Deze zomer werd het ozon- en hitteplan twee keer geactiveerd. Tijdens de hittegolf in augustus registreerde Sciensano een opvallende oversterfte in ons land.

Uit het magazine

Adolescenten die 's avonds laat gaan slapen en 's morgens laat opstaan, vertonen vaker astma en allergie dan kinderen die vroeg gaan slapen en vroeg opstaan. Melatonine zou daar een rol bij kunnen spelen.

Volgens een Amerikaanse studie zouden oudere vrouwen die meer dan één of twee porties in de oven gebakken of gegrilde vis of schaaldieren eten, voldoende omega 3-vetzuren binnenkrijgen om de mogelijke nadelige effecten van luchtvervuiling op de hoeveelheid witte stof in de hersenen tegen te gaan.

Podcasts zijn (opnieuw) 'in', niet in het minst door gebruiksvriendelijke streamingdiensten als Spotity en consoorten. Dat heeft ook Stop Darmkanker begrepen. De vzw van boegbeeld en darmspecialist Luc Colemont nam een podcast op met de toepasselijke titel 'de Grote Boodschap'.

Voorschriften vanaf 15 september, afhalen bij de apotheker vanaf 1 oktober, toedienen vaccin vanaf 15 oktober - dat alleen voor risicopersonen. De rest vanaf 15 november. Een taskforce werkte een precieze fasering uit voor de griepvaccinatie.

In 2001 raadpleegde 5,9% van de Belgen een homeopaat. Anno 2018 was dat nog slechts 1,7% -1,5% in Vlaanderen, 1,8% in Wallonië en 2,3% in Brussel. Dat blijkt uit een recent rapport van Sciensano op basis van de gezondheidsenquête uit 2018.

De wedloop naar een vaccin tegen SARS-CoV-2 zit in een stroomversnelling. De Europese Commissie werkte een strategie uit om de bevoorrading in de lidstaten te garanderen. In ons land is een comité van experts in het leven geroepen dat advies moet geven over welke vaccins aan te kopen. En Vladimir Poetin klopt zichzelf op de borst: het Russische vaccin is veilig en doeltreffend, claimt hij.

De International Pharmaceutical Federation publiceert een rapport over de rol van de apotheker inzake patiëntveiligheid.

Het Vlaams Apothekersnetwerk (VAN) is vragende partij om de (huis)apotheker, en andere vaste zorgverleners van de patiënt, in te lichten bij het afnemen van een covid-19-test en het vaststellen van een besmetting. Dat is mogelijk binnen het kader van het gedeeld beroepsgeheim.

De druk op de apothekers blijft groot. Met name de work-life balance laat te wensen over. "We blijven ons zorgen maken over de impact van deze periode op de mentale gezondheid van de apothekers. Ook al is de angst omtrent corona wat weggeëbd en geven de meeste apothekers aan dat ze een tweede of volgende opstoten organisatorisch aankunnen."

Een gelaatsscherm of faceshield mag enkel worden gedragen als een masker wegens medische redenen niet mogelijk is. Dat en ander specifiek coronanieuws voor apothekers staat te lezen op de website van de APB.

Met het initiatief 'Zorg op Zee' willen drie ondernemers in samenwerking met In4Care en Lions Brugge Maritime de zorghelden in de schijnwerpers plaatsen. Ze doen dat aan de hand van 500 gratis vouchers voor boottochten op een zeiljacht of op een motorboot.

U kan mee bepalen wie de winnaars worden van de nieuwe Consumer HealthCare Communication Awards!