Web weergave

De universiteit van Luik biedt apothekers een opleiding aan in het managen van emoties en emotionele intelligentie. De opleiding werd nog maar net aangeboden toen de Covid-19-pandemie uitbrak...

ACTUALITEIT

Vandaag moeten we elkaar begrijpen en steunen. De nota van Adrien Bailly bevat vijf technische fiches om emotionele toestanden te identificeren, te verwoorden en te veranderen.

ACTUALITEIT

"Voor ziekenhuisapothekers is de coronacrisis een ware rollercoaster. Essentieel in de strijd tegen de pandemie is snelle communicatie. Dat laat toe eventuele geneesmiddelentekorten binnen het uur bij te sturen. Het kan vlug gaan."

ACTUALITEIT

Hoe dragen ziekenhuisapothekers bij aan het beheer van kankerbehandelingen? Dit was het onderwerp van het tweede deel van het FIP-webinar dat begin maart werd gehouden. Ziekenhuisapotheker Josep Guiu (Barcelona), benadrukte de rol van de ziekenhuisapotheker in de oncologie.

ACTUALITEIT

Het gebruik van fytotherapie gebeurt nog vaak op een empirische manier. Om de praktijk beter te omkaderen, riep de faculteit farmaceutische wetenschappen van de ULB de hulp in van een Franse specialiste. Florence Souard versterkt voortaan de 'Unité de Pharmacologie, Pharmacothérapie et Suivi Pharmaceutique' die wordt geleid door prof. Stéphanie Pochet.

ACTUALITEIT

De Wereldgezondheidsorganisatie gaat van start met een wereldwijde studie naar behandelingen voor Covid-19. In de literatuur worden tientallen mogelijkheden vermeld, maar de WGO stelde zich selectief op, met vier kandidaten. Een blik op de shortlist.

GEZONDHEID

Na hydroxychloroquine, een antimalariamiddel, dat wordt aangeraden door prof. Raoult, lijkt ook ivermectine, een antiparasitair middel, veelbelovend te zijn bij de behandeling van Covid-19. Eén enkele dosis ivermectine remt het SARS-CoV-2 in celcultuur.

GEZONDHEID

Parvovirose, ziekte van Carré, feliene leukemie, rabiës... Honden en katten moeten bepaalde vaccinaties krijgen. Een overzicht van het vaccinatieschema voor hond- en katachtigen.

GEZONDHEID

Volgens cijfers van Vias institute lag het aantal verkeersdoden in 2019 zes procent hoger dan 2018. Het is de eerste stijging in drie jaar. Nooit eerder vielen er meer fietsdoden te betreuren.

PRAKTIJK

Gedurende 24 jaar was de Amerikaanse wetenschapshistorica Lorraine Daston directeur van het Max Planck Institut für Wissenschaftsgeschichte in Berlijn. In haar discipline klinkt haar naam als een klok. Daston is een eminence grise in de wetenschapsgeschiedenis en -filosofie. Naar aanleiding van haar recentste boek was ze even in Amsterdam en nam ze de tijd om enkele vragen van de Apotheker te beantwoorden.

CULTUUR+

Misschien had u net als ondergetekende heel wat concerten op het programma voor de maand april. Niet getreurd, om uw 'live-muzikale' honger te stillen bieden diverse radiostations en concertzalen livestreamings van recente concerten.

CULTUUR+

Help, de bioscopen zijn dicht. Gelukkig zijn er samenwerkingen tussen filmverdelers om films die recent geprogrammeerd werden of enkele films die nu zouden uitkomen toch beschikbaar te stellen. Op CineMember.be bijvoorbeeld kan u heel recente films huren of een abonnement nemen om een maand lang van kwaliteitsfilms te genieten voor groot en klein.

CULTUUR+

Museum Histaruz toont de evolutie van de medische wereld en de Leuvense universitaire ziekenhuizen gedurende ruim honderd jaar. Een aanrader, van zodra we weer uit ons kot mogen. Intussen leidt apotheker Marc Dooms ons virtueel rond.Luc Vander Elst

CULTUUR+