Hebt u al plannen voor de zomervakantie? Opnieuw een verre reis, nu het weer kan, of toch liever een zomer in eigen land? Zo goed als alle opties zijn weer open, en daar kunnen we niet anders dan blij mee zijn. Veel, zo niet alle versoepelingen die elkaar nu in sneltreinvaart opvolgen, hebben we te danken aan de geslaagde vaccinatiecampagne, en de puike organisatie daarvan. Dat laatste mocht ik intussen ook al aan den lijve ondervinden. Uiteraard kunnen nog niet alle remmen los, en blijven de basismaatregelen nog steeds van groot belang.

Wat we intussen wel al met zijn allen herontdekt hebben, zijn de terrasjes overal te lande. Wie heeft daar nog niet van genoten de voorbije weken? Gezellig iets eten of drinken, of liefst allebei tegelijk. En wellicht kwam er dan een biertje of een glaasje wijn op tafel. Want alcohol drinken zit nu eenmaal vrij stevig ingebakken in het leefpatroon van de Belgische apotheker, zo leren ons de resultaten van onze enquête over middelengebruik en burn-out. Na de analyse van het luik over burn-out in onze editie van mei, bekijken we nu het onderdeel over alcohol en middelen van dichterbij.

Iets meer dan een derde van de apothekers die onze vragenlijst invulden, drinkt minstens twee keer per week alcohol. Een op de tien doet dat vrijwel dagelijks. Hou ouder, hoe harder het gaat.

Gelukkig scoort de overgrote meerderheid van de respondenten in risicozone 1, wat betekent dat ze zo goed als niet drinken, blijkt uit de analyse van de resultaten. Een op de zes bevindt zich in risicozone 2 en flirt daarmee met aanvaardbaar is volgens de norm die vandaag gehanteerd wordt - hoogstens tien eenheden per week, met minstens twee alcoholvrije dagen. 1% houdt er een zorgwekkend alcoholgebruik op na (risicozone 3 en 4). Verder stellen we vast dat meer dan 13% minstens op maandelijkse basis meer dan zes eenheden drinkt op eenzelfde gelegenheid - een kwart onder hen doet dat zelfs wekelijks. Dat is een indicator voor 'binge drinking' en dat is niet ongevaarlijk, benadrukt prof. Kris Van den Broeck (UA) in zijn beschouwing.

Alcohol drinken zit vrij stevig ingebakken in het leefpatroon van de Belgische apotheker

Een tendens die de laatste 20 jaar in de hele Westerse wereld opgang maakt, is dat meer vrouwen alcohol gaan gebruiken. Dat weerspiegelt zich ook in onze enquête, stelt psychiater prof. Geert Dom. "Onze bevindingen onderstrepen nogmaals dat aandacht voor een bewuste én veilige manier van alcoholgebruik meer dan ooit aangewezen is. Voor mannen, uiteraard, maar misschien nog een ietsje meer voor hoogopgeleide vrouwen, zoals jawel,... apothekers."

De conclusie klinkt bekend in de oren: geniet, maar met mate...

Het voltallige team van De Apotheker wenst u alvast een fijne, deugddoende en veilige zomer, en geeft u graag afspraak in september.

veerle.caerels@roularta.be, apotheker@roularta.be

@VeerleCaerels, @apothekerBE

Hebt u al plannen voor de zomervakantie? Opnieuw een verre reis, nu het weer kan, of toch liever een zomer in eigen land? Zo goed als alle opties zijn weer open, en daar kunnen we niet anders dan blij mee zijn. Veel, zo niet alle versoepelingen die elkaar nu in sneltreinvaart opvolgen, hebben we te danken aan de geslaagde vaccinatiecampagne, en de puike organisatie daarvan. Dat laatste mocht ik intussen ook al aan den lijve ondervinden. Uiteraard kunnen nog niet alle remmen los, en blijven de basismaatregelen nog steeds van groot belang. Wat we intussen wel al met zijn allen herontdekt hebben, zijn de terrasjes overal te lande. Wie heeft daar nog niet van genoten de voorbije weken? Gezellig iets eten of drinken, of liefst allebei tegelijk. En wellicht kwam er dan een biertje of een glaasje wijn op tafel. Want alcohol drinken zit nu eenmaal vrij stevig ingebakken in het leefpatroon van de Belgische apotheker, zo leren ons de resultaten van onze enquête over middelengebruik en burn-out. Na de analyse van het luik over burn-out in onze editie van mei, bekijken we nu het onderdeel over alcohol en middelen van dichterbij. Iets meer dan een derde van de apothekers die onze vragenlijst invulden, drinkt minstens twee keer per week alcohol. Een op de tien doet dat vrijwel dagelijks. Hou ouder, hoe harder het gaat. Gelukkig scoort de overgrote meerderheid van de respondenten in risicozone 1, wat betekent dat ze zo goed als niet drinken, blijkt uit de analyse van de resultaten. Een op de zes bevindt zich in risicozone 2 en flirt daarmee met aanvaardbaar is volgens de norm die vandaag gehanteerd wordt - hoogstens tien eenheden per week, met minstens twee alcoholvrije dagen. 1% houdt er een zorgwekkend alcoholgebruik op na (risicozone 3 en 4). Verder stellen we vast dat meer dan 13% minstens op maandelijkse basis meer dan zes eenheden drinkt op eenzelfde gelegenheid - een kwart onder hen doet dat zelfs wekelijks. Dat is een indicator voor 'binge drinking' en dat is niet ongevaarlijk, benadrukt prof. Kris Van den Broeck (UA) in zijn beschouwing. Een tendens die de laatste 20 jaar in de hele Westerse wereld opgang maakt, is dat meer vrouwen alcohol gaan gebruiken. Dat weerspiegelt zich ook in onze enquête, stelt psychiater prof. Geert Dom. "Onze bevindingen onderstrepen nogmaals dat aandacht voor een bewuste én veilige manier van alcoholgebruik meer dan ooit aangewezen is. Voor mannen, uiteraard, maar misschien nog een ietsje meer voor hoogopgeleide vrouwen, zoals jawel,... apothekers." De conclusie klinkt bekend in de oren: geniet, maar met mate... Het voltallige team van De Apotheker wenst u alvast een fijne, deugddoende en veilige zomer, en geeft u graag afspraak in september.