Bent u ook opgelucht dat 2020 op zijn einde loopt? Niet dat vanaf 1 januari alles plots spectaculair beter zal gaan, maar toch. Wie had een jaar geleden kunnen denken hoe anders ons leven er vandaag zou uitzien? Ik alleszins niet. Reisplannen werden opgeborgen, de studenten in huis zagen hun kotleven in elkaar stuiken, sociale en familiale contacten zetten we op een laag pitje, telewerk werd de norm en is dat nog steeds, wellicht nog voor een tijd. Mondneusmaskers en handgel zijn dagelijkse attributen geworden en de anderhalvemetersamenleving - wat een lelijk woord - ondervinden we dagelijks aan den lijve.
Als apotheker hebt u het wellicht ook niet onder de markt gehad. Handgels, mondkapjes, geneesmiddelentekorten, coronatests,... u hebt het een en ander meermaals mogen uitleggen aan uw patiënten, van achter de plexiwand in uw apotheek.
De vaccinatie tegen covid-19 dient zich nu aan als de volgende uitdaging. Het Vlaamse Vaccinnet zou daarbij uitgroeien tot hét unieke Belgische registratiesysteem. Het lijkt logisch dat de apothekers dat dan ook zullen kunnen inkijken, via een koppeling met het GFD. Kwestie van te kunnen nakijken wie al dan niet al gevaccineerd werd, en ook om de farmacovigilantie te garanderen. Volgens Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce vaccinatie, is het niet uitgesloten dat apothekers, net als enkele andere zorgverleners, (tijdelijk) de toelating zullen krijgen om de covid-vaccins toe te dienen. Bij het ter perse gaan zou een KB in die zin in de maak zijn.
Veel apothekers zien de huidige pandemie als hét momentum om hun rol binnen een dynamisch vaccinatiebeleid ten volle op te nemen
Veel apothekers zien de huidige pandemie dan ook als hét momentum om hun rol binnen een dynamisch vaccinatiebeleid ten volle op te nemen. Mits de nodige randvoorwaarden uiteraard. Ze nemen daartoe alvast het nodige initiatief. Al zo'n 3.000 Vlaamse apothekers volgden de webinars met theoretische toelichting over vaccinatie. In het voorjaar gaan de praktijklessen van start. Tegen maart zouden 600 tot 700 collega's klaarstaan om mee te vaccineren. In Franstalig België wacht men op de wetswijziging om de opleidingen op te starten. Ook daar blijkt alvast vanuit de sector een grote nood aan informatie over het covid-vaccin.
Als dat geen mooi voorbeeld is van geïntegreerde samenwerking. Iedereen heeft er de mond van vol, maar uiteraard vergt zo'n model een mind shift en moeten er daarbij een aantal vastgeroeste eigenheden sneuvelen. Zowel maatschappelijk als binnen de zorg zelf. Het nodige vertrouwen en respect voor elkaars competenties zijn daarbij een sine qua non.
De apothekers zijn alleszins al een hele tijd naarstig aan de weg aan het timmeren. Zij zijn er klaar voor. Hopelijk komt ook de overheid opnieuw tot het besef dat het wel degelijk de patiënt is die centraal moet staan in zo'n geïntegreerd zorgbeleid. En dat de schotten tussen de verschillende beroepsgroepen in het belang van diezelfde patiënt best zo laag mogelijk worden gehouden en in het beste geval zelfs volledig wegvallen. Van een goed voornemen gesproken...
Bij deze wens ik u van harte een fijn en veilig eindejaar en een vlotte start van 2021. Ik geef u graag afspraak op 21 januari voor een volgende editie van 'de Apotheker', die overigens een volledig nieuw kleedje krijgt. Hou het gezond, en graag tot dan!