Web weergave

Een nieuwe rubriek ter vervanging van het edito? Waarom niet? Het lijkt me een leuk idee om in elk nummer één of meer onverwachte gasten voor te stellen... om u aan te moedigen om mee te spelen, nieuwe horizonten te verkennen en een cadeautje te winnen. Weet wel dat deze gasten iets met gezondheid te maken kunnen hebben, maar ook helemaal niet! Dus, wie speelt mee?

DE MYSTERIEUZE GAST

Een onderzoek1 van een team aan de universiteit van Boston toont aan dat long covid en bepaalde ernstige vormen van acute covid een aanzienlijke invloed kunnen hebben op de vrouwelijke seksualiteit.

GEZONDHEID VAN VROUWEN

Afvallen is niet alleen een kwestie van wilskracht. Willen we patiënten met overgewicht effectief behandelen en stigmatisering voorkomen, dan is het essentieel om inzicht te krijgen in de dynamiek van complexe mechanismen die gewichtstoename en -verlies bepalen.

VOORAAN

Apotheken veranderen in snel tempo, waardoor er zich nieuwe vragen opdringen. Geen enkele sector is immuun voor de nieuwe technologische, ecologische, economische en maatschappelijke uitdagingen. Hoe kunnen apothekers zich in de toekomst profileren, zonder hun identiteit te verliezen, in die stroom van evoluties?

DOSSIER

Nu de lente in het land is worden de zonnige dagen weer talrijker. Dan is het een goed idee om de uv-index van de dag in de gaten te houden, om te kijken of u zich moet beschermen tegen de zonnestralen: niet alleen tijdens de vakantie, maar het hele jaar door en bij ons nog specifieker tussen maart en oktober.

GEZONDHEID

De laatste jaren komen infectieziekten van het oog steeds vaker voor: door de toename van de internationale verplaatsingen, de resistentie tegen antibiotica en de klimaatopwarming. Onze leefomgeving begint te veranderen en daardoor stijgt ook de frequentie en de ernst van een breed scala aan oogziekten.

DOSSIER

Volgens de cijfers van de FAO (Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties) staat België op de tweede plaats wat betreft voedselverspilling in Europa, net na Nederland. We moeten dus dringend actie ondernemen om die verkwisting terug te dringen, ter bescherming van het milieu maar ook van onze eigen portemonnee!

VOEDING

Generatie Z (17-25 jaar) heeft haar eigen kijk op de wereld. Hoe kunnen we met deze jongeren samenwerken en hun vertrouwen winnen? Antropoloog en socioloog Elisabeth Soulié reikt een aantal sleutels aan.

UW OFFICINA

De collecties over de geschiedenis van de apotheek in Parijs zijn ondergebracht in twee fraaie gebouwen in typische Second Empirestijl. Ze getuigen over de oorsprong van het beroep, wat veel meer inhoudt dan enkel poeders in kleine dosissen.

VRIJE TIJD

Naarmate we ouder worden, neemt de prevalentie van slaapstoornissen toe. Resultaat? Bijna een derde van de 65-plussers slikt slaappillen op een chronische manier.

TIPS en TRICKS