de Apotheker

Web weergave

De nieuwe versie van FarmaStatus, de online applicatie van het federale geneesmiddelenagentschap die de onbeschikbaarheden in ons land registreert, is sinds gisteren beschikbaar en biedt een aantal handige nieuwe tools voor apothekers.

VOORAAN

VUB-prof Mathieu Vinken coördineert vanaf 1 mei het prestigieuze Europese project 'ONTOX' dat op zoek gaat naar innovatieve methoden om de veiligheid van chemische stoffen te evalueren zonder gebruik te maken van proefdieren.

VOORAAN

Apothekers kunnen bijdragen aan een groene en duurzame toekomst voor de apotheek: dat zegt de Pharmaceutical Group of the European Union die pleit voor meer concrete acties in Europa.

VOORAAN

Voor de jonge apotheker Claire Defrance heeft het groene kruis, het symbool van de apotheek, beslist een dubbele betekenis: die van een beroep in de gezondheidszorg en die van een meer ecologisch verantwoord en ethisch bewustzijn.

IN GESPREK

Een nieuw KB wijzigt de internetverkoop van voorschriftvrije geneesmiddelen en legt aanvullende voorwaarden op. Tekst en uitleg door Herman Nys, emeritus hoogleraar medisch recht aan de KU Leuven.

UW APOTHEEK

Ook als apotheker moet u voortaan maandelijks melden hoeveel werknemers u in dienst hebt die niet kunnen telewerken. De regel past in de verscherpte controle op het verplichte telewerk.

UW APOTHEEK

Je apotheek op een doordachte, stijlvolle en hedendaagse manier inrichten is belangrijker dan ooit. Klanten willen hun producten snel terugvinden én als apotheek wil je dat diezelfde klanten ondertussen ook extraatjes kopen waarvoor ze eigenlijk niet waren gekomen.

UW APOTHEEK

Het voorjaar is de start van het pollenseizoen. Wetende dat 10 tot 15 procent van de bevolking allergisch is voor boompollen, graspollen of een combinatie van beide, betekent dat een forse toename van het aantal luchtwegallergieën. Globaal kan je zeggen dat zowat een kwart van de bevolking met één of andere allergie kampt, soms zelfs met meerdere tegelijk. Als apotheker kan u helpen door de symptomen te herkennen en het juiste advies te verstrekken.

DOSSIER ALLERGIE

Allergieën allerhande lijken in opmars. Hoe is dat te verklaren, en welke remedies zijn er? We vragen het aan prof. dr. Didier Ebo, diensthoofd immunologie, allergologie en reumatologie aan het UZA.

DOSSIER ALLERGIE

Contactallergie, een allergische huidaandoening ten gevolge van contact met bepaalde stoffen, komt minder in de media dan luchtwegenallergieën en voedselallergie. Toch is ze erg verspreid, zegt dermatoloog dr. Jos Vanhee.

DOSSIER ALLERGIE

Het voorjaar is de start van het pollenseizoen. Wetende dat 10 tot 15 procent van de bevolking allergisch is aan boompollen, graspollen of een combinatie van beide, betekent dat een forse toename van het aantal luchtwegallergieën. Welke rol kan de apotheker hier spelen?

DOSSIER ALLERGIE

Mensen doordringen van de positieve effecten van geneesmiddelen. Dat is het doel van de podcast van de Nederlandse apotheker Harm Geers. Hij sleepte er de KNMP Zorginnovatieprijs 2021 voor in de wacht.

BOOKS en MORE

Net voor de start van de eerste lockdown verscheen Heerlijk afgebakend eindeloos, de tweede dichtbundel van Dorien De Vylder. Een gesprek met de apothekeres-dichteres over haar twee passies, het apothekersvak en taal.

PORTRET