...

Vanzelfsprekend kunnen we in de apotheek advies geven over de precieze indicaties van bepaalde kruiden, maar zelfs een beperkte kennis van kruiden kan mensen ook aansporen om ze meer in de keuken te gaan gebruiken ter vervanging van zout. Zonder daarbij te vergeten dat ook aromatische kruiden vaak medicinale eigenschappen bevatten. Kurkuma We kennen kurkuma, want die geeft bijvoorbeeld de gele kleur aan curry. Kurkuma behoort tot de familie van de gember en de wortelstok wordt al eeuwen gebruikt in de oosterse keuken. Kurkuma krijgt al lang de aandacht van fytotherapeuten die er allerlei interessante eigenschappen in ontdekt hebben. In Asië wordt kurkuma trouwens gebruikt in de traditionele geneeskunde als ontstekingsremmend middel voor de behandeling van abdominale pijn, nierpijn, pijnlijke maanstonden en de ayurvedische geneeskunde. Gember Een ander lid van dezelfde familie is gember, een vaste waarde onder de keukenkruiden. Achter zijn citroenachtige geur verbergen zich bijzonder interessante eigenschappen. De belangrijkste actieve bestanddelen van gember zijn de gingerolen en shogaol, die een chemische structuur hebben van fenolisch type. Door zijn effect op de gal en zijn gastrokinetische eigenschappen vinden we deze molecule in onze apotheek als anti-emeticum en middel tegen nausea bij patiënten met problemen bij de vertering en zwangerschap. Gember heeft ook een anti-inflammatoire werking omdat het de synthese van prostaglandinen inhibeert. Komijn Komijn is afkomstig uit Egypte (Cuminum cyminum) en is ook terug te vinden in curry. Verwar komijn niet met karwijzaad (carum carvi) dat we in onze rekken terugvinden bij de middeltjes tegen kolieken bij zuigelingen! Komijn is zeer rijk aan ijzer, maar ook aan magnesium, calcium en kalium. Komijn bevat ook vitaminen uit de B-groep (B1, B6, B3 en B2) en bevat een etherische olie die rijk is aan terpeen. Het wordt gebruikt in de ayurvedische geneeskunde en de Chinese voedingsleer omdat het de afscheiding van maag- en pancreassappen verhoogt, wat een moeilijke vertering vergemakkelijkt. Bij ons kennen we komijn vooral voor zijn windafdrijvende eigenschappen, die te wijten zijn aan cuminaldehyde.