Donderdag vindt u de nieuwe editie van De Apotheker in uw brievenbus. Alvast een overzicht.
'Saai is het hier nooit'
"Wanneer je in gesprek gaat met stakeholders, moet je stevig in je schoenen staan en voldoende kennis van zaken hebben om technische discussies te kunnen voeren." Dat zegt Marleen Vandecapelle, doctor in de farmaceutische wetenschappen en aan de slag bij het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC), de Belgische 'nucleaire regulator'.
Therapietrouw verbeteren door te meten
Het gebrek aan therapietrouw vormt een onderschat probleem en wordt vaak uitsluitend aan de patiënt geweten, terwijl nochtans ook de arts en het zorgsysteem erbij betrokken zijn. Data uit geconnecteeerde devices maken een analyse mogelijk van het medicatiegebruik en kunnen de dialoog op gang brengen.
Houdt inzichtelijk geneesmiddelenbeleid ouderen uit het ziekenhuis?
Een internationale studie heeft zich gebogen over het nut van een inzichtelijk geneesmiddelenbeleid, gevoerd door een arts en een apotheker, voor ouderen met polymedicatie die in het ziekenhuis opgenomen zijn.
Vijf toekomstige jobs in de zorg
We staan voor een industriële revolutie. En net zoals bij alle vorige industriële revoluties zullen heel wat huidige taken en jobs overbodig worden en plaats ruimen voor A.I., robots, sensoren of processen in de cloud. Er zullen nieuwe jobs ontstaan, ook in de gezondheidszorg. Sommige daarvan kunnen we nu al voorspellen, volgens de bekende Hongaarse 'gezondheidsfuturoloog' Bertalan Meskó.
Van apotheekantiek tot eigen gin
"Apothekers zijn geboren uitvinders", zegt oud-apotheker Marc Degroote (75). Samen met zijn collega Bart Beckers was hij in 2015 een van de eersten die in ons land een eigen gin lanceerden. Minstens even indrukwekkend is het verhaal achter zijn collectie erfgoed uit de apotheek. "Ik was als jongeling reeds geïnteresseerd in antiek en heb altijd graag verzameld. Maar ik begin me stilaan af te vragen wat er in de toekomst met mijn verzameling moet gebeuren."
'Saai is het hier nooit'"Wanneer je in gesprek gaat met stakeholders, moet je stevig in je schoenen staan en voldoende kennis van zaken hebben om technische discussies te kunnen voeren." Dat zegt Marleen Vandecapelle, doctor in de farmaceutische wetenschappen en aan de slag bij het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC), de Belgische 'nucleaire regulator'.Therapietrouw verbeteren door te metenHet gebrek aan therapietrouw vormt een onderschat probleem en wordt vaak uitsluitend aan de patiënt geweten, terwijl nochtans ook de arts en het zorgsysteem erbij betrokken zijn. Data uit geconnecteeerde devices maken een analyse mogelijk van het medicatiegebruik en kunnen de dialoog op gang brengen.Houdt inzichtelijk geneesmiddelenbeleid ouderen uit het ziekenhuis?Een internationale studie heeft zich gebogen over het nut van een inzichtelijk geneesmiddelenbeleid, gevoerd door een arts en een apotheker, voor ouderen met polymedicatie die in het ziekenhuis opgenomen zijn.Vijf toekomstige jobs in de zorgWe staan voor een industriële revolutie. En net zoals bij alle vorige industriële revoluties zullen heel wat huidige taken en jobs overbodig worden en plaats ruimen voor A.I., robots, sensoren of processen in de cloud. Er zullen nieuwe jobs ontstaan, ook in de gezondheidszorg. Sommige daarvan kunnen we nu al voorspellen, volgens de bekende Hongaarse 'gezondheidsfuturoloog' Bertalan Meskó.Van apotheekantiek tot eigen gin"Apothekers zijn geboren uitvinders", zegt oud-apotheker Marc Degroote (75). Samen met zijn collega Bart Beckers was hij in 2015 een van de eersten die in ons land een eigen gin lanceerden. Minstens even indrukwekkend is het verhaal achter zijn collectie erfgoed uit de apotheek. "Ik was als jongeling reeds geïnteresseerd in antiek en heb altijd graag verzameld. Maar ik begin me stilaan af te vragen wat er in de toekomst met mijn verzameling moet gebeuren."