...

De relatie tussen de mens en alcohol is een 'lange en sociale verhouding', dat idee is de rode draad doorheen Alcohol and Humans, het veelzijdige boek samengesteld door de biologen Kimberley Hockings en Robin Dunbar. Het verhaal begint tien miljoen jaar geleden toen sommige apen met een nieuwe mutatie overrijp fruit konden eten zonder ziek te worden van de gefermenteerde suikers. Deze mensapen kregen zo een bijkomende bron van calorieën ter beschikking die hun overleving begunstigde en waardoor ze aan het begin stonden van een nieuwe tak die uiteindelijk in de mens zou uitlopen. Een 20-tal biologen, antropologen, psychologen en archeologen leveren bijdragen aan een fascinerende bundel die duidelijk maakt hoe onze evolutionaire geschiedenis nauw verweven is met alcohol. Deze molecule speelde een rol in het ontstaan van menselijke samenlevingen niettegenstaande alcohol een harddrug is die onnoemelijk veel leed kan veroorzaken. In vele culturen en periodes was alcohol een katalysator van intermenselijke relaties. Uit het oergraan einkorn kon veel gemakkelijker bier gemaakt worden dan brood gebakken. De landbouw is wellicht niet begonnen om meer voedsel te produceren (dat was er in vele vormen genoeg) maar om te brouwen. Sociaal drinken, bij een vuur waarbij voedsel en verhalen gedeeld werden, heeft een sleutelrol gespeeld in 400.000 jaar evolutie van de primaat met grote hersenen.