...

Polyfenolen zijn organische moleculen die we terugvinden in het plantenrijk. Ze hebben antioxiderende eigenschappen die op verschillende niveaus positieve effecten hebben: ze beschermen de cellulaire bestanddelen tegen oxidatieve schade. Die worden vaak gelinkt aan degeneratieve aandoeningen zoals kanker, osteoporose, diabetes, cardiovasculaire aandoeningen en bepaalde neurologische aandoeningen. Deze moleculen hebben ook een ontstekingsremmend effect. In de voeding vinden we ze vooral terug in groenten en fruit, maar ook in koffie, groene en zwarte thee, cacao en rode wijn. Wijn Rode wijn bevat tien keer meer polyfenolen dan witte wijn. Zij zitten in het vel en de pitten van de druif. Het is door de fermentatie van de druivensuikers tot alcohol dat de polyfenolen zich profileren. Het spreekt vanzelf dat alcohol op zich niet meteen een aanrader is voor de gezondheid. Maar de antioxiderende eigenschappen van de quercetine, de epicatechine en de proanthocyanidine die in de druif en dus ook in de wijn zitten, zijn lang en breed bestudeerd en hebben ondertussen hun plaats gevonden in de preventie van cardiovasculaire aandoeningen. Resveratrol In het vel van de druif vinden we resveratrol, een gekleurde molecule. We vinden dezelfde molecule ook terug in braambessen, pompelmoes, pistache- noten en rabarber (bij voorkeur uit biologische tuinbouw). Onder de vorm van glucoside zit resveratrol ook in het vel van de blauwe druif en we herkennen ook een niet te verwaarlozen portie in rode wijn, onder de vorm van aglycone (niet gelinkt aan een suiker). Chocolade Ook chocolade, en meer bepaald cacao, is rijk aan polyfenolen. Sommige auteurs beweren zelfs dat chocolade van alle voedingsstoffen bijna de meeste antioxidanten bevat. De waarde daarvan is rechtstreeks afhankelijk van de hoeveelheid cacao en de verscheidenheid van de bonen die erin verwerkt zitten. Het percentage cacao blijft hoe dan ook een goede indicator. Witte chocolade valt hier helemaal buiten, aangezien die gemaakt wordt met cacaoboter. Idem voor warme chocolademelk of warme chocolade: hitte is desastreus voor polyfenolen.