Weet u wat een mangomoment is? Sommigen onder u zijn wellicht bekend met het concept. Voor de anderen verschaf ik graag een woordje uitleg.

"Iemand die met een klein gebaar of onverwachte attentie een moment van grote waarde creëert voor een ander... dat is een mangomoment. Mangomomenten zijn de kleine, onverwachte, verrassende, soms bijna niet waarneembare acties of gebaren tijdens de dagelijkse zorgverlening tussen patiënten, bewoners, familieleden en/of zorgverleners. Ze vinden plaats tijdens normale zorgactiviteiten, zijn niet ziektespecifiek en vergen geen of weinig tijd, middelen of energie." Zo staat het op mangomoment.org. Want ja, het concept heeft een eigen website, en er is ook een boek, een fonds, er zijn studies over gepubliceerd in wetenschappelijke vakbladen. En sinds kort is er ook een video. Ik was aanwezig op de lancering vorige week, en raad iedereen daarvan om de film eens te bekijken, ongeacht of u al dan niet al vertrouwd bent met de materie.

Always be a little kinder than necessary

Het concept - het begon écht met een stuk exotisch fruit - is zo voor de hand liggend, triviaal bijna. Toch vergt het blijkbaar jaren van onderzoek en studiewerk om het te vatten, en vooral ook veel sensibilisering om het in de praktijk te brengen. Een mindshift, zeg maar. De initiatiefnemers zetten alvast de nodige stappen om het mangomomentmodel zo breed mogelijk bekend te maken, niet alleen onder (toekomstige) zorgverleners, ook in de hele maatschappij.

Als apotheker klinkt het gegeven u allicht vrij alledaags in de oren. Een vriendelijk gebaar, een aanmoedigend woord, een oprecht luisterend oor. Een kleine moeite die voor veel mensen - patiënten - een wereld van verschil maakt. Vraag het maar aan Viviane...

Met een klein gebaar naar warmere zorg. Een mangomoment vormt de pit in de zorg. 'Always be a little kinder than necessary. ' Het zijn slogans en handvaten uit het boek en de video. Zullen we ons daar met zijn allen op toeleggen?

veerle.caerels@roularta.be, apotheker@roularta.be

Weet u wat een mangomoment is? Sommigen onder u zijn wellicht bekend met het concept. Voor de anderen verschaf ik graag een woordje uitleg. "Iemand die met een klein gebaar of onverwachte attentie een moment van grote waarde creëert voor een ander... dat is een mangomoment. Mangomomenten zijn de kleine, onverwachte, verrassende, soms bijna niet waarneembare acties of gebaren tijdens de dagelijkse zorgverlening tussen patiënten, bewoners, familieleden en/of zorgverleners. Ze vinden plaats tijdens normale zorgactiviteiten, zijn niet ziektespecifiek en vergen geen of weinig tijd, middelen of energie." Zo staat het op mangomoment.org. Want ja, het concept heeft een eigen website, en er is ook een boek, een fonds, er zijn studies over gepubliceerd in wetenschappelijke vakbladen. En sinds kort is er ook een video. Ik was aanwezig op de lancering vorige week, en raad iedereen daarvan om de film eens te bekijken, ongeacht of u al dan niet al vertrouwd bent met de materie. Het concept - het begon écht met een stuk exotisch fruit - is zo voor de hand liggend, triviaal bijna. Toch vergt het blijkbaar jaren van onderzoek en studiewerk om het te vatten, en vooral ook veel sensibilisering om het in de praktijk te brengen. Een mindshift, zeg maar. De initiatiefnemers zetten alvast de nodige stappen om het mangomomentmodel zo breed mogelijk bekend te maken, niet alleen onder (toekomstige) zorgverleners, ook in de hele maatschappij. Als apotheker klinkt het gegeven u allicht vrij alledaags in de oren. Een vriendelijk gebaar, een aanmoedigend woord, een oprecht luisterend oor. Een kleine moeite die voor veel mensen - patiënten - een wereld van verschil maakt. Vraag het maar aan Viviane... Met een klein gebaar naar warmere zorg. Een mangomoment vormt de pit in de zorg. 'Always be a little kinder than necessary. ' Het zijn slogans en handvaten uit het boek en de video. Zullen we ons daar met zijn allen op toeleggen?