"De Vlaamse apothekers zetten zich gedurende de hele vaccinatiestrategie sterk in om de vaccinatiegraad te verhogen. Onder meer door zich te laten opleiden om zelf vaccins toe te dienen. Ze willen op die manier ook extra handen aanreiken om zoveel mogelijk mensen een eerste keer gevaccineerd te hebben tegen 11 juli", luidt het in een persbericht van het Vlaams Apothekersnetwerk.

"De opleidingen spelen een belangrijke rol in de doorgedreven hervorming van het zorglandschap. Zorgverstrekkers in het algemeen, en apothekers in het bijzonder, willen werken aan innovatieve en kwaliteitsvolle systemen met een meer populatiegerichte benadering, waarin we wegstappen van de afzonderlijke lijnen en meer evolueren naar ketens van zorg en welzijn. De huidige vaccinatiestrategie toont opnieuw scherp aan dat er meer investeringen nodig zijn in een geïntegreerde aanpak, ook wat betreft preventie en sensibilisatie."

Meer dan een spuitje

Bieke Popelier, Project Apotheker bij IPSA, organiseerde mee de opleidingen. "We willen er vooral voor zorgen dat apothekers in deze crisis breed inzetbaar zijn. De theoretische kennis helpt om patiënten te adviseren in de apotheek. Door de praktische workshops kunnen apothekers volledig fungeren als vaccinator in het geval er zich een tekort aan artsen of verpleegkundigen zou voordoen en later ook bij reguliere vaccinaties in de apotheek."

De lessen omvatten meer dan enkel een spuit voorbereiden en toedienen. Vaccinatoren moeten kunnen anticiperen op allergieën van de patiënt. Ze moeten ook weten wat te doen in levensbedreigende situaties zoals zeldzame anafylactische reacties. Al deze onderwerpen komen aan bod in de opleiding.

Kers op de taart

Volgens Bieke Popelier zal de ervaring die apothekers opdoen ook nuttig zijn in de verdere toekomst. "Ze hebben nu zeer veel kennis over het onderwerp. Ze willen op de hoogte zijn van de laatste info, om zo hun patiënten goed te kunnen sensibiliseren. De kers op de taart zou uiteraard zijn als we, net als in onze buurlanden, ook in de apotheek vaccinaties zouden mogen uitvoeren."

VAN-directeur Hilde Deneyer is ook voorstander van het idee om apothekers in hun eigen apotheek te laten vaccineren. "De apotheker kan, als meest laagdrempelige en bereikbare zorgverlener, helpen om de vaccinatiegraad te blijven verhogen. Vaccinaties laten plaatsvinden in de apotheek zou veel verschil kunnen maken in alle toekomstige campagnes. Niet enkel voor covid-19, maar ook voor bijvoorbeeld de seizoensgriep."

Bron: persbericht VAN

"De Vlaamse apothekers zetten zich gedurende de hele vaccinatiestrategie sterk in om de vaccinatiegraad te verhogen. Onder meer door zich te laten opleiden om zelf vaccins toe te dienen. Ze willen op die manier ook extra handen aanreiken om zoveel mogelijk mensen een eerste keer gevaccineerd te hebben tegen 11 juli", luidt het in een persbericht van het Vlaams Apothekersnetwerk."De opleidingen spelen een belangrijke rol in de doorgedreven hervorming van het zorglandschap. Zorgverstrekkers in het algemeen, en apothekers in het bijzonder, willen werken aan innovatieve en kwaliteitsvolle systemen met een meer populatiegerichte benadering, waarin we wegstappen van de afzonderlijke lijnen en meer evolueren naar ketens van zorg en welzijn. De huidige vaccinatiestrategie toont opnieuw scherp aan dat er meer investeringen nodig zijn in een geïntegreerde aanpak, ook wat betreft preventie en sensibilisatie."Meer dan een spuitjeBieke Popelier, Project Apotheker bij IPSA, organiseerde mee de opleidingen. "We willen er vooral voor zorgen dat apothekers in deze crisis breed inzetbaar zijn. De theoretische kennis helpt om patiënten te adviseren in de apotheek. Door de praktische workshops kunnen apothekers volledig fungeren als vaccinator in het geval er zich een tekort aan artsen of verpleegkundigen zou voordoen en later ook bij reguliere vaccinaties in de apotheek."De lessen omvatten meer dan enkel een spuit voorbereiden en toedienen. Vaccinatoren moeten kunnen anticiperen op allergieën van de patiënt. Ze moeten ook weten wat te doen in levensbedreigende situaties zoals zeldzame anafylactische reacties. Al deze onderwerpen komen aan bod in de opleiding.Kers op de taartVolgens Bieke Popelier zal de ervaring die apothekers opdoen ook nuttig zijn in de verdere toekomst. "Ze hebben nu zeer veel kennis over het onderwerp. Ze willen op de hoogte zijn van de laatste info, om zo hun patiënten goed te kunnen sensibiliseren. De kers op de taart zou uiteraard zijn als we, net als in onze buurlanden, ook in de apotheek vaccinaties zouden mogen uitvoeren."VAN-directeur Hilde Deneyer is ook voorstander van het idee om apothekers in hun eigen apotheek te laten vaccineren. "De apotheker kan, als meest laagdrempelige en bereikbare zorgverlener, helpen om de vaccinatiegraad te blijven verhogen. Vaccinaties laten plaatsvinden in de apotheek zou veel verschil kunnen maken in alle toekomstige campagnes. Niet enkel voor covid-19, maar ook voor bijvoorbeeld de seizoensgriep." Bron: persbericht VAN