Een blik in de achteruitkijkspiegel: een jaar geleden schreef ik dat er ons - opnieuw - een spannend en onzeker jaar te wachten stond. Dat is 2022 zeker geworden, al kon niemand bij aanvang bevroeden wat er ons toen boven het hoofd hing. De oorlog in Oekraïne, de daaruit voortvloeiende humanitaire crisis, torenhoge energieprijzen en een uit de pan swingende inflatie. Niemand is er aan ontsnapt.

Komen daar nog de naweeën bij van de coronapandemie. Van echt recupereren was er in de zorg geen sprake, integendeel. Heel wat professionals moesten afhaken, burn-out loerde al te vaak om de hoek. Met een enorm personeelstekort tot gevolg, dat intussen is uitgegroeid tot een heuse bedreiging voor het zorgsysteem in ons land. Niet alleen in de ziekenhuizen, ook voor de eerste lijn is het pompen of verzuipen.

Laten we hopen op een beter 2023.

We blikken al even vooruit. Als apotheker krijgt u er de komende maanden een aantal nieuwe opdrachten bij, te beginnen met het afbouwplan voor benzodiazepines, dat al in februari van start gaat. Later in het voorjaar volgt de medicatiereview. Uitgelezen projecten die de rol van de huisapotheker nog verder moeten versterken en verankeren binnen het concept van geïntegreerde zorg. U leest er meer over in deze eerste editie van het nieuwe jaar.

Laten we hopen op een beter 2023

Verder focussen we op de resultaten van de grote mobiliteitsenquête die we eind vorig jaar lanceerden. Daaruit blijkt dat de Belgische apothekers en artsen mee zijn met de trend van elektrificatie van het wagenpark. Meer dan de helft van de respondenten rijdt momenteel wel nog met een benzinewagen, maar daar komt verandering in. Een nieuwe wagen kopen, betekent voor 30% namelijk resoluut opteren voor elektrisch rijden.

Van een goed voornemen gesproken. U mag het lijstje naar believen aanvullen. Of niet.

In naam van het team achter De Apotheker, en van uitgever Roularta HealthCare, wens ik u in elk geval alvast een gezond, gelukkig en voorspoedig jaar toe.

veerle.caerels@roularta.be, apotheker@roularta.be

Een blik in de achteruitkijkspiegel: een jaar geleden schreef ik dat er ons - opnieuw - een spannend en onzeker jaar te wachten stond. Dat is 2022 zeker geworden, al kon niemand bij aanvang bevroeden wat er ons toen boven het hoofd hing. De oorlog in Oekraïne, de daaruit voortvloeiende humanitaire crisis, torenhoge energieprijzen en een uit de pan swingende inflatie. Niemand is er aan ontsnapt. Komen daar nog de naweeën bij van de coronapandemie. Van echt recupereren was er in de zorg geen sprake, integendeel. Heel wat professionals moesten afhaken, burn-out loerde al te vaak om de hoek. Met een enorm personeelstekort tot gevolg, dat intussen is uitgegroeid tot een heuse bedreiging voor het zorgsysteem in ons land. Niet alleen in de ziekenhuizen, ook voor de eerste lijn is het pompen of verzuipen. Laten we hopen op een beter 2023. We blikken al even vooruit. Als apotheker krijgt u er de komende maanden een aantal nieuwe opdrachten bij, te beginnen met het afbouwplan voor benzodiazepines, dat al in februari van start gaat. Later in het voorjaar volgt de medicatiereview. Uitgelezen projecten die de rol van de huisapotheker nog verder moeten versterken en verankeren binnen het concept van geïntegreerde zorg. U leest er meer over in deze eerste editie van het nieuwe jaar. Verder focussen we op de resultaten van de grote mobiliteitsenquête die we eind vorig jaar lanceerden. Daaruit blijkt dat de Belgische apothekers en artsen mee zijn met de trend van elektrificatie van het wagenpark. Meer dan de helft van de respondenten rijdt momenteel wel nog met een benzinewagen, maar daar komt verandering in. Een nieuwe wagen kopen, betekent voor 30% namelijk resoluut opteren voor elektrisch rijden. Van een goed voornemen gesproken. U mag het lijstje naar believen aanvullen. Of niet. In naam van het team achter De Apotheker, en van uitgever Roularta HealthCare, wens ik u in elk geval alvast een gezond, gelukkig en voorspoedig jaar toe.