de Apotheker

Web weergave

Patiënten in armoede correct begeleiden en indien nodig doorverwijzen: het is voor apothekers niet altijd eenvoudig, hoe zeer ze ook met de problematiek begaan zijn. Meer aandacht voor armoede in de opleiding kan soelaas brengen. Net als kennis en ervaringen delen met collega's.

ENQUÊTE

Voor een zeer kleine groep patiënten in het ziekenhuis loopt de geneesmiddelenkost op tot 50.000 à 100.000 euro per jaar, met uitschieters van 300.000 à 600.000 euro. Die bedragen stijgen nog en dat stelt grote betaalbaarheidsproblemen. Zorgnet-Icuro vraagt een prijsplafond.

VOORAAN

Het begin van het nieuwe schooljaar wordt gekenmerkt door een tekort aan apothekers en een steeds toenemend aantal diensten die apothekers aan patiënten kunnen aanbieden, van vaccinatie tot medication review.

VOORAAN

Na meer dan tien jaar in de apotheek van een groot universitair ziekenhuis te hebben gewerkt, vond Marie Loriaux een baan die haar in staat stelt haar werkveld binnen het ziekenhuis te verruimen, van geneesmiddelen tot de bevordering van duurzame ontwikkeling en innovatie.

IN GESPREK

Wie een apotheek wil overnemen, moet soms wat geduld oefenen. Een apotheker die beslist zijn zaak over te laten, vindt dan weer vaak heel snel gegadigden. Wat vast staat, is dat een overname niet in een-twee-drie beklonken is. Als overnemer moet je rekening houden met heel wat zaken. We leggen uit welke stappen je moet volgen en waarop je best let.

UW OFFICINA

Officina-apothekers en ziekenhuisapothekers die belang hechten aan duurzaamheid, denken na hoe ze de ecologische afdruk van de apotheek kunnen verkleinen.

DOSSIER

De apotheek leent zich uitstekend om te pleiten voor een ecologisch gebruik van geneesmiddelen. Topisch diclofenac is daar een mooi voorbeeld van. Met een eenvoudige methode kan de afgifte van diclofenac in het milieu worden verminderd.

DOSSIER

Er bestaan tal van behandelingen voor fibromyalgie, wat allicht toe te schrijven is aan het feit dat we de pathofysiologie van fibromyalgie nog altijd niet kennen. Een Amerikaanse groep heeft daarom de resultaten van de meest voorgeschreven geneesmiddelen tegen het licht gehouden.

GEZONDHEID

Vista-Zinc is de nieuwste aanwinst in het sublinguale gamma van Vista. Vista-Zinc combineert de twee belangrijkste nutriënten, zink en vitamine D, met bewezen impact op de immuniteit in een kleine sublinguale tablet voor de best mogelijke absorptie.

FARMAFORUM

In het voorjaar verscheen bij Academia Press het lijvige boek 'Fascinerend leven, een geschiedenis van de biologie'. Het is eigenlijk een indrukwekkende update van een editie die al in 2013 verscheen, maar al meerdere jaren is uitverkocht.

BOOKS en MORE

"Enkele jaren geleden opperde mijn man: 'Als we nu eens wijn zouden gaan maken?' We hebben allebei een druk professioneel leven en een wijngaard leek ons een mooi familieproject waarbij we ook de droom van vakantie in eigen land vorm konden geven", vertelt Charis Kamoen (52) in Minderhout, een deelgemeente van Hoogstraten.. In de tuin, op een voormalig weiland, hebben ze recent 2.100 nieuwe wijnstokken aangeplant. "Daar willen we onze schuimwijn méthode champenoise mee gaan maken."

PORTRET