...

Chocolade heeft stimulerende effecten op de gemoedsstemming. Een nieuwe studie1 bevestigt dat, althans wat zwarte chocolade betreft. De vorsers hebben inderdaad de antidepressieve eigenschappen van verschillende soorten chocolade geanalyseerd. Ze hebben zich daarvoor gebaseerd op de resultaten van de National Health and Nutrition Examination Survey uitgevoerd tussen 2007-2008 en 2013-2014 bij 13.626 volwassenen van 20 jaar of ouder. De deelnemers hebben twee keer gemeld wat ze de laatste 24 uur hadden gegeten en gedronken. Depressieve symptomen werden geëvalueerd met een vragenlijst over de gezondheid (PHQ-9). Een score van 10 of meer wijst op het bestaan van depressieve symptomen. 11,1% van de deelnemers zei dat ze chocolade hadden gegeten; 1,4% (148 deelnemers) had zwarte chocolade gegeven.De consumptie van melkchocolade correleerde niet significant met minder symptomen van depressie. De waarschijnlijkheid van depressieve symptomen was 70% lager bij de mensen die zwarte chocolade aten, dan bij de mensen die er geen aten. Grondig onderzoek is nodig om het mechanisme te ontrafelen dat ten grondslag ligt aan het effect van chocolade op de gemoedsstemming. Een andere recente studie2 toont aan dat regelmatige consumptie van zwarte chocolade heilzame effecten heeft op het hart- en vaatstelsel bij gezonde jonge volwassenen: een lagere bloeddruk in de arteria brachialis en een betere relaxatie van de bloedvaten, waardoor er een betere matching is tussen het arteriële stelsel en het linkerventrikel.