de Apotheker

cover de Apotheker

Lees nr. 40 | 30 september 2019

Web weergave

De resultaten van de enquête 'Wie bent u, apotheker?' laten toe een robotfoto te schetsen van de apotheker anno 2019. Hij/zij is titulariseigenaar, geaccrediteerd, lid van een beroepsvereniging en bereid om zelf magistrale bereidingen te maken. Tegelijk is hij/zij niet echt betrokken bij de hervorming van de eerste lijn en het medisch-farmaceutisch overleg (MFO).

ENQUÊTE

Meer dan zeshonderd lezers namen deel aan onze enquête 'Wie bent u, apotheker?'. In dit resultatenluik komt het professioneel leven van de apotheker aan bod.

ENQUÊTE

Brengt uw apotheekteam het concept 'huisapotheker' op een originele, betrokken en creatieve manier in de praktijk, met de focus op het aspect 'samenwerking en innovatie'? Dan komt u misschien in aanmerking voor de prijs 'Huisapotheker 2019', georganiseerd door uw magazine 'de Apotheker' in samenwerking met het Vlaams Apothekersnetwerk. Het winnende team kan op midweek in Villa Adelaide in Ronse.

ACTUALITEIT

Volgens Amerikaans onderzoek uit 2018 kampt 54% van de apothekers (officina of in ziekenhuizen) in de Verenigde Staten met een burn-out. Het is op dit ogenblik nog steeds een van de weinige grootschalige referentiewerken over burn-out bij deze groep van zorgverstrekkers. Hoewel er heel wat gelijkenissen zijn tussen de uitlokkende factoren van een burn-out binnen de beroepsgroep van zorgverstrekkers, is het toch belangrijk om specifieke gevoeligheden bij apothekers in kaart te brengen.

ACTUALITEIT

"Ruim 600 apothekers namen deel aan de enquête 'Wie bent u, apotheker?' Dat leverde heel wat interessant materiaal op, onder meer over inzage in bloedwaarden, actief mee ziekten opsporen, een centraal medicatieschema, en... jawel, vaccineren." Aldus Hilde Deneyer, voorzitter van het Vlaams Apothekersnetwerk.

OPINIE

Eind juni heeft de Britse drogisterij- en farmacieketen Boots aangekondigd dat ze de komende 18 maanden niet minder dan 200 filialen gaat sluiten "om de operationele performantie te verbeteren". Boots hoopt dit gedeeltelijk te compenseren door in te zetten op de onlineverkoop, maar oudere en chronische patiënten zullen wellicht terugkeren naar de lokale officina-apotheker.

ACTUALITEIT INTERNATIONAAL

Alles in het werk stellen om tegemoet te komen aan de uitdagingen van de apotheek van morgen, dat is het doel van Pierre Dejardin, apotheker en ondernemer in Beauraing. Hij opende zopas een grote nieuwe apotheek op maat van de patiënten en biedt zo ook een antwoord op de concurrentie.

ACTUALITEIT

Ondanks intensief onderzoekswerk blijft de pathogenese van diabetes type 1 al decennialang een hardnekkig raadsel. "En het is zeker nog niet opgelost", zegt kinder-endocrinoloog prof. Kristina Casteels (dienst kindergeneeskunde, UZ Leuven). Maar recente resultaten zijn verhelderend en bieden uitzicht op - jawel - preventie.

GEZONDHEID

Antiretrovirale middelen hebben het lot van patiënten met een hiv-infectie grondig veranderd, doordat ze de virale lading onderdrukken. De volgende uitdaging bestaat erin het virus uit het lichaam te verwijderen, zodat hiv-patiënten niet langer hun hele leven medicatie moeten nemen. Onderzoekers kijken in de richting van een recent ontwikkelde kankerbehandeling.

GEZONDHEID

De pil is nog altijd het meest gebruikte voorbehoedsmiddel, maar verliest toch terrein. Almaar meer vrouwen staan er wantrouwig tegenover of geven de voorkeur aan methoden die ze als natuurlijker, minder belastend en meer egalitair beschouwen.

GEZONDHEID CLINICAL UPDATE

Enkele jaren geleden vond onderzoek een verhoogd risico van seksueel overdraagbare infecties (SOI) bij vrouwen die hun schaamhaar trimmen. Onderzoekers in PLoS ONE kunnen deze resultaten niet reproduceren.

GEZONDHEID CLINICAL UPDATE

Onderzoekers van de ULB hebben brandhout gemaakt van het dogma dat slechts een tiental stammen van groep A-streptokokken acuut gewrichtsreuma (AGR) zouden kunnen uitlokken. Voor het ontwikkelen van een vaccin zal men dus het geweer van schouder moeten veranderen.

GEZONDHEID

Al enige tijd woedt onder wetenschappers een debat rond het idee dat autisme ontstaat in extreem mannelijke hersenen. De non-believers hebben zopas gescoord met een nieuw onderzoek.

GEZONDHEID

Een zeldzame vorm van sepsis was het uitgangspunt van een onthutsende ontdekking in een Amerikaans ziekenhuis. De artsen doen hun verhaal in een brief aan New England Journal of Medicine.

GEZONDHEID

Een collega is verwikkeld in een echtscheiding. De advocaat van zijn echtgeno(o)te meent dat uw collega aan zijn client(e) een aanzienlijke vergoeding moet betalen voor de apotheek. Maar is dat wel zo? En met welke spelregels moet u rekening houden?

PRAKTIJK

De eilandjes voor de kust van Napels zijn al eeuwenlang geliefkoosde vakantiebestemmingen. Wij focussen ditmaal op Ischia. De medische geschiedenis hier leest als een boeiend verhaal waarin al sinds de Oudheid de vulkanische ondergrond en warmwaterbronnen en -baden een hoofdrol spelen. Dat heilzame water was voor heel wat (beroemde) gasten een extra reden om naar Ischia te reizen. Wij volgen in hun spoor.

CULTUUR +

Zelden of nooit heb ik jongeren en vooral kinderen zo uit de bol zien gaan bij een tentoonstelling over hedendaagse kunst, dan bij Olafur Eliasson in Tate Modern, Londen. Toen de klimaatspijbelaars van vandaag nog niet geboren waren, was de IJslander al druk in de weer om zijn sociaal-ecologische boodschap op artistieke wijze de wereld in te sturen.

CULTUUR +

Met Gouden Palmwinnaar Parasite geeft de Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon-Ho een cinematografische tournée général. Het moet van Pulp Fiction geleden zijn dat zowel een breed publiek als critici echt blij waren met deze laureaat.

CULTUUR +