de Apotheker

Web weergave

"In de toekomst gaan we kwaliteitsindicatoren ontwikkelen voor apotheken, bijdragen aan populatiegerichte zorg - medicatiegebruik binnen de eerstelijnszone in kaart brengen, bijvoorbeeld - en meewerken aan een evaluatie van gezondheidsdoelstellingen."

ACTUALITEIT

"De bevolking heeft een groot vertrouwen in zijn huisapotheker. Persoonlijk intermenselijk advies en de vertrouwensband blijven daarbij centraal staan. Dat geldt ook online, waar de meeste apotheken aanwezig zijn met een website, Instagram account en facebookpagina."

ACTUALITEIT

Een nieuwe app, FarmaStatus, bundelt alle informatie over de beschikbaarheid van in België vergunde geneesmiddelen. 'Work in progress', momenteel werken alle functionaliteiten voor vergunningshouders en patiënten, begin 2020 is dat ook het geval voor de functionaliteiten voor apothekers.

ACTUALITEIT

Op de VAN-top eind november reikte minister Wouter Beke de award 'Huisapotheker 2019' uit aan apotheker Ilse Smets. De bekroning gaat naar het 'multidisciplinair traject valpreventie'. De prijs is een co-organisatie van het blad de Apotheker en VAN en zet een apotheekteam in de bloemetjes dat het concept 'huisapotheker' origineel in de praktijk brengt. Samenwerking en innovatie staan daarbij centraal. Ilse Smets schoot de hoofdvogel af samen met verpleegkundige David Teurfs en kinesitherapeut Michel Schotte. De award omvat een oorkonde, een verblijf in Villa Adelaide in Ronse en een filmpje over het project. U kan dit filmpje weldra terugvinden op deapotheker.be. Het wordt ook meegestuurd met de e-nieuwsbrief van 23 december. Op deze pagina en op pagina 4 en 5 stellen we u de zes mooie projecten die meedongen naar de 'Huisapotheker 2019' kort voor.

ACTUALITEIT

Het team van apotheek De Saedeleer in Lier telt naast apothekers en apotheekassistenten ook een administratieve kracht en een chauffeur. Als troef bij uitstek speelt de huisapotheker zijn optimale, heldere maar tegelijk gespecialiseerde en persoonlijke communicatie uit, zowel in de officina als bij rusthuispatiënten.

ACTUALITEIT

Als zelfstandig apotheker in Kessel-Lo wil Katrien Vermijlen van populatiemanagement een speerpunt maken voor de huisapotheker. Ze is ervan overtuigd dat zowel preventie als zorg zo dicht mogelijk bij de leefomgeving van de patiënt moeten worden voorzien.

ACTUALITEIT

Tom Vanhalewyck is eigenaar-titularis van apotheek Pharmanema in Wilsele-dorp. Hij wil als huisapotheker een partnerschap aangaan met een multidisciplinair team om zo van het dorp een zorgzame buurt te maken.

ACTUALITEIT

Met het project 'Huisapotheker 2.0' wil Benoît Scholten tegen eind 2020 de eerste mobiele apotheek in de Benelux openen. Dat kadert volledig in de missie van zijn eenmanszaak Business & Science Pharmacy (BSP), waarmee hij de zorg dichter bij de mensen wil brengen. Het concept van een mobiele apotheek is nodig om geneesmiddelen betaalbaar en toegankelijk te houden.

ACTUALITEIT

Apotheker Els Bollen uit Genk is medeoprichtster van PharmaWebs. Zij wil komen tot een gezamenlijke reservatiewebsite voor de Belgische apotheken.

ACTUALITEIT

HealthNest is een wedstrijd die innovatieve projecten ondersteunt die de competenties van Belgen verbeteren inzake health literacy. Een belangrijke uitdaging voor de gezondheidszorg en de patiënt.

ACTUALITEIT

Net als in onze buurlanden daalt ook in Duitsland het aantal apotheken. Eind september waren er nog 19.196 Duitse apotheken, 227 minder dan eind 2018. Alle lokale Duitse beroepsverenigingen zagen meer sluitingen dan openingen. Ook het aantal zelfstandige apothekers daalt. In 2018 waren dit er nog 14.882 en eind september van dit jaar nog 14.613. Wel werden er meer apotheken een filiaal van een grotere groep.

ACTUALITEIT INTERNATIONAAL

'Espace diabète' is een nieuwe tool die apothekers in staat stelt om het risico op diabetes op te sporen met behulp van een niet-invasieve methode op basis van transpiratie ter hoogte van handen en voeten.

GEZONDHEID

Sinds enige tijd is het mazelenvirus weer in opmars in Europa, vooral in Frankrijk, waar vorig jaar meer dan 5.000 gevallen werden gemeld, en in Oost-Europa. Ook in ons land steekt de ziekte opnieuw de kop op. Een veralgemening van de vaccinatie zou nochtans deze niet-onschuldige ziekte uit de wereld kunnen helpen. Een stand van zaken.

GEZONDHEID

In juli 2019 behaalde het CHwapi-ziekenhuis (Centre Hospitalier de Wallonie picarde) in Doornik als eerste Waalse ziekenhuis het Platina-label van Accreditation Canada (ACI). Een terugblik op het parcours van de ziekenhuisapotheek met apotheker Brigitte Dubois.

ACTUALITEIT

We wisten al dat mensen met een hond meer lichaamsbeweging nemen en meer sociale ondersteuning krijgen. Een nieuwe studie toont aan dat de prognose na een hartinfarct of een ischemische beroerte beter is bij mensen die een hond hebben.

GEZONDHEID

We beschikken nu over een nieuwe generatie kruidenaftreksels. Naast de klassieke smaken (kamille, venkel, linde, munt, enz.) die echte blijvers zijn, werden originele ingrediënten (schilletjes van citrusvruchten, kurkuma, rooibos, enz.) ontwikkeld die interessante reuk- en smaakeigenschappen hebben. Een bezoek aan Tilman in Baillonville, marktleider inzake kruidenaftreksels voor de apotheek.1

FARMAFORUM

U krijgt een brief van een bedrijf dat uw gegevens zogenaamd wil opnemen in één of andere advertentie- of bedrijvengids. Hoe kunt u in dat geval reageren? Wat kunt u doen als blijkt dat u uiteindelijk in zee bent gegaan met een 'reclameronselaar'?

PRAKTIJK

Als u als apotheker personeel aanwerft moet u veelal een arbeidsreglement hebben. Maar hoever gaat die verplichting? Wat staat er in zo'n arbeidsreglement en waar kunt u dit vinden?

PRAKTIJK

Namen heeft er een nieuwe culturele hotspot bij. Het Maison de la Culture, gebouwd in 1964, ontpopte zich na een verbouwing die twee jaar duurde, tot een hip cultureel centrum. Dat Le Delta - het vernieuwde complex ligt aan de Confluent waar Maas en Samber samenvloeien - hoge ambities heeft, mag meteen blijken uit zijn openingstentoonstelling, die voor het eerst een retrospectief overzicht brengt van de Belgische Lady of Pop, Evelyne Axell.

CULTUUR+

Op zoek naar een stek voor een ontspannend weekend in de eigen achtertuin: waarom eens niet Ronse overwegen? Deze middelgrote stad, ooit bestempeld als de 'Parel van de Vlaamse Ardennen', biedt niet alleen volop wandel- en fietsmogelijkheden in de omgeving, haar patrimonium is tevens onlosmakelijk verbonden met een stuk sociale geschiedenis van deze regio.

CULTUUR+

Vlaanderen leerde dit najaar Philip Otten (34) kennen als finalist van het programma Bake-Off (op Vier). Weinigen weten echter dat hij in de eerste plaats een gepassioneerd apotheker is. Hoog tijd dus voor een nadere kennismaking. En, noblesse oblige, speciaal voor kerst deelt de apotheker-bakker met uw vakblad een recept voor op uw feesttafel.

CULTUUR+