Magnesium is op drie na het meest voorkomende mineraal in het lichaam na calcium, kalium en natrium. De moderne voeding levert niet altijd voldoende magnesium.
...
Zwarte chocolade, banaan, schaalvruchten, volle granen, groenten (broccoli, boontjes,...), peulgewassen en eidooier bevatten meer magnesium. Hard leidingwater bevat meer magnesium dan zacht water. Door de industrialisering van de landbouw en de verandering van de eetgewoontes is de consumptie van magnesium via de voeding de laatste decennia gedaald. Mensen die getransformeerde voedingsmiddelen eten met veel geraffineerde granen, vetten, fosfaat en suiker, lopen kans om te weinig magnesium te hebben. In 2010 heeft de EFSA (European Food Safety Authority) een rist gezondheidsclaims over magnesium tegen het licht gehouden. Een aantal beweringen is wetenschappelijk correct: magnesium vermindert de vermoeidheid en draagt bij tot normale psychische functies. Maar beweringen zoals: magnesium zou helpen om de hormonale gezondheid, de glykemie, de bloeddruk, de immuniteit en het lipidenmetabolisme normaal te houden, zou beschermen tegen oxidatieve stress en zou de resistentie tegen psychische stress verhogen, zijn helemaal niet wetenschappelijk bewezen. De Hoge Gezondheidsraad concludeert in haar richtlijnen voor de voeding dat een evenwichtige voeding met voldoende groenten, peulgewassen, volle granen en schaalvruchten voldoende magnesium levert. Vorsers hebben ook belangstelling voor het verband tussen magnesium en vitamine D. De synthese van vitamine D verschilt van de ene mens tot de andere. Bij sommige mensen stijgt de vitamine D-spiegel niet, zelfs na inname van hoge doses. Een Amerikaanse studie (2) heeft aangetoond dat vitamine D niet kan worden gemetaboliseerd als er te weinig magnesium is en dat vitamine D dan wordt gestockeerd en inactief is. Volgens een andere studie (3) zou een toereikende inname van magnesium de plasmaconcentratie van vitamine D verbeteren. "Magnesiumtekort blokkeert de synthese en het metabolisme van vitamine D", leggen de vorsers van het Vanderbilt University Medical Center uit. Ook zij stellen dat een voeding met veel donkerbladige groenten, bonen, volle granen, zwarte chocolade, vette vis, noten en avocado de beste manier is om de inname van magnesium te verhogen.