De studie van Annemans en collega's bracht de financiële gevolgen in kaart voor de patiënten die langdurige klachten hebben na een bevestigde Lyme-diagnose: het zogenoemde Post Lyme Disease Syndrome (PTLDS). "Patiënten hebben een gemiddelde jaarlijkse medische kost van 4.617 euro en betalen daarvan liefst 2.287 euro uit eigen zak", aldus Annemans. Volgens hem moet er ook rekening gehouden worden met de langetermijneffecten van de ziekte. Een patiënt met PTLDS zou de samenleving meer dan 40.000 euro per jaar kosten, waarvan 11,3% medische kosten en 87,6% procent maatschappelijke kosten door arbeidsonbekwaamheid van de patiënten.

"De kosten van PTLDS voor patiënten en de samenleving zijn aanzienlijk. Mensen zijn op zoek en nemen vaak veel uitgaven voor eigen rekening. Daarom zijn goede richtlijnen en behandeling van de ziekte van Lyme en PTLDS noodzakelijk", aldus Annemans.

"De totale maatschappelijke kosten van PTLDS worden geschat op 170.892.959 euro", meent Time For Lyme. "Lyme-patiënten hebben evenveel recht op deelname aan de samenleving. Preventie blijft belangrijk, maar een deel van de patiënten blijft achter mét langdurige klachten na de behandeling. De huidige behandelrichtlijnen zijn onvoldoende."

Time For Lyme en het team van professor Lieven Annemans lanceren daarom een oproep gericht aan de overheden om meer geld vrij te maken voor onderzoek over de ziekte van Lyme.

Met Belga.

De studie van Annemans en collega's bracht de financiële gevolgen in kaart voor de patiënten die langdurige klachten hebben na een bevestigde Lyme-diagnose: het zogenoemde Post Lyme Disease Syndrome (PTLDS). "Patiënten hebben een gemiddelde jaarlijkse medische kost van 4.617 euro en betalen daarvan liefst 2.287 euro uit eigen zak", aldus Annemans. Volgens hem moet er ook rekening gehouden worden met de langetermijneffecten van de ziekte. Een patiënt met PTLDS zou de samenleving meer dan 40.000 euro per jaar kosten, waarvan 11,3% medische kosten en 87,6% procent maatschappelijke kosten door arbeidsonbekwaamheid van de patiënten. "De kosten van PTLDS voor patiënten en de samenleving zijn aanzienlijk. Mensen zijn op zoek en nemen vaak veel uitgaven voor eigen rekening. Daarom zijn goede richtlijnen en behandeling van de ziekte van Lyme en PTLDS noodzakelijk", aldus Annemans. "De totale maatschappelijke kosten van PTLDS worden geschat op 170.892.959 euro", meent Time For Lyme. "Lyme-patiënten hebben evenveel recht op deelname aan de samenleving. Preventie blijft belangrijk, maar een deel van de patiënten blijft achter mét langdurige klachten na de behandeling. De huidige behandelrichtlijnen zijn onvoldoende."Time For Lyme en het team van professor Lieven Annemans lanceren daarom een oproep gericht aan de overheden om meer geld vrij te maken voor onderzoek over de ziekte van Lyme.Met Belga.