Eind maart 2023 was de Belgische beursgenoteerde biotech goed voor een totale beurskapitalisatie van 40,1 miljard euro. Daarmee staat ons land binnen Europa op een fraaie tweede plaats, na Denemarken (42,6 miljard). En een nieuw boek 'Biotech in Vlaanderen: een straf verhaal' schetst de 40-jarige geschiedenis van de sector in Vlaanderen.

Vergeleken met dialyse in het ziekenhuis zou thuisdialyse 20.000 euro per jaar en per patiënt goedkoper zijn. Bovendien geeft het de patiënt meer vrijheid zodat hij zijn leven gemakkelijker kan organiseren. Maar volstaat het Riziv-forfait om bij thuisdialyse het meerverbruik aan water, elektriciteit enz. te compenseren?

Het aantal patiënten dat wordt behandeld met terugbetaalde triptanen is tussen 2005 en 2021 meer dan verdrievoudigd, maar dankzij de komst van generieke geneesmiddelen zijn de Riziv-uitgaven voor deze klasse stabiel gebleven. Het jaar 2021 komt overeen met het eerste jaar van terugbetaling voor de nieuwe anti-CGRP-klasse, wat tot hogere uitgaven zal leiden.

Een opmerkelijk communautair verschil manifesteert zich in de (de)conventiegraad van de kinesitherapeuten. Amper 56% van de Vlaamse kinesisten is tot het jongste akkoord toegetreden terwijl dat in Wallonië en in Brussel veel meer is, namelijk 92 en 73%.

In aanwezigheid van premier Alexander De Croo (Open VLD) werden gisterenavond de Galenusprijzen 2022 uitgereikt. Het meest innovatieve geneesmiddel is Vyvgart® van het Belgische argenx. Professor Abhishek Garg (KU Leuven) sleepte de Galenusprijs voor farmacologie in de wacht met zijn onderzoek in het domein van de kankerimmunotherapie.

Wenst uw vereniging voorgedragen te worden als representatieve beroepsvereniging voor de Federale Raad voor de apothekers? De kandidaturen moeten ten laatste op dinsdag 6 juni worden ingediend. Er wordt gezocht naar 16 apothekers, twee artsen en twee vertegenwoordigers van patiëntenorganisaties.

De Aedes-muggen komen naar België. Vorig jaar werd op 12 plekken over heel België Aedes albopictus aangetroffen - dat is de tijgermug die zika, dengue en chikungunya van persoon tot persoon kan overdragen.

PCR-tests en snelle antigeentests worden niet meer aanbevolen aan de algemene bevolking, asymptomatische patiënten en bewoners van collectieve zorginstellingen bij een vermoeden van een besmetting met corona. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid van ons land beslist.

"Het voorschrijven van benzodiazepines moet sterk verminderen en men dient alternatieve oplossingen te zoeken. Om dat te bereiken lanceren we in het najaar een grote sensibiliseringscampagne gebouwd op de synergie tussen apothekers, klinisch psychologen en huisartsen." Dat zei minister van sociale zaken en volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in de Kamercommissie gezondheid en gelijke kansen.

Kind en Gezin registreerde 63.686 geboorten in 2022. Dat zijn er 2.874 minder dan in 2021. Het cijfer voor 2022 ligt weer dichtbij dat van 2020. Kind en Gezin verklaart deze evolutie door het afgenomen 'totale vruchtbaarheidscijfer'.

Naar aanleiding van de Wereld-IBD-dag op 19 mei verschijnt er een reeks van zes podcasts over de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, die het taboe rond de aandoeningen moeten helpen doorbreken. Getuigenissen ook over het parcours naar een toch zo comfortabel mogelijk leven.

Minister Vandenbroucke maakt 6,8 miljoen euro (per jaar) extra vrij voor de mobiele teams langdurige zorg voor kinderen en jongeren met ernstige psychiatrische problemen. Daarmee kunnen ze de helft meer VTE aanwerven.