Web weergave

De Britse overheid buigt zich over een aanpassing van de wet zodat apothekers de mogelijkheid krijgen om welbepaalde geneesmiddelen - voornamelijk pijnstillers - af te leveren zonder doktersvoorschrift. In ons land is er vooral bezorgdheid over uitgestelde zorg voor chronisch zieken.

ACTUALITEIT

In het dagelijkse leven moeten we de handen wassen met water en zeep, zo nodig met een alcoholhoudende gel, social distancing respecteren, een masker dragen en vooral geen handschoenen gebruiken. In het ziekenhuis worden de regels voor asepsis zwaar op de proef gesteld. Prof. Anne Simon geeft uitleg over hygiëne in tijden van het coronavirus.

ACTUALITEIT

De huidige coronamaatregelen hebben een belangrijke impact op de gezondheid van de ogen van onze kinderen, stellen de kinderoogartsen. De behandeling van een lui oog krijgt niet de nodige aandacht, deels doordat de pleisters niet terugbetaald worden bij de apotheker.

ACTUALITEIT

"Eenmaal apothekers en artsen hebben deelgenomen aan een MFO plannen ze binnen het jaar een tweede of een derde overleg. Dat is bemoedigend en daarom zou ik suggereren om één MFO per jaar te verplichten. Nu is het te vrijblijvend."

ACTUALITEIT

PharmaStock is een online tool waarmee apothekers aangeven welke momenteel veel gevraagde producten ze in voorraad hebben. Patiënten kunnen zo opzoeken waar ze terecht kunnen.

ACTUALITEIT

Ernstige Covid-19 is in eerste instantie een pneumonie, al dan niet met levensbedreigende ademnood en cytokinestorm als complicatie. Maar steeds meer gegevens verwijzen naar de aantasting van andere organen, voornamelijk hart en bloedvaten.

GEZONDHEID

In meerdere landen hebben dermatologen paarse huidletsels op de voeten en de tenen vastgesteld bij patiënten bij wie naderhand een diagnose van Covid-19 werd gesteld.

GEZONDHEID

Sinds 2017 heeft de International Society of Hypertension mei uitgeroepen tot de maand van de bloeddrukmeting. Die gaat normaal gezien gepaard met een wereldwijde sensibilisatiecampagne en screenings. Door de globale impact van de covid-19-pandemie zullen er dit jaar geen campagnes kunnen plaatsvinden.

GEZONDHEID

De laatste weken was er heel wat te doen over een mogelijke verergering van Covid-19-infecties bij patiënten die ACE-remmers of sartanen nemen. Inmiddels luidt het advies van experten dat er geen reden is om deze medicatie stop te zetten. Prof. dr. Tine De Backer, cardioloog in het UZ Gent, doet uit de doeken wat er nu precies aan de hand was.

GEZONDHEID

Wie zijn professionele of privé-kredieten in deze coronatijden maar moeilijk kan betalen, kan aan de bank een uitstel van betaling vragen. Met welke spelregels en voorwaarden moet u daarbij rekening houden? Kunt u ook een uitstel vragen als u niet aan deze voorwaarden voldoet?

PRAKTIJK

Aangezien de kans alsmaar groter wordt dat we door het coronavirus (noodgedwongen?) vakantie in de eigen achtertuin zullen houden, wil de Apotheker u alvast een aantal ideeën aanreiken. Het resultaat van onze speurtocht naar bijzondere vakantiewoning(en) leest u hieronder.

CULTUUR+

De viruscrisis heeft de laatste maanden de zorgen om de klimaatverandering uit de actualiteit verdrongen. De klimaatproblematiek zal vroeg of laat onherroepelijk weer op de agenda komen. Tijd om je daar nu op voor te bereiden, met een boek.

CULTUUR+