Web weergave

De voorbije jaren zijn de taken van de ziekenhuisapotheker aanzienlijk verbreed. Twee voorbeelden uit de praktijk.

ACTUALITEIT

Wenst u uw mening te geven over de toekomst en de evolutie van uw beroep? Neem dan zeker deel aan onze grote enquête 'Wie bent u, apotheker?'. Misschien wint u een cruise op de Donau.

ACTUALITEIT

Op 26 mei trekken we met zijn allen naar de stembus om Vlaamse, federale en Europese parlementsleden aan te duiden. In de aanloop daarheen stellen we in onze twee edities van de maand mei aan een aantal apothekers op de kieslijsten drie vragen.

ACTUALITEIT

Omdat nieuwe behandelingsopties aantreden voor de behandeling van migraine, heeft de American Headache Society hierover begin dit jaar een consensusdocument gepubliceerd. De doorbraak betreft vooral de preventieve behandeling van migraine.

GEZONDHEID CLINICAL UPDATE

Honden maken zich steeds vaker nuttig in de gezondheidszorg. Als ze goed worden opgeleid, kunnen ze tegenwoordig ook hun baasje attent maken op een beginnende episode van hypo- of hyperglycemie. Op die manier helpen ze patiënten met diabetes type 1 hun ziekte beter onder controle te krijgen.

GEZONDHEID

Professor Patrice Cani (Louvain Drug Research Institute, UCLouvain) en zijn team overliepen begin dit jaar in twee publicaties de samenstelling van de darmflora en verklaarden wat het verband is met hartziekten en metabole stoornissen. De hoofdauteur vergast ons op concrete voorbeelden van hoe bacteriën onze gezondheid beïnvloeden.

GEZONDHEID DERMATOLOGIE

Zelfs voor een handeling die eenvoudig en pertinent lijkt, moet men al eens op zijn poot gaan staan. Als directeur van het WHO Collaborating Center on Patient Safety is prof. Didier Pittet bij de WGO hét boegbeeld van de al wat gedaan wordt om de handhygiëne van zorgverleners te verbeteren. Regelmatig kruipt hij noodgedwongen in zijn pen.

GEZONDHEID HOMEOPATHIE

U huurt het pand waarin u uw apotheek uitbaat. Mag u daar dan sowieso verbouwingen in doen? Moet u voorafgaandelijk de toestemming van de verhuurder vragen voor de werken? Kunt u bij het einde van de huur een vergoeding vragen aan de eigenaar voor de werken die u deed?

PRAKTIJK

Als u een schenking doet aan uw kind wil u allicht dat uw schoonkind daar niet in meedeelt als het ooit tot een breuk komt. Om daarvoor te zorgen is het vooreerst van belang om de schenking aan uw kind alleen te doen.

PRAKTIJK

Over dik veertig jaar leven er in België 1,2 miljoen tachtigplussers. Hoe we de pensioenen van al die mensen gaan betalen, is onderwerp van maatschappelijk debat. Daarnaast is er natuurlijk ook de vraag hoe we al deze ouderen een menswaardig leven laten leven.

PRAKTIJK

Bath in Somerset is al eeuwenlang een geliefkoosd kuuroord en magneet voor toeristen van heinde en ver. De baden in het hart van de stad dateren uit de Romeinse tijd, maar kregen vanaf de 16-17e eeuw extra bekendheid toen leden van het Britse koningshuis er kind aan huis waren. Anno 2018 is Bath vooral een populaire bestemming voor een weekendje weg.

COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE CULTUUR +

Joan as Police Woman komt 15 jaar carrière vieren met een halte van haar Joanthology toer in de Antwerpse concert zaal De Roma. Helemaal solo met die unieke stem, zichzelf begeleidend op gitaar en piano, zal ze de hele zaal inpakken met songs vol melancholie en verlangen.

COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE CULTUUR +