Cluster Zorg, een netwerkorganisatie van en voor eerstelijnszorgverstrekkers, heeft vier aanbevelingen klaar voor de toekomstige Vlaamse regering met het oog op een duurzame en kwaliteitsvolle eerstelijnszorg.

De 41-jarige historicus Wes Streeting werd vrijdag - één dag na de eclatante verkiezingsoverwinning van Labour - door kersvers premier Keir Starmer benoemd tot minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken.

CD&V kan niet tekenen voor heel zware, kille besparingen in de gezondheidszorg. Dat herhaalde CD&V-voorzitter Sammy Mahdi vrijdag bij aankomst op het N-VA-hoofdkwartier, waar de vijf partijen die de zogenaamde 'Arizona'-coalitie zouden kunnen vormen, infosessies krijgen over gezondheidszorg en pensioenen.

Naar jaarlijkse gewoonte brengt de Hoge Gezondheidsraad (HGR) in juli een nieuw advies uit over de vaccinatiestrategie tegen griep in het winterseizoen 2024-2025. Het advies sluit nauw aan bij het advies voor vorig winterseizoen.

Na de 'landslide' overwinning van Labour bij de parlementsverkiezingen van 4 juli wil Labour de National Health Service (NHS) opnieuw op de rails zetten. Volgens Labour-leider Keir Starmer hebben de Conservatieven de voorbije veertien jaar geprobeerd de NHS te breken.

Het RIZIV publiceerde deze week het MORSE-rapport 2022-2023. Het rapport analyseert de evolutie van de kosten van geneesmiddelen voor de ziekteverzekering en de afspraken die worden gemaakt voor de terugbetaling van innovatieve geneesmiddelen. De totale uitgaven aan geneesmiddelen blijven stijgen. Het aandeel van deze afspraken in het geneesmiddelenbudget van de zorgverzekering blijft stabiel.

Eurneffy (epinefrine), de eerste op adrenaline gebaseerde neusspray voor de noodbehandeling van ernstige allergische reacties, kreeg recent de goedkeuring van het Europees Geneesmiddelenbureau.

Op de afdeling psychiatrie van het Brusselse ziekenhuis Brugmann loopt momenteel de eerste klinische studie in België naar het gebruik van psilocybine, het werkzame bestanddeel in hallucinogene paddenstoelen, bij de behandeling van personen met alcoholverslaving.

De Europese Commissie heeft recent een vergunning verleend voor het allereerste vaccin tegen het Chikungunya-virus, een ziekte die wordt overgedragen door besmette muggen.

Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten blikt tevreden terug op het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie en lijst op wat het de afgelopen zes maanden realiseerde. Het FAGG in het kader van het Belgische voorzitterschap meer dan twintig evenementen en vergaderingen om de samenwerking en de dialoog tussen de lidstaten en met de Europese instellingen te bevorderen.

Van de 705 onderzoeken die de controledienst van het Riziv in 2023 afrondde, hadden er slechts 8 betrekking op apotheken. In 6 gevallen ging het om bewuste fraude, waarbij het Riziv in totaal 950.504 euro aan onterecht aangerekende bedragen terugvorderde.

België kampt, net als andere Europese landen, met een zorgwekkend tekort aan geneesmiddelen. Het recent verschenen jaarrapport 2023 van het FAGG spreekt van een toename van het aantal meldingen van tijdelijke onbeschikbaarheid van geneesmiddelen. Het recente voorbeeld van de levering van ami- en nortriptyline in België baart artsen zorgen. Wat ligt aan de basis van dit complexe proces?

Door de wereldwijd stijgende vraag blijft Ozempic (semaglutide) nog minstens tot februari 2025 beperkt beschikbaar. De maatregelen om GLP-1 analogen voor te behouden voor patiënten met diabetes type-2 en patiënten met ernstige obesitas worden verlengd.

Om de gezondheidszorg efficiënt te verbeteren, moet de expertise van de apotheker ten volle worden benut. Dat schrijft het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) in een memorandum gericht aan de Vlaamse regering die in de steigers staat.

De helft van de psychiaters kan in de huidige terugbetalingsregeling niet de meest geschikte ADHD-medicatie voorschrijven. Dat blijkt uit een bevraging die Solidaris en Centrum ZitStil bij Vlaamse kinderpsychiaters en pediaters heeft afgenomen.

Het Franse Institut Pasteur zal tijdens de Olympische en Paralympische Spelen van 2024 actief samenwerken met de gezondheidsautoriteiten om de volksgezondheid en veiligheid te waarborgen. Het introduceert verschillende maatregelen en initiatieven om de uitdaging van het gezondheidstoezicht tijdens deze kritieke periode aan te gaan.