Er is de voorbije weken duchtig met uw voeten gerammeld, als ik dat zo mag zeggen. Meer dan eens zijn de apothekers in de huidige coronacrisis over het hoofd gezien. In het begin van de lockdown moesten zij als enigen, samen met de voedingszaken, hun 'winkel' openhouden. Zonder beschermend materiaal was het de eerste weken roeien met de beschikbare riemen: inderhaast ineengeknutselde plexi-schermen, lege voorraadbakken om klanten op anderhalve meter afstand te houden, affiches op de deur met de melding dat er geen handgel of mondmaskers in stock zijn,... En vriendelijk blijven, ook al schoot menig patiënt al eens uit zijn krammen, toen die bijvoorbeeld van u te horen kreeg dat hij maar een kleine doos paracetamol kon meekrijgen.
Op een extra vergoeding en meer erkenning door de overheid blijft het wachten
Het toppunt kwam er twee weken geleden, toen de overheid bekend maakte dat chirurgische mondmaskers voortaan in de supermarkt verkocht zouden worden. Say what?
De afgelopen weken moesten de apothekers hun klanten willens nillens met lege handen naar buiten sturen - mondmaskers waren immers schaars en de voorraad raakte te snel op. Het kwam zelfs zo ver dat de overheid ingreep door handgel en mondmaskers enkel nog op voorschrift afleverbaar te maken, door de apotheker, dat spreekt voor zich.
Tot voor kort dus. In de betrachting om de intussen wel massaal beschikbare mondmaskers - die nu verplicht zijn, onder meer op het openbaar vervoer en in de scholen - zo breed mogelijk te verspreiden, besliste de overheid om ze voortaan via de supermarkten te verdelen.
Een dolk in de rug van de apothekers, die sinds het begin van de coronacrisis in de frontlinie staan en nu zonder boe of ba naar de vergeethoek werden gekatapulteerd. Alweer.
Uit de VUB-barometer die twee keer per week de impact van Covid-19 op de Belgische apotheken onderzoekt, blijkt alvast dat de maskers in de supermarkten vaak type 1-maskers zijn, van de laagste kwaliteit dus. Als mensen een beter kwalitatief masker met deskundige uitleg wensen, moeten ze daarvoor bij hun apotheker zijn, want de kwaliteit van de maskers in supermarkten is immers niet geverifieerd, luidt het.
Bij onze zuiderburen hebben ze dat alvast goed begrepen: een online poll wijst uit dat amper 9% van de Fransen vertrouwen heeft in de supermarkten voor de aankoop van mondmaskers, terwijl 82% het volste vertrouwen heeft in de apotheek. In ons land sijpelt dat besef ook wel door: sommige supermarkten nemen uit eigen beweging het initiatief om mensen naar de apotheek door te sturen voor de aankoop van mondmaskers. Een lovenswaardige geste. En een aantal apotheken delen uit protest hun voorraad nu gratis uit. Dat zie ik de supermarkten dan weer niet meteen doen..
Nog uit diezelfde VUB-barometer leren we dat meer dan één op de twee apotheekbezoeken te maken heeft met Covid-19. Apothekers worden nog steeds dagelijks drie keer meer telefonisch geraadpleegd voor advies en informatie dan in normale tijden. Het aantal bezoeken aan de apotheek is slechts licht gedaald tegenover reguliere periodes. Apotheken besteden hierdoor een significant aandeel van hun tijd aan het beantwoorden van adviesvragen in verband met Covid-19. Op een extra vergoeding en meer erkenning door de overheid blijft het evenwel wachten.
Al probeerde naast de paus (zie blz. 5 in deze editie), ook minister Maggie De Block intussen wel een inhaalbeweging te maken. Ze postte op twitter een filmpje om de apothekers te danken voor hun onafgebroken inzet en professionaliteit tijdens de afgelopen lockdown. Eindelijk, hoor ik u zeggen. Hopelijk knoopt ze haar eigen boodschap nu goed in de oren.