Laat het meteen duidelijk zijn: dit gaat niet over voetbal. Met types als Roberto Martinez, Louis van Gaal, Didier Deschamps of pakweg de Braziliaan Tite wil ik u niet vergelijken.

Alhoewel. Als je een coach bekijkt als iemand die zijn team op een succesvolle manier naar een welbepaald doel leidt, zie ik toch parallellen. Het team zijn dan uw klanten/patiënten, en het doel is een (zo) gezond (mogelijk) leven. U adviseert hen daarbij, helpt hen, en moedigt hen aan. U geeft tips en stuurt bij indien nodig. Zo klopt het plaatje. Toch?

In deze laatste editie van het jaar snijden we enkele thema's aan waarin uw rol als coach - gezondheidscoach dan - overigens niet te onderschatten valt.

Zo is er de masterproef van Marijke Peeters, onder begeleiding van Hans De Loof. Zij zochten uit wat patiënten ervan zouden vinden als de indicatie op het voorschrift vermeld zou worden. De grote meerderheid van de respondenten ziet daar geen graten in, en vindt dat de apotheker de medische aandoening(en) mag kennen waarvoor het voorschrift werd opgesteld, zo blijkt uit hun bevraging. Logisch eigenlijk. Want als de apotheker niet mag weten wat de patiënt eigenlijk heeft, wordt het natuurlijk heel moeilijk om geïntegreerde zorg te realiseren, stipt prof. De Loof aan. Een mooi voorbeeld van de apotheker als gezondheidscoach.

Op het concept geïntegreerde zorg gaat het centrale dossier in dit nummer dieper in. Marie Van de Putte omschrijft de rol van de apotheker binnen die geïntegreerde zorg als 'voortgezet huisapothekerschap', op basis van de individuele noden van de patiënt. De apotheker biedt een pakket gebundelde zorg aan, met naast de basis farmaceutische zorg zoals het updaten van medicatieschema's, medicatiebewaking, vaccinatiesensibilisatie en preventie ook voortgezette farmaceutische zorg. Opnieuw gaat het dus over begeleiden, adviseren, bijsturen: de kerntaken van een coach dus.

Ook op sociaal vlak is uw coachende rol niet te versmaden. Getuige daarvan de actie van Leen Feys, die in haar apotheek in Deinze gratis pakketjes tegen menstruatiearmoede verdeelt. Kwestie van ook jonge schoolgaande meisjes die tampons en maandverbanden niet kunnen betalen toch mee aan boord te houden.

Over enkele dagen weten we welke voetbalcoach met zijn team de WK-trofee in de wacht sleept. In de categorie gezondheidscoach mag u als apotheker alvast een dikke pluim op uw hoed steken.

In naam van het team van De Apotheker wens ik u fijne eindejaarsfeesten toe.

veerle.caerels@roularta.be, apotheker@roularta.be

Laat het meteen duidelijk zijn: dit gaat niet over voetbal. Met types als Roberto Martinez, Louis van Gaal, Didier Deschamps of pakweg de Braziliaan Tite wil ik u niet vergelijken. Alhoewel. Als je een coach bekijkt als iemand die zijn team op een succesvolle manier naar een welbepaald doel leidt, zie ik toch parallellen. Het team zijn dan uw klanten/patiënten, en het doel is een (zo) gezond (mogelijk) leven. U adviseert hen daarbij, helpt hen, en moedigt hen aan. U geeft tips en stuurt bij indien nodig. Zo klopt het plaatje. Toch? In deze laatste editie van het jaar snijden we enkele thema's aan waarin uw rol als coach - gezondheidscoach dan - overigens niet te onderschatten valt. Zo is er de masterproef van Marijke Peeters, onder begeleiding van Hans De Loof. Zij zochten uit wat patiënten ervan zouden vinden als de indicatie op het voorschrift vermeld zou worden. De grote meerderheid van de respondenten ziet daar geen graten in, en vindt dat de apotheker de medische aandoening(en) mag kennen waarvoor het voorschrift werd opgesteld, zo blijkt uit hun bevraging. Logisch eigenlijk. Want als de apotheker niet mag weten wat de patiënt eigenlijk heeft, wordt het natuurlijk heel moeilijk om geïntegreerde zorg te realiseren, stipt prof. De Loof aan. Een mooi voorbeeld van de apotheker als gezondheidscoach. Op het concept geïntegreerde zorg gaat het centrale dossier in dit nummer dieper in. Marie Van de Putte omschrijft de rol van de apotheker binnen die geïntegreerde zorg als 'voortgezet huisapothekerschap', op basis van de individuele noden van de patiënt. De apotheker biedt een pakket gebundelde zorg aan, met naast de basis farmaceutische zorg zoals het updaten van medicatieschema's, medicatiebewaking, vaccinatiesensibilisatie en preventie ook voortgezette farmaceutische zorg. Opnieuw gaat het dus over begeleiden, adviseren, bijsturen: de kerntaken van een coach dus. Ook op sociaal vlak is uw coachende rol niet te versmaden. Getuige daarvan de actie van Leen Feys, die in haar apotheek in Deinze gratis pakketjes tegen menstruatiearmoede verdeelt. Kwestie van ook jonge schoolgaande meisjes die tampons en maandverbanden niet kunnen betalen toch mee aan boord te houden. Over enkele dagen weten we welke voetbalcoach met zijn team de WK-trofee in de wacht sleept. In de categorie gezondheidscoach mag u als apotheker alvast een dikke pluim op uw hoed steken. In naam van het team van De Apotheker wens ik u fijne eindejaarsfeesten toe.