de Apotheker

Web weergave

"Al 38 jaar lang is de Galenusprijs een ontzettend mooie erkenning voor onze onderzoekers die met hart en ziel blijven zoeken naar innovatieve geneesmiddelen en medische hulpmiddelen."

ACTUALITEIT

De Franstalige poot van de Academie voor Geneeskunde van België (ARMB) organiseerde recent een virtuele sessie in samenwerking met de 'Académie française de pharmacie'. Een mooie gelegenheid om terug te komen op de geslaagde vaccinatiecampagne bij apothekers in Frankrijk.

ACTUALITEIT

"Zullen vaccins ons van het virus verlossen? De antwoorden op die en andere vragen zijn nog onduidelijk maar bepaalde wetenschappelijk onderbouwde feiten stellen ons in staat om te anticiperen op de voordelen van de vaccins waarop we de komende maanden kunnen hopen", zo zei professor Michel Goldman (ULB) tijdens een sessie die samen georganiseerd werd door de Académie royale de médecine de Belgique en de Académie française de pharmacie

ACTUALITEIT

De vaccinatie tegen covid start op 4 januari. De ziekenhuisapotheken zullen wellicht en vooral in de aanvangsfase een grote rol spelen.

ACTUALITEIT

"Naloxon ter beschikking stellen en levens redden", dat was het thema van een webinar, dat gehouden werd door Correlation, het Europese netwerk voor risicoreductie. In de helft van de Europese landen bestaan programma's voor distributie van naloxon thuis. In België is dat nog niet het geval.

ACTUALITEIT

Bijna één op de twee apotheken zou zich vrijwillig kandidaat stellen om het covid-testsysteem in ons land te versterken. Dat blijkt uit een bevraging van de APB.

ACTUALITEIT

Op dinsdag 8 december werd de drieledige Galenusprijs uitgereikt. Online, zoals het in coronatijden betaamt. Aan tafel voor het slotdebat zaten dr. Kristel De Gauquier (medisch directeur pharma.be) en prof. Pierre Van Damme (Vaxinfectio, Universiteit Antwerpen). Centraal in het gesprek, de vaccinatie tegen covid-19.

ACTUALITEIT

Drie laureaten kregen de Galenusprijs van hun respectieve mededingingscategorie. Bekroond werden Vitrakvi®van het bedrijf Bayer (Geneesmiddelenprijs), Rezüm van Boston Scientific (Medische-Hulpmiddelenprijs) en de artsen Martyna Szpakoswka en Andy Chevigné van het Luxembourg Institute of Health Department of Infection and Immunity (Farmacologieprijs).

ACTUALITEIT

De SARS-CoV-2-pandemie heeft een significante invloed op de geestelijke gezondheid. België is een van de landen die het meest getroffen worden door covid-19, maar de psychologische gevolgen van de crisis blijken er minder ernstig te zijn. Prof. Grégoire Lits (UCLouvain) onderzoekt dat op nationaal en internationaal niveau.

GEZONDHEID

Stevige winterkost, feestelijke maaltijden... en lockdown: in december stijgt de cholesterol met 20%! Plantensterolen helpen uw patiënten hun cholesterol in toom te houden1.

FARMAFORUM

Het SARS-CoV-2 valt ook de intestinale microbiota aan. Fytotherapie biedt interessante mogelijkheden om via een effect op de microbiota de ernst van de ziekte te verminderen en een goede commensale flora te herstellen.

GEZONDHEID

Volgens een studie uit Singapore zou de huidige pandemie tot stilstand komen als 70% van de wereldbevolking systematisch en coherent een chirurgisch masker zou dragen. Zelfs stoffen maskers zouden de verspreiding van het coronavirus kunnen vertragen als ze regelmatig worden gedragen.

GEZONDHEID

Als u een factuur krijgt van een aannemer voor werken in uw apotheek, dan is het belangrijk om na te gaan of die geen sociale of fiscale schulden heeft. Hetzelfde geldt als u voor het poetsen van uw apotheek een factuur ontvangt van een schoonmaakbedrijf.

PRAKTIJK

Sommige leveranciers sturen hun facturen via elektronische weg, e-mail bijvoorbeeld. Is een dergelijke factuur wel geldig en kunt u vragen dat u de factuur ook op papier toegestuurd krijgt?

PRAKTIJK

Roy Lichtenstein plengde een traan toen aan de vooravond van de opening van zijn grote tentoonstelling in Mons het land op slot ging. Dat uitgerekend het emblematische werk 'Crying Girl' uit de prille beginjaren van de pop art op de affiche prijkte, leek wel een directe verwijzing naar het verdriet van een door corona geteisterde wereld. Zes weken later is het dan toch zo ver en brengt Roy Lichtenstein ons in vervoering met zijn krachtige werken die niets van hun frisheid hebben ingeboet en vaak brandend actueel blijven.

CULTUUR+

De Duits-Afghaanse filmregisseur Burhan Qurbani transponeert de roman Berlin Alexanderplatz van de Weimarrepubliek naar het hedendaagse Berlijn. Het verhaal over de afdaling van een jonge migrant in de hel zorgt voor een portie onweerstaanbare cinema.

CULTUUR+

Met Mank vertelt David Fincher door de ogen van scenarist Herman Mankiewicz (briljant vertolkt door Gary Oldman) hoe het script van Orson Welles' klassieker Citizen Kane vorm kreeg. Deze Netflixproductie, volledig in zwart-wit gedraaid, zal filmfanaten laten likkebaarden en een groot publiek fascineren.

CULTUUR+

Meer dan een kwarteeuw geleden streek Wil Schuwer (67) met zijn gezin neer in het dorpje Bellevaux, bij Malmédy. De Nederlander uit Waalwijk heeft uiteenlopende beroepen uitgeoefend: gestart als apotheker werd hij nadien jurist en ten slotte bierbrouwer. "Brouwen knoopt aan bij het apothekersmétier. Dit najaar brachten we een speciaal bier uit naar aanleiding van het feit dat ik een halve eeuw terug farmacie ben beginnen studeren."

PORTRET