Web weergave

"Vaak is de werkzaamheid van nieuwe geneesmiddelen goed in klinische studies maar vallen de resultaten in de praktijk tegen. Het is belangrijk ze op basis van praktijkgegevens goed te monitoren. Daarvoor richten we een 'real world evidence'-platform op."

VOORAAN

"In 2023 is er door de groeinorm 800 miljoen beschikbaar op een Riziv-budget van 35 miljard. Vers geld dat quasi-automatisch naar (tand)artsen, kinesisten en andere beroepsgroepen vloeit. Een transversale logica, met incorporatie van bijvoorbeeld medical devices, ontbreekt."

GALENUS PRIJS

Tijdens een conferentie georganiseerd door de UCL lieten experts hun licht schijnen op strategieën die men kan toepassen bij de organisatie van de zorg, het voorschrijven van geneesmiddelen en het gebruik van antibiotica.

VOORAAN

Als apotheker hebt u een vennootschap waar uw apotheek inzit en waarvan de aandelen op uw naam alleen staan. Riskeert u dan een vergoeding voor de aandelen te moeten betalen als u en uw partner uiteen zouden gaan? Maakt het een verschil uit of u gehuwd was of (al dan niet wettelijk) samenwoonde?

UW OFFICINA

Roularta HealthCare, uitgever van onder meer De Apotheker/Le Pharmacien, organiseert al 41 jaar de prestigieuze Galenusprijs, ter promotie van innovatie in de gezondheidszorg. Deze kandidaten dingen mee naar de prijzen in de categorieën 'geneesmiddelen' en 'farmacologie'. In onze editie van mei stellen we deel 2 voor. De uitreiking vindt plaats op 25 mei.

GALENUSPRIJS

Volgens een meta-analyse in BMJ Global Health lopen talrijke jongeren een risico op gehoorverlies, omdat ze op concerten of bij het gebruik van een koptelefoon aan te sterke geluiden worden blootgesteld.

GEZONDHEID

Zover zijn we dan toch nog niet. Maar onderzoekers hebben alvast ontdekt dat het hormoon FGF21 bij muizen met een alcoholintoxicatie de stupor en evenwichtsstoornissen versneld doet wijken.

GEZONDHEID

De urethra van de penis heeft een eigen microbioom, maar een deel van de bacteriesoorten die daar potentieel huizen, blijkt opgepikt tijdens vaginale seks.

GEZONDHEID

Ongewild urineverlies bij vrouwen is een veelvoorkomend en sociaal invaliderend probleem. Onderzoekers ontwikkelden een implantaat dat wordt ingebracht om de blaasfunctie bij vrouwen met urge- en gemengde urine-incontinentie te verbeteren.

GEZONDHEID

Hoe kan je met groen in je omgeving omgaan zoals met een medicijn: werkt dat of niet, zijn er nevenwerkingen of net versterkende factoren? Huisarts Dirk Avonts schreef er samen met collega's een boek over: Natuur op doktersvoorschrift.

BOOKS en MORE

"In mijn vroegere apotheek kwamen geregeld mensen met mentale problemen medicijnen halen. Ze glimlachten amper - behalve als ze in onze parfumbar aan een staaltje roken. Ik vond dat intrigerend, dat wilde ik echt begrijpen", vertelt Kristof Lefebre (42). De Gentse apotheker, nu ontwerper van parfums en huidverzorgingsproducten, introduceert ons in de wondere wereld van geuren.

PORTRET