Hoeveel gezondheidswerkers zijn er in België? Hoe oud zijn ze? Volgens de laatste gegevens van Blikvanger Gezondheid is de meerderheid van de apothekers vrouw en is hun gemiddelde leeftijd 49 jaar.

De Internationale Farmaceutische Federatie (FIP) noemt keelpijn als een aandoening waarbij apothekers een aanzienlijke impact kunnen hebben op de gezondheid en het misbruik van antibiotica. De koepel maakte een praktische gids over de aanpak van keelpijn in de apotheek.

De Belgische Cardiologische Liga, de Belgian Society of Cardiology, de Belgian Heart Foundation en het Belgisch Hypertensie Comité dringen aan op een nationaal plan voor de aanpak van hart- en vaatziekten en atherosclerotische aandoeningen.

"In de humanitaire sector gebeuren dingen vaak op basis van traditie, omdat men het altijd zo gedaan heeft. Zonder deftige evaluatie. Rode Kruis-Vlaanderen doet het anders. De organisatie is een pionier op gebied van evidence-based practice. Of het nu gaat over bloed, eerste hulp of zelfs personeelsbeleid."

De federale overheid gaat 45 miljoen chirurgische maskers aankopen voor haar strategische voorraad. De ministerraad keurde vrijdag aanbevelingen goed van de PFSS, die ook de aankoop van een strategische voorraad van een aantal geneesmiddelen betroffen.

In 2020 daalde het aantal mensen dat dat jaar gebruik maakte van een geneesmiddelenvoorschrift met vijf procent. Dat jaar gebruikte twee derde van de Belgisch bevolking minstens één terugbetaald geneesmiddel.

Brussel sluit dit jaar nog drie vaccinatiecentra. Dat laat de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) weten. Het vaccinatiecentrum Pacheco zal tot 31 maart 2023 zijn vaccinatieactiviteit voortzetten, maar wel met beperkte openingstijden.

Uit het magazine

Twee dagen in de week werkt Sien Van Vaerenbergh als titularis in een ketenapotheek in Geraardsbergen. Die job combineert ze met een voltijdse baan als leerkracht. Ontspannen doet ze op haar motor. Kennismaking met een bezige bij.

Uit het magazine

Wie een zorg- of hulpverlener bij de uitoefening van zijn beroep aanvalt, mag in de toekomst rekenen op een extra strenge straf. Het nieuwe strafwetboek dat in de maak is, bepaalt dat de straf een niveau zwaarder zal zijn dan bij gelijkaardige agressie tegen een gewone burger.

Samen met het netwerk Geestelijke Gezondheidzorg wil de federale regering een zorgtraject alcohol uitwerken en implementeren dat zich specifiek richt op jongeren en jongvolwassenen. Het zorgtraject zou starten bij jongeren die op spoed belanden omwille van een alcoholintoxicatie of naar aanleiding van een ongeval onder invloed. Bij het traject worden de ouders betrokken en het is de bedoeling dat het wordt verdergezet na ontslag uit het ziekenhuis.

Vandaag 14 november is werelddiabetesdag. Ongeveer een Belg op de tien lijdt aan diabetes type 2 en dat aantal neemt alleen maar toe. Wel weet een op de drie mensen met diabetes nog niet dat ze de ziekte hebben. De meeste Belgen zijn ook niet zo heel goed op de hoogte van wat de aandoening juist inhoudt. Dat blijkt uit een bevraging bij 1.000 Belgen over hun kennis en ervaring met diabetes.