Volgens Amerikaans onderzoek is onze orale lichaamstemperatuur niet langer 37°, maar wel 36,5°. Hoe dat komt? Sinds de 19de eeuw koelen we af door een wijziging in het levenscomfort en het metabolisme, stellen de onderzoekers.

Uit het magazine

Steeds meer mensen kiezen voor een veganistisch dieet; ze eten geen vis, vlees of gevogelte en ook geen eieren, kaas of zuivelproducten. Om hun gezondheid niet in gevaar te brengen, moeten veganisten rekening houden met een aantal feiten.

Uit het magazine

Dat groene plekjes het welzijn verhogen, zal wel niemand betwijfelen. Maar een nieuwe studie in The Lancet Planetary Health heeft zopas aangetoond dat ze ook de levensverwachting ten goede komen.

Een nieuwe studie leert dat vrouwen die de pil innemen, een significant kleinere hypothalamus hebben dan vrouwen die geen orale anticonceptiva innemen. De vorsers hebben ook opgemerkt dat een kleinere hypothalamus correleert met meer woede en symptomen van depressie.

De eerste stuifmeelkorrels van els en hazelaar zijn gemeten in de buitenlucht, zowat 15 dagen eerder dan gebruikelijk. De milde temperaturen van de laatste maanden bevorderen en versnellen de bloei van deze bomen.

Brusselse vorsers onder de leiding van prof. Cédric Blanpain hebben aangetoond dat een geneesmiddel dat de VEGFA-signalisatieweg blokkeert in de opperhuid, het optreden van psoriasis voorkomt en een bestaande psoriasis doet verminderen en bovendien minder bijwerkingen veroorzaakt dan de huidige geneesmiddelen.

CM-leden die het afgelopen jaar incontinentiemateriaal in de apotheek kochten, hadden recht op een korting van 25%. Vanaf 2020 niet meer. Sinds 1 januari geldt de korting enkel nog als ze het materiaal aankopen in de Goed Thuiszorgwinkels of de webshop van de CM.

Het AZ Herentals is met de campagne 'Weet u wat u slikt?' genomineerd voor de Niaz Jaarprijs. Die kent het Nederlands Instituut voor Accreditering in de Zorg toe aan een zorginstelling die dagelijks werk maakt van maximale betrokkenheid van hun patiënten.

Onder gezondheidsgeletterdheid wordt het vermogen verstaan van een persoon om informatie over gezondheid te begrijpen, zodat hij die gezondheid en bijhorende levenskwaliteit kan behouden of verbeteren. In ons land blijkt tussen 30% en 45% van de bevolking een problematisch niveau van gezondheidsgeletterdheid te hebben. Vele Europese en niet-Europese landen namen in het afgelopen decennium maatregelen om de gezondheidsgeletterdheid van hun inwoners op te krikken.

Freya Saeys

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wijst vaccinatietwijfel aan als één van de grootste gevaren voor de volksgezondheid de komende jaren. De anti-vaccinatiebeweging is de laatste tijd echter sterk in opmars. Zowel online als offline voeren ze actie tegen vaccinaties. Een beangstigende evolutie die we zo snel mogelijk een halt moeten toeroepen.