIT

Intercollegiale toetsing (ICT) is een specifieke manier van zelfevaluatie waarbij enkele apothekers samenkomen om praktijksituaties rond een bepaald thema te bespreken. Zodoende kan ICT bijdragen tot hogere deskundigheid en betere kwaliteit.

ACTUALITEIT

De Hoge Gezondheidsraad bracht onlangs een advies uit over vaccinatie tegen de seizoensgriep voor de winter 2020-2021. De raad beklemtoont dat griepvaccinatie de behoefte aan zorg in de eerstelijnsgeneeskunde en het ziekenhuis vermindert en zo indirecte invloed kan hebben op Covid-19.

ACTUALITEIT

Een Amerikaanse docente farmaceutische wetenschappen en een studente pleiten er in een opvallend opiniestuk in Pharmacy Times voor om farmaceutisch-technische assistenten in te zetten bij telegeneeskundige activiteiten in de apotheek.

ACTUALITEIT

In een advies om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, raadt de Hoge Gezondheidsraad aan om bij gebruik van airco en ventilatiesystemen enkel verse lucht te gebruiken en lucht niet te recirculeren.

ACTUALITEIT

Volgens Amerikaanse en Chinese vorsers wordt het SARS-CoV-2 niet overgedragen tijdens geslachtsgemeenschap.

GEZONDHEID

Vanaf het begin van de corona-epidemie was het duidelijk dat mannen ernstiger getroffen zijn dan vrouwen. Een subgroep met een bijzonder hoog risico treedt nu naar voren: kale mannen.

GEZONDHEID

Een studie van de Franse 'Académie nationale de médecine' treedt de hypothese bij die stelt dat de warmte invloed heeft op de epidemiologie van Covid-19 in landen met een gematigd klimaat. Een stijging van de temperatuur vertraagt het virus, maar doet het niet verdwijnen.

GEZONDHEID

Volgens een Italiaans onderzoek zouden de ogen niet alleen een ingangspoort voor het nieuwe coronavirus kunnen zijn, maar zouden tranen ook het virus kunnen overdragen.

GEZONDHEID

Een eerste marathon lopen na zes maanden training, zelfs tegen een vrij lage intensiteit, zou de centrale bloeddruk verlagen en de stijfheid van de aorta verminderen, waardoor de bloedvaten met bijna vier jaar zouden verjongen.

GEZONDHEID

Vaak gaan mensen met klachten van een urineweginfectie eerst naar hun apotheker. Homeopathie kan bijdragen tot een gunstig verloop van een goedaardige infectie en kan de patiënte snel verlichten. De klachten moeten echter verbeteren binnen de 48 uur.

GEZONDHEID

Volgens onderzoek correleert een volgehouden vermagering na de leeftijd van 50 jaar met een lager risico op borstkanker. Het risico daalt naarmate er meer kilo's afgaan, maar enkel bij vrouwen die geen hormonale substitutietherapie voor de menopauze krijgen.

GEZONDHEID

Een Zweedse studie heeft aangetoond dat het dragen van meer gewicht in de vorm van een gewichtsvest het lichaamsgewicht en de vetmassa bij zwaarlijvige mensen verlaagt, zoals de auteurs ook al hadden aangetoond bij zwaarlijvige knaagdieren.

GEZONDHEID

U hebt een nieuwe wagen besteld en wil uw huidige auto (die eigendom is van uw vennootschap of die u beroepshalve gebruikt) zelf 'tweedehands' verkopen. Moet u in dat geval een verkoopsovereenkomst laten ondertekenen? Welke documenten moet u aan de koper overhandigen?

PRAKTIJK

Stel: u wordt telefonisch benaderd door een bedrijf dat u een product of dienst aanbiedt. U raakt overtuigd door het 'verkoopspraatje' en beslist om met de firma in zee te gaan. Naderhand bedenkt u zich. Bent u in dat geval gebonden door de telefonische bestelling?

PRAKTIJK

Gebruikers van elektrische steps die na een ongeval op de spoeddiensten terechtkwamen, droegen nooit een helm. Daardoor zijn de gevolgen van een ongeval zwaarder. Vias pleit voor een aanpassing van de wegcode.

PRAKTIJK

U bent allicht net als vele landgenoten ijverig op zoek naar een originele en veilige plek om wat rust te vinden en enkele dagen vakantie door te brengen in eigen land? Als een artistieke omgeving, een prachtige natuur en een originele suite u niet afschrikken moet u beslist eens een kijkje nemen op de website van het Atelier Lachaert Dhanis in Tielrode in een landschap van slikken en schorren waar de getijdenrivier Durme in de Schelde uitmondt.

CULTUUR+

In 2020 blazen heel wat legendarische albums 50 kaarsjes uit. Van Morrison Hotel van The Doors over The Beatles' Let it Be, Led Zeppelin III tot Black Sabbath, die laatste zelfs met twee albums. Wat een legendarisch muziekjaar.

CULTUUR+