De meeste zorgverleners die urenlang beschermend materiaal tegen het coronavirus moeten dragen, klagen over huidbeschadiging. Vooral het aangezicht krijgt het hard te verduren.
In de provincie Hubei, het epicentrum van de pandemie in China, zijn meer dan 200.000 zorgprofessionals sinds december 2019 in de weer om het coronavirus te bestrijden. Velen onder hebben last van huidbeschadiging door de verregaande preventiemaatregelen. Dat zou hun enthousiasme in deze overdrukke tijden kunnen temperen en voor angstgevoelens kunnen zorgen.
Onderzoekers voerden in deze regio een enquête uit onder het zorgpersoneel over de dermatologische problemen waar ze de afgelopen maanden mee kampten. In januari en februari 2020 stuurden ze een online vragenlijst rond naar 700 artsen en verpleegkundigen. 542 daarvan vulden die in. De resultaten staan in het meinummer van de Journal of the American Academy of Dermatology.
Wat blijkt? 97% van de ondervraagde zorgprofessionals rapporteerden huidschade door langdurig gebruik van beschermingsmateriaal (N95-masker, gelaatsscherm en dubbele laag handschoenen) tijdens de epidemie. De neusbrug, de handen, het voorhoofd en de neus bleken het hardst getroffen (83%), gevolgd door de kaken (79%).
Zeven op de tien kampten met een droge huid, zowat 60% signaleerden een meer gevoelige huid en de helft had hardnekkige jeuk. Desquamatie kwam het vaakst voor (62%). Zowat de helft rapporteerde erytheem en een derde puistjes.
In de provincie Hubei, het epicentrum van de pandemie in China, zijn meer dan 200.000 zorgprofessionals sinds december 2019 in de weer om het coronavirus te bestrijden. Velen onder hebben last van huidbeschadiging door de verregaande preventiemaatregelen. Dat zou hun enthousiasme in deze overdrukke tijden kunnen temperen en voor angstgevoelens kunnen zorgen.Onderzoekers voerden in deze regio een enquête uit onder het zorgpersoneel over de dermatologische problemen waar ze de afgelopen maanden mee kampten. In januari en februari 2020 stuurden ze een online vragenlijst rond naar 700 artsen en verpleegkundigen. 542 daarvan vulden die in. De resultaten staan in het meinummer van de Journal of the American Academy of Dermatology.Wat blijkt? 97% van de ondervraagde zorgprofessionals rapporteerden huidschade door langdurig gebruik van beschermingsmateriaal (N95-masker, gelaatsscherm en dubbele laag handschoenen) tijdens de epidemie. De neusbrug, de handen, het voorhoofd en de neus bleken het hardst getroffen (83%), gevolgd door de kaken (79%).Zeven op de tien kampten met een droge huid, zowat 60% signaleerden een meer gevoelige huid en de helft had hardnekkige jeuk. Desquamatie kwam het vaakst voor (62%). Zowat de helft rapporteerde erytheem en een derde puistjes.