...

Philip Otten heeft doorheen zijn nog jonge carrière aardig wat watertjes doorzwommen, zo blijkt. Een opleiding hotelschool en nadien voedings- en dieetleer culmineerde uiteindelijk in een keuze voor farmacie."Ik ben altijd wel graag bezig geweest met eten, ik heb ook in een brasserie gewerkt. Met die voedings- en dieetleer is voor mij een wereld opengegaan. Maar voor mij kwam alles pas samen in de opleiding tot apotheker: er zit een stuk wetenschap in, ik vind de logistiek heel fascinerend, en uiteraard ook het verkoopselement en het contact met mensen zijn uitermate boeiende aspecten van onze job als apotheker."De eerste jaren van zijn apothekerscarrière bracht Philip Otten in het Waasland door. "Eerder toevallig ben ik in Kruibeke beland, eerst als jobstudent, later als adjunctapotheker. Maar toen kwam de kans om in Antwerpen deze Eeuwfeest Apotheek over te nemen (samen met een vennoot runt hij ook een tweede apotheek in de buurt, Apotheek Generaal, EB). Het leuke aan een stadsapotheek is dat de wereld naar mij komt. Ik heb hier een heel divers publiek: joden, Belgen, maar af en toe duikt er ook wel eens een Chinees, Pool of Spaanstalig iemand op. Dat vergt toch enige taalkennis, al overkomt het me ook wel eens dat een patiënt een hele uitleg in het Pools doet en dan verbaasd is dat ik het niet begrepen heb", glimlacht hij.Los van de studies en het feit dat Philip Otten graag in de kookpotten roert, volgde hij ook met grote interesse het van oorsprong Britse tv-programma Bake Off. "Dat loopt al enkele jaren op verschillende zenders. Ik heb altijd wel eens aan een tv-programma willen meedoen, maar ik heb deze jaargang lang getwijfeld: bij de vorige editie had ik me ingeschreven, maar ik was toen reserve. Dit jaar had ik net de tweede apotheek overgenomen, was net verhuisd, het was dus superdruk. En de opdrachten die je van de programmamakers krijgt, zijn niet min, dat kost dus ook flink wat tijd. Maar ze hebben me uiteindelijk overtuigd, en jawel, ik was bij de uitverkoren kandidaten. Maar dan begint het pas!"Toch kijkt de finalist van Bake-Off Vlaanderen tevreden terug op zijn tv-avontuur. "Het bedenken van recepten, de hele voorbereiding kosten flink wat tijd en werk en dat zorgt ook voor de nodige stress. Ik kan je verzekeren: na acht weken was ik bekaf. Maar ik heb heel veel geleerd. En ik heb het programma ook absoluut niet als 'uitlach-tv' ervaren, integendeel. De medekandidaten waren heel fijne mensen. Je zit in hetzelfde schuitje, het ging er heel gemoedelijk aan toe."Maar ambities om te winnen heeft Philip nooit gehad: "Ik ben veel verder geraakt dan ik zelf ooit had gedacht of gedroomd. Maar ik heb nooit ambitie gehad om hier verder mee te gaan, voor mij is en blijft dit een hobby. Ik ben te graag apotheker. Al krijg ik nu wel eens lachend de vraag in de apotheek of er geen cake of taart is om te proeven. Dit gezegd zijnde: vrienden of familie weten me nu wel te vinden..." Zo staan de komende weken nog enkele feesten op de agenda waar zijn taarten en gebakjes zullen figureren.De amateurbakker maakt desgevraagd wel een onderscheid tussen koken en bakken. "Voor mij zijn dat twee verschillende disciplines. Iedereen kan wel een gerecht koken met ingrediënten uit de koelkast, voor bakken moet je toch een zekere basiskennis hebben, en dat ervaren mensen vaak als een drempel. Daar heeft de wedstrijd mij meer zelfvertrouwen gegeven. Crème patissière of zelfs bladerdeeg zijn voor mij intussen evidente zaken, dat is wel leuk."En wat zijn Philips eigen lievelingsbaksels? "Soezen of eclairs zijn mijn persoonlijke favorieten, ook omdat je met de vulling heel veel kanten uit kan. (Zand)koekjes of speculoos vind ik ook heel tof om te bakken. Dat ruikt bovendien heerlijk als het pas uit de oven komt. En uiteraard maak ik ook heel graag cakes. Het beslag is heel snel klaar, je kan eindeloos variëren met vullingen, van fruit, bessen tot noten. Bij al die gerechten levert een kleine inspanning veel plezier op." Ook daar blijkt Bake-Off een inspiratiebron: "Een gelaagde cake zoals kek lapis of pavlova hebben we daar groots moeten maken, maar omdat ik nu de techniek onder de knie hebt, kan ik ook kleinere versies maken."Op vraag van De Apotheker heeft Philip Otten zelfs een verrassing in petto: een heus kerstgebak voor op uw feesttafel. "Ik heb gekozen voor kransvormig, chocolade kersttulgebak. Het ziet er moeilijker uit dan het in werkelijkheid is. Een rijkelijke chocoladecake die je op de feesttafel kan zetten en waar iedereen van zal blijven snoepen."De redactie wenst u, met dank aan de auteur, alvast prettige en smakelijke feesten!