De regels voor klinische proeven in de EU zijn niet concurrerend met die in de VS en Azië, concludeert de Nederlandse Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG). Wereldwijd steeg het aantal klinische medicijnstudies door bedrijven de afgelopen tien jaar met 38 procent, terwijl het aandeel van de EU-studies bijna halveerde.

In het Staatsblad van 21 november verscheen een ministerieel besluit betreffende de toediening van het geneesmiddel Vinblastine Sulfate van Pfizer Healthcare Ireland.

Het RIZIV lanceert een nieuwe campagne om het aanbod van terugbetaalde zorg voor diabetes onder de aandacht te brengen. De campagne wil zonder stigmatisering en taboes informeren over de beschikbare zorgopties.

Het Alzheimermedicijn Leqembi is vorige week door de Europese Medicijnenautoriteit (EMA) alsnog goedgekeurd voor patiënten met milde cognitieve stoornissen in een vroeg stadium van Alzheimer. Het middel werd afgelopen zomer door dezelfde autoriteit nog afgekeurd, omdat het teveel bijwerkingen gaf. Op dat besluit komt de EMA nu dus terug.

Van de 167 innovatieve geneesmiddelen die tussen 2019 en 2022 werden goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) werden er begin januari 2024 slechts 76 (46%) terugbetaald in ons land. Dat blijkt uit de WAIT-indicator analyse.

De Interministeriële Conferentie Volksgezondheid gaf onlangs groen licht voor het Winterplan Luchtweginfecties. De Risk Management Group (RMG) maakt dit plan op om de winterpieken van luchtweginfecties zo goed mogelijk onder controle te houden.

Alle organisaties in het Verzekeringscomité van het RIZIV met inbegrip van de ziekenfondsen, artsensyndicaten en ziekenhuizen, roepen in een open brief het kernkabinet op om snel de zorgbegroting 2025 vast te leggen. Ze vragen duidelijkheid over de indexering (3,34%) en de groeinorm (2,5%).