...

Als de Belg aan tafel aanschuift, dan is de inhoud van zijn bord niet altijd zoals die hoort te zijn. Alle studies over de Belgische eetgewoontes zijn het er immers over eens: onze voeding heeft nogal de neiging veel te veel dierlijke vetten te bevatten, een overdaad aan suikers en te veel zout. We consumeren bovendien te veel dierlijke eiwitten, met als 'sausje' te veel verzadigde vetten. Plantaardige eiwitten zijn al moeilijker terug te vinden. Dat ene blaadje sla dat als bordversiering naast onze steak tartaar met frieten ligt, zegt genoeg. We laten groenten te veel links liggen. Plantaardige eiwitten? In veel culinaire tradities zijn vlees en vis niet elke dag op het menu terug te vinden zonder dat dit sowieso een tekort aan eiwitten veroorzaakt. Neem nu bijvoorbeeld de Zuid-Indische keuken. Die is hoofdzakelijk vegetarisch en zelfs kazen bestaan er amper. Het is een zeer geparfumeerde keuken die de weldaad van granen (rijst) en peulvruchten (linzen) aanvult met heel veel groenten en allerlei kruiden. Zonder zout, zonder smaak... Niet alleen zout geeft smaak aan een schotel. Bepaalde kruiden bepalen de smaak van de wereldkeuken en zijn net het bewijs dat zout niet noodzakelijk is. Meer nog, ze bezitten vaak medicinale eigenschappen die nuttig kunnen zijn, zoals bijvoorbeeld asafoetida (duivelskruid) dat de Indiërs aan hun schotels peulvruchten toevoegen en dat goed is tegen winderigheid. Snel, snel, water! In de exotische keuken (Mexicaans, Indisch...) zit heel vaak piment (chilipeper) in de gerechten vermengd. Piment bevat capsaïcine en die is verantwoordelijk voor de pikante smaak en het gevoel van warmte. Capsaïcine zorgt voor een verhoging van het basale metabolisme en het gevoel van verzadiging. Een tip dus voor wie wat kilo's kwijt wil. Piment is bovendien rijk aan vitamine C, ijzer, mangaan, koper en vitamines B5 en K. Verschillende studies hebben ondertussen ook aangetoond dat zelfs sterke chilipepers geen schade aanbrengen aan de maag. Toch moeten we ook in het gebruik van kruiden gematigd zijn, zeker als er al sprake is van een maagzweer. Ook met geconcentreerde piment (pasta) moeten we enige voorzichtigheid aan de dag leggen. Het gebruik van piment in de keuken kan de symptomen van een prikkelbare darm accentueren en is af te raden voor mensen die lijden aan een gastro-oesofagale reflux. Suiker Niet alleen Belgen zijn verlekkerd op suiker. De Turkse en Marokkaanse koekjes druipen van de honing en ook Libanese hapjes zijn er beroemd (berucht?) voor. In de Marokkaanse keuken vinden we trouwens ook te veel suiker terug (in tajines, couscous royale enz.) in de vorm van ofwel honing, ofwel pruimen, dadels, rozijntjes... Ook hier moeten we wat redelijkheid aan de dag leggen. Goede leerlingen Het is niet allemaal negatief. Sommige keukens hebben een uitstekende reputatie bij diëters. Denken we maar aan de strikt mediterrane keuken, en in het bijzonder aan het beroemde Kretenzische dieet. Van veel elementen daaruit kunnen we iets leren: