De apothekers vragen de Zwitserse Bondsraad om het gezondheidszorgbeleid te herzien, meldt de nieuwssite RTS.

Met hun petitie willen ze gezondheidsminister Alain Berset aanmanen om zijn beleid bij te sturen. De apothekers maken zich zorgen over hun inkomen en vrezen, op termijn, voor de sluiting van apotheken. En dat terwijl ze net een steeds grotere rol spelen in het zorgsysteem, luidt het.

"De apotheek is de toegangspoort tot het zorgsysteem", zegt Marcel Mesnil, topman van koepelorganisatie Pharmasuisse. "We krijgen steeds meer taken, en patiënten hebben complexere zorg nodig. Maar ons inkomen gaat er al 20 jaar lang op achteruit."

De Zwitserse apothekers krijgen een verloning voor hun prestatie - een tarief dat niet meer is aangepast sinds 2001 - en een marge op de verkoop van geneesmiddelen. Dat laatste is aan een herziening toe, vinden ze.

"In 2001 is een verloningssysteem in werking getreden dat los staat van de prijs, en dat voor alle geneesmiddelen met een af-fabriek prijs tussen 15 en 880 frank", legt Marcel Mesnil uit. "Maar intussen zijn alle oudere geneesmiddelen goedkoper geworden dan 15 frank, of veel duurder dan 880 frank. We moeten dus opnieuw een systeem vastleggen waardoor ons inkomen niet van de prijs afhangt."

De Zwitserse Bondsraad werkt momenteel overigens aan initiatieven om de sterke toename van de zorgkosten af te remmen, zoals het systeem van referentieprijzen of de herziening van de marge op de verdeling van geneesmiddelen.

De apothekers vragen de Zwitserse Bondsraad om het gezondheidszorgbeleid te herzien, meldt de nieuwssite RTS. Met hun petitie willen ze gezondheidsminister Alain Berset aanmanen om zijn beleid bij te sturen. De apothekers maken zich zorgen over hun inkomen en vrezen, op termijn, voor de sluiting van apotheken. En dat terwijl ze net een steeds grotere rol spelen in het zorgsysteem, luidt het."De apotheek is de toegangspoort tot het zorgsysteem", zegt Marcel Mesnil, topman van koepelorganisatie Pharmasuisse. "We krijgen steeds meer taken, en patiënten hebben complexere zorg nodig. Maar ons inkomen gaat er al 20 jaar lang op achteruit." De Zwitserse apothekers krijgen een verloning voor hun prestatie - een tarief dat niet meer is aangepast sinds 2001 - en een marge op de verkoop van geneesmiddelen. Dat laatste is aan een herziening toe, vinden ze. "In 2001 is een verloningssysteem in werking getreden dat los staat van de prijs, en dat voor alle geneesmiddelen met een af-fabriek prijs tussen 15 en 880 frank", legt Marcel Mesnil uit. "Maar intussen zijn alle oudere geneesmiddelen goedkoper geworden dan 15 frank, of veel duurder dan 880 frank. We moeten dus opnieuw een systeem vastleggen waardoor ons inkomen niet van de prijs afhangt."De Zwitserse Bondsraad werkt momenteel overigens aan initiatieven om de sterke toename van de zorgkosten af te remmen, zoals het systeem van referentieprijzen of de herziening van de marge op de verdeling van geneesmiddelen.