...

Italiaanse en Spaanse vorsers hebben 23 vrijwilligers van gemiddeld 27 jaar gevraagd om gedurende een maand een halve kilo aardbeien per dag te eten. Op het eind van die maand toonde het bloedonderzoek een duidelijke daling van de LDL-cholesterol met ongeveer 13,7% en van de triglyceriden met 20,8%. De concentratie van de goede cholesterol was niet veranderd. Ook verbeterden andere parameters van de gezondheid, bijvoorbeeld de concentratie van antioxiderende biomarkers zoals vitamine C en de plaatjesfunctie. Al die effecten verdwenen 15 dagen na het eind van het dieet. Dat bevestigt dat de daling van de concentratie van de vetten kan worden toegeschreven aan de consumptie van de aardbeien. Volgens prof. Maurizio Battino zijn die goede resultaten mogelijk te danken aan anthocyanines, polyfenolen die het fruit zijn kleur geven. De vraag is nu of een "redelijker" hoeveelheid aardbeien ook significante effecten heeft. Het zou ook interessant zijn om het aardbeiendieet te testen bij mensen met belangrijke risicofactoren.Journal of Nutritional Biochemistry, maart 2014, DOI:10.1016/j.jnutbio.2013.11.002