...

Alles draait rond vrije radicalen. Dat zijn bijproducten van onze stofwisseling en ze kunnen schade berokkenen aan weefsels. Vitamine C is een antioxidant en antioxidanten kunnen vrije radicalen neutraliseren. Daarom is het noodzakelijk dat wij voldoende antioxidanten binnen krijgen om zo weerwerk te bieden aan de vrije radicalen. Omdat rokers meer vrije radicalen produceren, was de stelling tot nog toe dat rokers dan ook meer vitamine C moeten innemen. Die stelling wordt nu verlaten en de HGR heeft geoordeeld dat zowel rokers als niet-rokers 120 mg vitamine C per dag zouden moeten innemen. Oxidatieve stress leidt tot een verhoogde productie van vrije radicalen. Opvallend is dat niet alleen luchtverontreiniging, werk- en leefstress en roken die oxidatieve stress mee uitmaken, maar dat ook de toename aan sportbeoefening zorgt voor een piek in oxidatieve stress. Als we sporten gaat het metabolisme immers in overdrive en circuleren er meer vrije radicalen in het lichaam dan in rusttoestand. Maar ook luchtvervuiling en dan vooral het inademen van fijn stof betekent een belasting van ons organisme. Als we fijn stof inademen, zetten we meteen ook de productie van vrije radicalen in gang. Omdat de schade die vrije radicalen aan ons lichaam aanbrengen, groot is, moet de mens zich wapenen en zorgen dat hij voldoende antioxidanten inneemt. De basis is gezonde voeding met voldoende fruit en groenten. Vijf porties fruit en groenten per dag moeten aan onze behoefte voldoen. Vitamine C is een belangrijk wapen tegen vrije radicalen. Het is bovendien onmogelijk om een overdosis vitamine C in te nemen, aangezien die automatisch door het lichaam via de urine wordt geëlimineerd. Vitamine C bevindt zich in heel veel voedingsstoffen die we dagelijks innemen, maar is niet bestand tegen lange kookduur of bewaring. Als voedingswaren langer dan 5 dagen bewaard blijven, daalt het gehalte aan vitamine C. Ook langdurig koken heeft een nefast effect. Blancheren is beter. Opwarmen in de microgolfoven of de snelkookpan geven het beste resultaat met het minste verlies aan vitamine C.