de Apotheker

cover de Apotheker

Lees nr. 01 | 29 februari 2024

Web weergave

"We moeten de eerstelijnszorg versterken en de rol van de verschillende spelers herdefiniëren", aldus dr. Audrey Bonnelance, een van de huisartsen die overtuigd zijn van de noodzaak en de positieve effecten van multidisciplinair overleg.

VOORAAN

Bij het streven naar een ecologischere zorg moeten we uiteraard aandacht hebben voor een duurzame ontwikkeling van geneesmiddelen. Momenteel wordt werk gemaakt van lijsten en scores, die de artsen en de apothekers daarbij kunnen helpen.

VOORAAN

Mensen die allergisch zijn, krijgen alsmaar minder respijt. Van maart tot mei en zelfs nog langer krijgen ze last van rinitis, astma-aanvallen en conjunctivitis. Ze ondergaan de gevolgen van de luchtvervuiling, die bepaalde symptomen verergert, en de klimaatopwarming, waardoor het stuifmeelseizoen langer duurt.

GEZONDHEID

Van de acht miljard mensen op de wereld is 50,4% man en 49,6% vrouw1, een bijna gelijk aantal dus. Waarom zijn er dan zoveel verschillen op het gebied van gezondheid tussen de geslachten? Of we het nu hebben over investeringen in medisch onderzoek, therapeutische innovaties, preventie, kwaliteit van zorg of vooruitgang in diagnostiek... de ongelijkheden zijn schokkend.

GEZONDHEID

De (peri)menopauze treft nu meer dan vier op de tien (43,3%) werkende vrouwen in de leeftijdsgroep van 45 jaar en ouder. Dat is een vijfde van de totale actieve bevolking in België.

GEZONDHEID

Endometriose is een veel voorkomende gynaecologische aandoening waarbij weefsel dat lijkt op het baarmoederslijmvlies ook aanwezig is buiten de baarmoeder. Cellen die lijken op het baarmoederslijmvlies migreren en nestelen zich in andere organen of kunnen het myometrium (de baarmoederspierlaag) infiltreren. Dit staat bekend als adenomyose.

GEZONDHEID

PCOS is een hormonale aandoening die vaak tijdens de adolescentie begint. Het syndroom wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van cysten op de eierstokken (goedaardige cysten) die leiden tot een verhoogde productie van mannelijke hormonen in de eierstokken.

GEZONDHEID

Dienstverlening aan patiënten, digitale transformatie, duurzame ontwikkeling... de officina is in volle metamorfose. Ethische en verantwoordelijke praktijken, een gepersonaliseerd aanbod en het gebruik van intelligente technologieën zijn sleutelwoorden voor de apotheek van de toekomst.

MARKET TRENDS

Peulvruchten zijn van onschatbare waarde voor de gezondheid. Ze zijn een goede bron van plantaardige eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Dankzij een laag vetgehalte, verdienen ze zeker een plaats in een evenwichtige voeding. En toch zou een op de vijf Belgen nooit peulvruchten eten! Om daar verandering in te brengen en tegelijkertijd het milieu te helpen beschermen, vind je hieronder advies en tips om te delen in de apotheek. De bal ligt in jouw kamp!

VOEDING

"Belangrijk is dat rond de patiënt een netwerk van zorgverleners ontstaat met onder meer de huisapotheker, de huisarts, de eerstelijnspsycholoog... Zij moeten elkaar verstaan. En natuurlijk is goede gegevensdeling hierbij essentieel."

BELEID

Bijna 90% van de Belgen zit op sociale netwerken, waar ze gemiddeld meer dan een uur per dag doorbrengen. Apothekers kunnen sociale media gebruiken om hun patiënten aan zich te binden en om bepaalde vaardigheden, waarden en producten te belichten.

VRAAG