Veel geneesmiddelennieuws in deze editie. Om te beginnen is er de federale roadmap voor een beter geneesmiddelenbeleid, met 52 maatregelen om de toegankelijkheid en duurzaamheid van veelbelovende, innovatieve geneesmiddelen te verbeteren en het budget doelmatiger aan te wenden.
Verder starten we deze maand met de voorstelling van de kandidaten voor de Galenusprijs Geneesmiddelen en Farmacologie. Promotie van innovatie in de gezondheidszorg is hier eveneens de doelstelling.
Nieuw op het terrein is ten slotte het medicatienazicht, een dienstverlening die sinds kort deel uitmaakt van het groeiende takenpakket van de apotheker. Bedoeling is dat de huisapotheker een 'medication review' voorstelt aan zijn gepolymediceerde patiënten om zo hun geneesmiddelengebruik te optimaliseren. Dat gebeurt door het opsporen van eventuele problemen zoals nevenwerkingen, ongepast gebruik, over- of ondergebruik, interacties, enz. De overheid maakt daarvoor een budget vrij van 2,9 miljoen euro. Opnieuw een concept dat we gerust als innoverend kunnen bestempelen.
Van corporatistisch spierballengerol wordt geen enkele patiënt beter
De invoering van de nieuwe dienst is voor sommige artsen(vertegenwoordigers) evenwel een doorn in het oog, zo is gebleken. Zo gaan er stemmen op om "de procedure voor medicatie-review door de apothekers te herbekijken en te corrigeren". Apothekers hebben daartoe namelijk niet de vereiste deskundigheid en zouden bovendien de vertrouwensrelatie tussen arts en patiënt dreigen te ondermijnen, luidt het.
Wellicht wordt de soep in het echte leven niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Want van corporatistisch spierballengerol wordt geen enkele patiënt beter. En dat laatste - mensen gezond maken en houden - is uiteindelijk toch waar we samen voor ijveren, niet?