de Apotheker nr. 23 | 3 juni 2019

cover de Apotheker

Lees de Apotheker digitaal

Web weergave

Niet-overdraagbare ziekten: een grotere rol voor de apotheker

Apothekers spelen een belangrijke rol in de preventie en opvolging van niet-overdraagbare aandoeningen. Hun opleiding en verloning voor die taken moeten verbeterd worden. Dat benadrukt een lijvig rapport van de International Pharmaceutical Federation (FIP).

ACTUALITEIT

Sleutelrol vergt opleiding en verloning

In haar rapport over de rol van de officina-apothekers in de strijd tegen niet-overdraagbare ziekten (zie cover) schetst de International Pharmaceutical Federation (FIP) een volledig beeld van de diensten die apotheken wereldwijd aanbieden. Een inspanning inzake preventie die de nodige opleiding en verloning vereist.

ACTUALITEIT

Benzodiazepinen: kleine doosjes a.u.b.

Worden kleine verpakkingen benzodiazepinen frequent voorgeschreven en gevraagd in de apotheek? Het FAGG vroeg artsen en apothekers of ze die verpakkingen kennen en ze al dan niet nuttig vinden.

ACTUALITEIT

Het boeiende wereldje van ACRP.be, BeAPP en BRAS

Drie verenigingen van pharma professionals, artsen en apothekers werkzaam in de farmaindustrie - de Association of Clinical Research Professionals (ACRP.be), de Belgian association of Pharmaceutical Medecine Professionals (BeAPP) en de Belgian Regulatory Affairs Society (BRAS) - slaan de handen in elkaar.

ACTUALITEIT

2019

Hoe hebben de apothekers op de kieslijsten het er van af gebracht bij de stemming op 26 mei? Een overzicht van hun behaalde voorkeurstemmen.

ACTUALITEIT

Apotheek als living lab

Sinds de opening vorig jaar na de renovatie en herinrichting van zijn apotheek op de Antwerpse Teniersplaats, kreeg apotheker Dirk Broeckx enkele honderden apothekers over de vloer die zijn nieuwe concept en visie van de apotheek met eigen ogen wilden zien. De apotheek is een 'living lab', waar alle mogelijk innovaties worden uitgetest en waar je inspiratie kan opdoen voor 'de apotheek van overmorgen'. De feedback van bezoekende collega's is ronduit positief en inspirerend, ongeacht of men verbouwingsplannen heeft of niet.

DOSSIER AUTOMATISERING

De ambiguïteit van roken zonder tabak

Sinds enkele jaren beschikken we over alternatieven voor tabak, namelijk de elektronische sigaret en in mindere mate de waterpijp. Volgens sommigen kunnen ze helpen bij het stoppen met roken, maar anderen wijzen op de risico's die dergelijke producten inhouden voor ex-rokers en niet-rokers.

GEZONDHEID CLINICAL UPDATE

Genderspecifiek onderzoek naar pijn schiet op

Onderzoek heeft de jongste jaren verschillen tussen seksen blootgelegd in de pathofysiologische mechanismen die optreden naar aanleiding van een pijnprikkel. De belangrijkste implicatie voor de praktijk is dat het ontwikkelen van genderspecifieke medicatie een wenselijke doelstelling wordt.

GEZONDHEID

Kinderen op reis: wat met de voeding?

Reizen naar verre en/of warme landen, vandaag kan het en het is verleidelijk. Maar hoe zit het met de voeding van kindjes op zo'n exotische vakantie? En welke voorzorgsmaatregelen moet je nemen om problemen te vermijden?

GEZONDHEID VOEDING

Microbioom betrokken bij functionele dyspepsie

Het onderzoek naar het microbioom richt zich ook op de rol van onze darmbacteriën bij het ontstaan van functionele dyspepsie. Deze aandoening is frequent maar wordt niet goed begrepen. Een kolfje naar de hand van prof. Tim Vanuytsel (UZ Leuven) en zijn team.

GEZONDHEID

Een factuur correct protesteren doet u

Sinds enige tijd bent u als apotheker wettelijk gezien ook een 'ondernemer'. Dit brengt met zich dat u facturen waar u het niet mee eens bent voortaan moet protesteren. Hoe gaat u daarbij te werk? Wat riskeert u als u een factuur niet juist protesteert? + Jan Roodhooft

PRAKTIJK

Een Dardenne Grand Cru

Onlangs haalden de gebroeders Dardenne de regieprijs binnen tijdens het filmfestival van Cannes. Voor 'Le Jeune Ahmed' hanteren ze een beproefd recept: een heel actueel maatschappelijk thema - hoe een piepjonge moslim deradicaliseren? - op een spannende manier bespelen.

CULTUUR+ COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Verre van Over & Out

'Over' heet de nieuwste plaat van Dead Man Ray, waarvan u de single 'Out' misschien al hoorde. Het is verre van Over & Out voor de band van Daan Stuyven en Rudy Trouvé.

CULTUUR+

Chemie is overal

De scheikunde viert dit jaar feest. Dimitri Mendelejev stelde op 6 maart 150 jaar geleden zijn periodieke tabel voor het eerst publiek voor. Hij schetste het systeem achter de atomen die de bouwstenen vormen van de werkelijkheid. Hij maakte inzichtelijk wat Justus Liebig eerder al had geschreven: "Alles is chemie."

CULTUUR+