Web weergave

Het Brabants Apothekers Forum (BAF) heeft een online tool ontwikkeld waarmee apothekers zichzelf kunnen evalueren en vergelijken met collega's. Na het invullen ontvangt elke apotheker een individueel rapport met aanbevelingen, interessante links en een benchmarking met collega's.

VOORAAN

Wenst uw vereniging voorgedragen te worden als representatieve beroepsvereniging voor de Federale Raad voor de apothekers? De kandidaturen moeten ten laatste op dinsdag 6 juni worden ingediend. Er wordt gezocht naar 16 apothekers, twee artsen en twee vertegenwoordigers van patiëntenorganisaties.

VOORAAN

Ergotherapeute Eléa Piccard sleepte een Hera Award Sustainable Health 2023 in de wacht voor haar proefschrift over de integratie van een groene en duurzame component in de educatie van astmapatiënten in de apotheek.

VOORAAN

Apotheker luitenant-kolonel Marc Badoux (54) geeft een inkijk in de apotheek van Defensie. "Onze eenheid (5 EMI) staat bekend als 'het apothekersnest'", laat hij zich ontvallen tijdens onze uitgebreide kennismaking met de voormalige militaire hoofdapotheek in Nijvel. "We doen intussen veel meer dan enkel de andere componenten in het leger voorzien van medicijnen. We zijn ook het logistieke centrum voor de medische activiteiten binnen Defensie", legt hij uit. Het legerkwartier aan de rand van Nijvel biedt an sich al de nodige gespreksstof, zo blijkt.

IN GESPREK

In 2019 trad het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen in werking. Bestaande vennootschappen hebben nog tot 31 december 2023 om hun statuten aan te passen. Wacht dus niet te lang als u dat nog niet hebt gedaan.

UW OFFICINA

Roularta HealthCare, uitgever van onder meer De Apotheker/Le Pharmacien, organiseert al 41 jaar de prestigieuze Galenusprijs, ter promotie van innovatie in de gezondheidszorg. Deze kandidaten dingen mee naar de prijzen in de categorieën 'geneesmiddelen' en 'farmacologie'. In onze editie van april stelden we deel 1 voor. De uitreiking vindt plaats op 25 mei.

GALENUSPRIJS

In 2021 gebruikte meer dan 13% van de Belgen een antidepressivum, bijna twee keer zoveel vrouwen als mannen. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van het Intermutualistisch Agentschap (IMA), dat het gebruik van antidepressiva in België onder de loep heeft genomen.

GEZONDHEID

Uit Frans onderzoek blijkt dat bepaalde medicatie die ongeschikt is voor ouderen, nog te veel wordt voorgeschreven, vooral in woonzorgcentra. Het gaat met name om anticholinergica en om geneesmiddelen die inwerken op het centrale zenuwstelsel.

GEZONDHEID

Voor consumenten behoren gezondheidsprofessionals zoals apothekers tot de meest geloofwaardige bronnen van informatie over gezonde voeding. Dat is een van de bevindingen van de voedingsenquête die Wagralim hield bij de Belgische bevolking.

GEZONDHEID

Perfectionisme is volgens het woordenboek 'streven naar volmaaktheid bij het uitvoeren van een taak'. Dat klinkt als een goede eigenschap - maar dat is een misvatting, stelt psychologe Liesbet Boone. Zij schreef het boek Niet perfect, toch tevreden over de valkuilen van perfectionisme.

BOOKS en MORE

Een kwart van de Vlamingen beweegt minder dan 150 minuten per week, blijkt uit de Preventiebarometer van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Beweegcoach Bart Boddin wil via laagdrempelige YouTube-video's ouderen aan het bewegen krijgen.

BOOKS en MORE

"Ik ben hier op 2 september 2015 toegekomen, sinds 1 maart 2016 geniet ik subsidiaire bescherming." Ghazal Kudaimi (48) debiteert de data, die haar nieuwe leven in België schragen, uit het hoofd. "Meteen na mijn erkenning heb ik een aanvraag ingediend om mijn zoon te laten overkomen." Sadeq (17) praat intussen met een Midden-Limburgs accent, de mama is vooral vol lof over het hartelijke welkom en de hulp die ze mochten ervaren. "Dat maakt dat ik zeker geen spijt heb dat we die stap gezet hebben."

PORTRET