Vorige maand werden de Galenusprijzen 2022 voor medische innovatie en voor farmacologie uitgereikt. Het geneesmiddel Vyvgart van argenx en het onderzoek van prof. Garg over immunotherapie schoten de hoofdvogels af. Allebei bieden ze in hun categorie een aanzienlijke bijdrage voor de leniging van een 'unmet medical need'.

In het eerste geval gaat het om myasthenia gravis (gMG), een zeldzame auto-immuunziekte gekenmerkt door ernstige spierzwakte. Het onderzoek van Abhishek Garg op zijn beurt gebruikt prognostische/predictieve of FD-biomarkers, wat een grote stap vooruit betekent in de immuno-oncologie. De inzet van deze topwetenschappers -hun levenswerk zeg maar- geeft de patiënten die met de aandoeningen in kwestie kampen nieuwe hoop.

De nood is hoog, maar aan de redding wordt met man en macht gewerkt, zoveel is duidelijk. Premier Alexander De Croo had in zijn toespraak op de uitreikingsceremonie dan ook niets dan lof voor de Galenusprijswinnaars. Het zijn de geknipte personen om te tonen wat we kunnen en jongeren te motiveren en te inspireren, zei hij. Intellect is onze enige grondstof en 'hard sciences' bieden een enorme toegevoegde waarde, wat voor ons land het verschil maakt.

De inzet van topwetenschappers geeft patiënten nieuwe hoop

Inspireren en motiveren is iets wat ook apothekeres Isabelle Defrance in het bloed zit. Duurzaamheid en kwaliteit zijn voor haar geen loze containerbegrippen, integendeel. Als coach en begeleider voor collega-apothekers wil ze uiteindelijk de patiënten motiveren om zich goed te verzorgen en hun gezondheid in eigen handen te nemen, en dat op een ecologisch verantwoorde wijze. Nog meer inspiratie: verderop in deze editie neemt ziekenhuisapothekeres Katy Verhelle ons mee naar Egypte, of toch alvast naar een boeiende expo over het land waar zij al sinds haar studentenjaren kind aan huis is en waar ze haar hart aan verpand heeft.

Het ruikt zo stilaan naar vakantie... Samen met het team van De Apotheker wens ik u een mooie en rustgevende zomer toe en geef ik u graag opnieuw afspraak in september.

veerle.caerels@roularta.be, apotheker@roularta.be

Vorige maand werden de Galenusprijzen 2022 voor medische innovatie en voor farmacologie uitgereikt. Het geneesmiddel Vyvgart van argenx en het onderzoek van prof. Garg over immunotherapie schoten de hoofdvogels af. Allebei bieden ze in hun categorie een aanzienlijke bijdrage voor de leniging van een 'unmet medical need'. In het eerste geval gaat het om myasthenia gravis (gMG), een zeldzame auto-immuunziekte gekenmerkt door ernstige spierzwakte. Het onderzoek van Abhishek Garg op zijn beurt gebruikt prognostische/predictieve of FD-biomarkers, wat een grote stap vooruit betekent in de immuno-oncologie. De inzet van deze topwetenschappers -hun levenswerk zeg maar- geeft de patiënten die met de aandoeningen in kwestie kampen nieuwe hoop. De nood is hoog, maar aan de redding wordt met man en macht gewerkt, zoveel is duidelijk. Premier Alexander De Croo had in zijn toespraak op de uitreikingsceremonie dan ook niets dan lof voor de Galenusprijswinnaars. Het zijn de geknipte personen om te tonen wat we kunnen en jongeren te motiveren en te inspireren, zei hij. Intellect is onze enige grondstof en 'hard sciences' bieden een enorme toegevoegde waarde, wat voor ons land het verschil maakt. Inspireren en motiveren is iets wat ook apothekeres Isabelle Defrance in het bloed zit. Duurzaamheid en kwaliteit zijn voor haar geen loze containerbegrippen, integendeel. Als coach en begeleider voor collega-apothekers wil ze uiteindelijk de patiënten motiveren om zich goed te verzorgen en hun gezondheid in eigen handen te nemen, en dat op een ecologisch verantwoorde wijze. Nog meer inspiratie: verderop in deze editie neemt ziekenhuisapothekeres Katy Verhelle ons mee naar Egypte, of toch alvast naar een boeiende expo over het land waar zij al sinds haar studentenjaren kind aan huis is en waar ze haar hart aan verpand heeft. Het ruikt zo stilaan naar vakantie... Samen met het team van De Apotheker wens ik u een mooie en rustgevende zomer toe en geef ik u graag opnieuw afspraak in september.