De voorbije weken waren de apothekers niet weg te branden uit het nieuws. Het begon eind vorige maand met de mededeling van de FOD Volksgezondheid dat apothekers die covid-19-sneltesten afnemen daarvoor een attest kunnen afleveren. Zo'n attest met een positief resultaat kan dan worden gebruikt als afwezigheidsbewijs voor een schoolgaand kind vanaf zes jaar oud. Of een apothekersattest ook geldig is voor een afwezigheid op het werk, wordt nog besproken, luidde het in de berichtgeving.

Een week later kwam vervangend Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Benjamin Dalle (CD&V) in de picture. Hij kreeg zijn herfstboosterprik bij huisapotheker Ann Herzeel in Sint-Jans-Molenbeek. Een mooie gelegenheid om de rol van de apotheker op vlak van preventie, sensibilisatie en screening en bij de detectie van psychosociale noden in de verf te zetten.

Aansluitend daarop volgde dan vanaf 1 november de veralgemening van de vaccinatie tegen covid-19 naar alle Belgische apothekers, tegelijk met de afbouw van de vaccinatiecentra, die nu in waakfase gaan. Concreet betekent het dat wie nu nog een herfstboosterprik wil, daarvoor bij de huisarts of de apotheker moet zijn. Ook de teststrategie verplaatst zich naar de eerste lijn.

Voeg daarbij nog de verlenging van de maatregel die apothekers de mogelijkheid geeft om zelf griepvaccins voor te schrijven.

Stuk voor stuk zijn het toe te juichen evoluties en maatregelen. Ze passen perfect in de nieuwe rol van de apotheker als laagdrempelige en breed beschikbare toegangspoort tot de zorg. Geen patiënt die daarover zal klagen.

Toch zijn er hier en daar lange (artsen)tenen. En het kan er consumentenorganisatie Test-Aankoop niet van weerhouden om apothekers nog maar eens als 'gewone verkopers' weg te zetten. "Apothekers, die zelf regelmatig hun toegevoegde waarde benadrukken in vergelijking met gewone verkopers in de strijd tegen 'geneesmiddelensupermarkten' of om de verkoop van bepaalde producten voor zichzelf te reserveren, moeten hun rol echt serieus nemen", luidt het daar.

Hoe ver kan een 'consumenten'organisatie van de realiteit staan?

veerle.caerels@roularta.be, apotheker@roularta.be twitter: @VeerleCaerels, @apothekerBE

De voorbije weken waren de apothekers niet weg te branden uit het nieuws. Het begon eind vorige maand met de mededeling van de FOD Volksgezondheid dat apothekers die covid-19-sneltesten afnemen daarvoor een attest kunnen afleveren. Zo'n attest met een positief resultaat kan dan worden gebruikt als afwezigheidsbewijs voor een schoolgaand kind vanaf zes jaar oud. Of een apothekersattest ook geldig is voor een afwezigheid op het werk, wordt nog besproken, luidde het in de berichtgeving. Een week later kwam vervangend Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Benjamin Dalle (CD&V) in de picture. Hij kreeg zijn herfstboosterprik bij huisapotheker Ann Herzeel in Sint-Jans-Molenbeek. Een mooie gelegenheid om de rol van de apotheker op vlak van preventie, sensibilisatie en screening en bij de detectie van psychosociale noden in de verf te zetten. Aansluitend daarop volgde dan vanaf 1 november de veralgemening van de vaccinatie tegen covid-19 naar alle Belgische apothekers, tegelijk met de afbouw van de vaccinatiecentra, die nu in waakfase gaan. Concreet betekent het dat wie nu nog een herfstboosterprik wil, daarvoor bij de huisarts of de apotheker moet zijn. Ook de teststrategie verplaatst zich naar de eerste lijn. Voeg daarbij nog de verlenging van de maatregel die apothekers de mogelijkheid geeft om zelf griepvaccins voor te schrijven. Stuk voor stuk zijn het toe te juichen evoluties en maatregelen. Ze passen perfect in de nieuwe rol van de apotheker als laagdrempelige en breed beschikbare toegangspoort tot de zorg. Geen patiënt die daarover zal klagen. Toch zijn er hier en daar lange (artsen)tenen. En het kan er consumentenorganisatie Test-Aankoop niet van weerhouden om apothekers nog maar eens als 'gewone verkopers' weg te zetten. "Apothekers, die zelf regelmatig hun toegevoegde waarde benadrukken in vergelijking met gewone verkopers in de strijd tegen 'geneesmiddelensupermarkten' of om de verkoop van bepaalde producten voor zichzelf te reserveren, moeten hun rol echt serieus nemen", luidt het daar.Hoe ver kan een 'consumenten'organisatie van de realiteit staan?