...

We spreken over de menopauze als de menstruatie twaalf maanden gestopt is. Als algemene regel kunnen we zeggen dat de meeste vrouwen van begin de 50 de menopauze bereiken. Als de vrouw nog geen 40 jaar oud is, spreken we over een vroegtijdige menopauze. In de periode voorafgaand aan de werkelijke menopauze ondergaat de vrouw al een hele reeks pre-menopauze veranderingen. Die periode duurt twee tot zeven jaar en wordt gekenmerkt door diverse symptomen: een onregelmatige cyclus, warmteopwellingen, slaapstoornissen, stemmingswisselingen, libidovermindering, droge slijmvliezen, veranderingen ter hoogte van de huid en de haren, gewichtstoename... We zien ook verschillende symptomen die rechtstreeks met de menopauze zelf worden verbonden: urine incontinentie bij inspanningen, osteoporose, verhoogde incidentie van baarmoederslijmvlies- en borstkanker, verhoogde kans op een cardiovasculaire aandoening. Menopauze en voeding In deze periode is voeding een heikel punt. We moeten in deze levensfase voorzichtig zijn want we moeten niet alleen kijken op het niveau van het fysiopathologische, maar we moeten ook rekening houden met andere parameters. De menopauze valt immers bij vele vrouwen samen met een moment waarop het familiale evenwicht ook wordt verlegd, zoals kinderen die het huis uitgaan. De vrouw moet haar plaats opnieuw gaan zoeken. Vaak heeft ze het gevoel dat ze haar vrouwelijkheid verliest, haar lichaamsbeeld verandert.... Dit kan leiden tot gevoelens van depressie waardoor ze op een andere manier naar voeding gaat kijken en gaat eten ter compensatie. Maar er zijn ook vrouwen die zich net op dat moment op een ongezonde manier voedsel gaan ontzeggen. Gewichtstoename Het oestrogeengehalte daalt, nieuwe eetgewoonten installeren zich door een veranderd familiaal leven, het basaal metabolisme daalt, de spiermassa vermindert en dat heeft tot gevolg dat vrouwen in gewicht neigen toe te nemen. Daarom kiezen sommige vrouwen ervoor om minder calorieën tot zich te nemen. Dat zal nog meer doeltreffend worden als het vergezeld wordt door fysieke inspanningen die, naast het calorieverbruik, ook de spiermassa ten goede komen. Het dieet moet binnen de perken blijven om te verhinderen dat er eetproblemen uit volgen. Zo moet ervoor gezorgd worden dat de vrouw voldoende proteïnen binnen krijgt om te voorkomen dat er een verlies is aan vetvrije massa, wat ook met de leeftijd verbonden is. Warmte, humeur en slapeloosheid Tussen de 50 en 80 procent van de vrouwen klaagt over warmteopwellingen ('vapeurs'), wat als zeer storend ervaren wordt. Isoflavonen van soja kunnen helpen, al moeten we in ons achterhoofd houden dat studies die over de invloed van isoflavonen werden uitgevoerd niet allemaal in dezelfde richting wijzen en dat hun doeltreffendheid nog altijd niet wetenschappelijk bewezen is. Volgens een onderzoeksgroep uit Quebec (professor Lucas van de universiteit van Laval) kan de inname van 500 mg omega 3, drie keer per dag, het aantal opwellingen gevoelig doen dalen. Daarbij zouden we ook nog de positieve effecten van omega 3 op lichte depressieve symptomen moeten rekenen. Verlies aan botmassa De vermindering aan oestrogenen is een van de grote boosdoeners bij het ontstaan van osteoporose. Calcium en vitamine D zijn onmisbaar als we bot willen behouden. De behoefte aan vitamine D verhoogt trouwens na de leeftijd van 50 jaar (400 IE bij vijftigplussers en 700 IE bij zeventigplussers). Idem voor calcium na de menopauze (1200mg/d). Het is ook aangeraden om dagelijks minstens drie melkproducten (waaronder niet meer dan één portie kaas) tot zich te nemen, maar ook fruit en groenten zijn belangrijk omdat ze kalium bevatten dat, in de vorm van bicarbonaat, overtollige zuren neutraliseert. Blijft nog over om erop toe te zien dat de voeding ook voldoende proteïnen bevat om botverdunning te beperken. Cardiovasculaire aandoeningen Het risico op cardiovasculaire aandoeningen verhoogt bij vrouwen die ouder zijn dan 55 jaar. De voeding moet daarop inspelen door weinig zout, verzadigde vetzuren en alcohol te bevatten en daarentegen veel vette vis, fruit en groenten en onverzadigde vetzuren aan te brengen. Iets wat de omvang van de taille trouwens ten goede komt! Ook hier is enige fysieke inspanning aan te raden. Weet ook dat isoflavonen van soja een positief effect zouden hebben op cardiovasculaire aandoeningen. Degeneratieve aandoeningen Alle tips die we krijgen om de kans op kanker te verminderen zijn vreselijk divers, zeker als we kijken naar de vele factoren die het ontstaan van kanker mee beïnvloeden. Algemeen gezien moeten we besluiten dat een gezonde levenswijze en een uitgebalanceerde voeding de basis vormen. Vele studies raden aan om het gebruik van alcohol te beperken tot één portie per dag (10gr ethanol) als we borstkanker willen vermijden. Er is ook een consensus over het gebruik van fruit en groenten. Die zouden het risico op colonkanker gevoelig verminderen. Net zoals een vezelrijke voeding.