Het project is een onderdeel van het Gezondheidskompas, een nieuwe online webapplicatie waarmee Vlamingen kunnen testen wat hun risico is op diabetes en hart- en vaatziekten en waarop ze kunnen letten voor een gezondere levensstijl. Het kompas peilt met een wetenschappelijk onderbouwde vragenlijst naar levensstijl, erfelijke factoren en eerdere gezondheidsproblemen. Er zijn vragen over persoonskenmerken zoals leeftijd en gewicht, over gewoontes zoals roken, drinken, bewegen en eten en over risicofactoren zoals kanker, erfelijkheid en eerdere diagnoses.

Op basis van de resultaten geeft het kompas een persoonlijk leefstijladvies en verwijst het door naar de huisarts voor die risicofactoren die verdere opvolging verdienen. Personen ouder dan 45 krijgen een gedetailleerde score voor hun risico op diabetes. Het kompas is op vraag van Vlaams minister Jo Vandeurzen ontwikkeld door Zorg en Gezondheid, in samenwerking met de Diabetes Liga en Domus Medica.

Sensibiliseren

Specifiek voor diabetes kan de apotheker risicopatiënten aanspreken en samen met hen de vragenlijst invullen, stipt het Vlaams Apothekers Netwerk aan. "Blijkt er een verhoogde kans op diabetes, dan kan de apotheker onmiddellijk het nodige advies verschaffen en eventuele bezorgdheden of misvattingen de kop indrukken. Afhankelijk van het resultaat verwijst de apotheker de patiënt al dan niet door naar de huisarts. Gezien hun brede wetenschappelijke achtergrond zijn apothekers zeer geschikt om risicopatiënten verder op te volgen. De apotheker kent zijn patiënten goed en is dan ook ideaal geplaatst om de patiënt te sensibiliseren en te wijzen op de gevaren van (pre)diabetes en gerelateerde cardiovasculaire aandoeningen. Ook kan er gezond leefstijladvies (gezonde voeding, bewegen, rookstop,...) gegeven worden en kan de apotheker zijn patiënt hierin motiveren en opvolgen."

Groepssessies

In het kader van het diabetespreventieproject kunnen huisartsen in twee startregio's (regio Mechelen - Heist-op-den-Berg en regio Menen-Wervik-Wevelgem) deelname voorschrijven aan 'Groepssessies Gezonde Voeding op verwijzing'. Dit aanbod wordt de komende tijd progressief uitgebreid over heel Vlaanderen. Het bestaat uit verschillende groepssessies, onder begeleiding van een diëtist(e), om praktijkgericht aan de slag te gaan met eetgewoonten en hoe gezonder te eten.