Een spaarpot en een reeks bonnetjes met het opschrift 'Goed voor een neusspray' of 'Goed voor een hoestsiroop'... Dat vind je sinds december op de toonbank in de officina van Laurent Staquet. Hoe kwam deze apotheker uit Gouy-lez-Piéton (Courcelles, Henegouwen) op dit idee? "Ik stelde vast dat patiënten steeds vaker geneesmiddelen op hun voorschriften niet aankopen, omdat ze er het geld niet voor hebben. Daarnaast kreeg ik van een vereniging de vraag om hen OTC-geneesmiddelen te schenken, wat verboden is. Ik vond het jammer dat ik als apotheker niet anders kan helpen dan door geld te storten. Toen ik in een Parijse bar met de 'uitgestelde' koffie kennis maakte, werd het me duidelijk: dat was wat ik moest doen."

Hoe werkt het ? Patiënten die dat wensen, stoppen geld in de spaarpot. De apotheek verdubbelt dan de inhoud en stelt het bedrag ter beschikking in de vorm van aankoopbonnen voor OTC-geneesmiddelen. Wie er nood aan heeft, kan een bon afscheuren en daarmee het gewenste product aanschaffen zonder te betalen. Het systeem stoelt op vertrouwen. "Zo ben ik in regel: ik geef de geneesmiddelen niet gratis weg, en ik lever ze rechtstreeks aan de patiënt af in mijn officina."

Laurent Staquet contacteert ook patiënten die bij hem in het krijt staan en stelt hen voor om een deel van hun schuld kwijt te schelden.

Wat heeft de actie intussen opgebracht? In de spaarpot werd 725 euro gestopt, bedrag dat de apotheek verdubbelde: 1.450 euro. "1.260 euro werd herverdeeld: in eerste instantie door schulden te vereffenen (30 personen kregen elk 20 euro, dus 600 euro). Daarnaast kregen drie moeders die melk nodig hadden voor hun baby 15 dozen van 18 euro, dus 270 euro. En ten slotte werd gebruik gemaakt van de bonnen voor uitgestelde geneesmiddelen, ongeveer eentje om de twee dagen. Zowel schenkers als ontvangers respecteren het systeem. Ik heb dus zeker geen spijt van mijn initiatief en ga ermee door", klinkt Laurent Staquet optimistisch.

Lees verder: Blijf niet in de schaduw!

Een spaarpot en een reeks bonnetjes met het opschrift 'Goed voor een neusspray' of 'Goed voor een hoestsiroop'... Dat vind je sinds december op de toonbank in de officina van Laurent Staquet. Hoe kwam deze apotheker uit Gouy-lez-Piéton (Courcelles, Henegouwen) op dit idee? "Ik stelde vast dat patiënten steeds vaker geneesmiddelen op hun voorschriften niet aankopen, omdat ze er het geld niet voor hebben. Daarnaast kreeg ik van een vereniging de vraag om hen OTC-geneesmiddelen te schenken, wat verboden is. Ik vond het jammer dat ik als apotheker niet anders kan helpen dan door geld te storten. Toen ik in een Parijse bar met de 'uitgestelde' koffie kennis maakte, werd het me duidelijk: dat was wat ik moest doen."Hoe werkt het ? Patiënten die dat wensen, stoppen geld in de spaarpot. De apotheek verdubbelt dan de inhoud en stelt het bedrag ter beschikking in de vorm van aankoopbonnen voor OTC-geneesmiddelen. Wie er nood aan heeft, kan een bon afscheuren en daarmee het gewenste product aanschaffen zonder te betalen. Het systeem stoelt op vertrouwen. "Zo ben ik in regel: ik geef de geneesmiddelen niet gratis weg, en ik lever ze rechtstreeks aan de patiënt af in mijn officina."Laurent Staquet contacteert ook patiënten die bij hem in het krijt staan en stelt hen voor om een deel van hun schuld kwijt te schelden.Wat heeft de actie intussen opgebracht? In de spaarpot werd 725 euro gestopt, bedrag dat de apotheek verdubbelde: 1.450 euro. "1.260 euro werd herverdeeld: in eerste instantie door schulden te vereffenen (30 personen kregen elk 20 euro, dus 600 euro). Daarnaast kregen drie moeders die melk nodig hadden voor hun baby 15 dozen van 18 euro, dus 270 euro. En ten slotte werd gebruik gemaakt van de bonnen voor uitgestelde geneesmiddelen, ongeveer eentje om de twee dagen. Zowel schenkers als ontvangers respecteren het systeem. Ik heb dus zeker geen spijt van mijn initiatief en ga ermee door", klinkt Laurent Staquet optimistisch.