...

Tijdens de zwangerschap verdubbelt de nood aan foliumzuur van 200-300 microgram naar 400 microgram per dag. "Bovendien is aangetoond dat foliumzuur afwijkingen van de neurale buis voorkomt. Doordat de voeding die verhoogde behoeftes niet kan dekken, krijgen zwangere vrouwen en vrouwen met kinderwens de raad dagelijks 400 microgram foliumzuur in te nemen, te beginnen minstens een maand voor en tot minstens drie maanden na de bevruchting. Die timing is essentieel. Dat is immers de gevoelige periode in de embryonale ontwikkeling. De sluiting van de neurale buis vindt plaats na 6 weken zwangerschap", aldus de richtlijnen van de Hoge Gezondheidsraad. De raad voegt er nog aan toe dat "die dekking langer zou moeten worden voortgezet omdat er nog andere, zeldzamere misvormingen kunnen optreden die ook gevoelig zijn voor foliumzuur, vooral tussen de 8e en de 12e zwangerschapsweek. In de praktijk dus foliumzuursupplementen in een voldoende hoge dosering gedurende het hele eerste trimester van de zwangerschap. Volgens sommigen zou een nog langere toediening van supplementen positieve effecten hebben, maar er zijn geen voldoende overtuigende argumenten om de inname van foliumzuur nog te verlengen." Zwangere vrouwen zouden voedingsmiddelen moeten eten die veel foliumzuur bevatten: ? donkergroene groenten (spinazie, waterkers, spruitjes, broccoli,...) ? peulgewassen (linzen (oranje, groene, zwarte), droge bonen, tuinbonen, kikkererwten,...) ? citrusvruchten (appelsienen, clementines, ...). Met twee woorden: eet peulgewassen en zo groen mogelijke groenten. "Vitamine D-deficiëntie bij de moeder veroorzaakt een tekort in utero en tijdens de eerste levensmaanden, wat kan leiden tot groeiachterstand, misvormingen van het skelet en een hoger risico op heupfractuur bij het verouderen. Vitamine D-tekort tijdens de zwangerschap is frequent in ons land en andere landen met weinig zon en in streken waar zuivelproducten niet worden verrijkt met vitamine D. Dat bemoeilijkt een toereikende aanvoer van vitamine D vanaf de geboorte en tijdens de periode van borstvoeding", legt de Hoge Gezondheidsraad uit. De Europese vereniging van kinderdieetkundigen raadt aan de 25-OH- vitamine D-spiegel te meten bij mensen die dreigen vitamine D-insufficiëntie te vertonen, zoals zwangere vrouwen die bevallen in de winter of de lente, zwangere vrouwen die niet in de zon komen, zwaarlijvige zwangeren en zwangeren met een donkerdere huidskleur die in Noordse landen wonen. Vitamine D-supplementen worden het best ingenomen tijdens de hoofdmaaltijd. IJzertekort tijdens de zwangerschap kan schadelijk zijn voor de foetus en kan een vroeggeboorte veroorzaken. Tijdens de zwangerschap en de periode van borstvoeding moeten dus ijzersupplementen worden voorzien als de inname en de absorptie onvoldoende zijn. Momenteel wordt almaar vaker aangeraden zwangere vrouwen systematisch ijzersupplementen te geven. Die beslissing wordt genomen door de arts op grond van de ijzerparameters van de vrouw. IJzersupplementen worden ingenomen samen met vitamine C.