Het nationale aërobiologische meetnet AirAllergy van het instituut Sciensano kondigt het begin van het stuifmeelseizoen 2021 aan. Dit jaar zullen mensen allergisch voor pollen van de els en de hazelaar, in tegenstelling tot het vroege stuifmeelseizoen van deze bomen vorig jaar, de eerste allergische symptomen later dan gewoonlijk voelen.

"De stuifmeelconcentraties in de lucht zijn namelijk sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Wanneer bloemen rijp zijn en klaar om hun stuifmeel in de lucht af te geven en er gunstige weersomstandigheden heersen, kunnen de concentraties snel toenemen. Als de temperatuur stijgt, kunnen de stuifmeelkorrels die voorheen in de bloeiwijzen opgesloten zaten, zich in de lucht verspreiden", legt Ann Packeu, diensthoofd Mycologie en Aerobiologie van Sciensano, uit.

Later maar intenser?

Van jaar tot jaar lijken de hoeveelheden stuifmeel die door deze allergieverwekkende bomen worden geproduceerd, toe te nemen. Het is echter onmogelijk om de intensiteit van het seizoen 2021 op dezelfde wijze te voorspellen als weersvoorspellingen. De verschillende stuifmeelgolven volgen het hele jaar door een min of meer regelmatig patroon, zoals wordt geïllustreerd door de kalender die beschikbaar is op www.airallergy.be, vaak met vertragingen van enkele dagen of zelfs weken. Ook de stuifmeelhoeveelheden die worden uitgestoten, verschillen sterk van jaar tot jaar. Deze hoeveelheden zijn zowel afhankelijk van de weersomstandigheden als van de productiecyclus die eigen is aan de boomsoort.

Verwarring met covid-19

De klinische symptomen van stuifmeelallergie zijn zeer uiteenlopend: prikkelende, jeukende, tranende en rode ogen, niesbuien, verstopte neus, verstopte sinussen, lopende neus, verlies van smaak- en reukzin, jeuk achterin de mond of in de keel.

De symptomen worden gemakkelijk verward met die van andere ziekten, zoals een verkoudheid of covid-19 en het fenomeen kan complex zijn in het geval van kruisallergische reacties.

In deze periode moeten allergische patiënten hun basisbehandeling volgen zoals aanbevolen door hun allergoloog. Astmapatiënten mogen hun behandeling zeker niet onderbreken om het risico om luchtweginfecties niet te verhogen. Het is aangeraden om de laatste richtlijnen van de overheid voor covid-19 te blijven volgen, benadrukt Sciensano.

Bron: persbericht Sciensano

Het nationale aërobiologische meetnet AirAllergy van het instituut Sciensano kondigt het begin van het stuifmeelseizoen 2021 aan. Dit jaar zullen mensen allergisch voor pollen van de els en de hazelaar, in tegenstelling tot het vroege stuifmeelseizoen van deze bomen vorig jaar, de eerste allergische symptomen later dan gewoonlijk voelen. "De stuifmeelconcentraties in de lucht zijn namelijk sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Wanneer bloemen rijp zijn en klaar om hun stuifmeel in de lucht af te geven en er gunstige weersomstandigheden heersen, kunnen de concentraties snel toenemen. Als de temperatuur stijgt, kunnen de stuifmeelkorrels die voorheen in de bloeiwijzen opgesloten zaten, zich in de lucht verspreiden", legt Ann Packeu, diensthoofd Mycologie en Aerobiologie van Sciensano, uit. Later maar intenser?Van jaar tot jaar lijken de hoeveelheden stuifmeel die door deze allergieverwekkende bomen worden geproduceerd, toe te nemen. Het is echter onmogelijk om de intensiteit van het seizoen 2021 op dezelfde wijze te voorspellen als weersvoorspellingen. De verschillende stuifmeelgolven volgen het hele jaar door een min of meer regelmatig patroon, zoals wordt geïllustreerd door de kalender die beschikbaar is op www.airallergy.be, vaak met vertragingen van enkele dagen of zelfs weken. Ook de stuifmeelhoeveelheden die worden uitgestoten, verschillen sterk van jaar tot jaar. Deze hoeveelheden zijn zowel afhankelijk van de weersomstandigheden als van de productiecyclus die eigen is aan de boomsoort.Verwarring met covid-19De klinische symptomen van stuifmeelallergie zijn zeer uiteenlopend: prikkelende, jeukende, tranende en rode ogen, niesbuien, verstopte neus, verstopte sinussen, lopende neus, verlies van smaak- en reukzin, jeuk achterin de mond of in de keel.De symptomen worden gemakkelijk verward met die van andere ziekten, zoals een verkoudheid of covid-19 en het fenomeen kan complex zijn in het geval van kruisallergische reacties.In deze periode moeten allergische patiënten hun basisbehandeling volgen zoals aanbevolen door hun allergoloog. Astmapatiënten mogen hun behandeling zeker niet onderbreken om het risico om luchtweginfecties niet te verhogen. Het is aangeraden om de laatste richtlijnen van de overheid voor covid-19 te blijven volgen, benadrukt Sciensano.Bron: persbericht Sciensano