Recent kondigde de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) haar terug-naar-schoolplan aan, waarin een hoofdrol is weggelegd voor gedecentraliseerde vaccinatie-acties (in scholen, winkelketens, bedrijven, en mobiele vaccinatie in Vacci-Bussen, pop-ups en met thuiszorgteams). Dat alles om de vaccinatiegraad in de hoofstad op te krikken. Het project Pharma-on-tour komt daar binnenkort nog bij.

Vaste huisapotheker

"40% van de inwoners van het Brussels Gewest heeft geen vaste huisarts, maar iedereen komt bij de apotheek en veel mensen zonder huisarts hebben wél een vaste huisapotheker. Tussen de apotheker en zijn patiënteel is er een unieke vertrouwensband", luidt het in een persbericht.

"Vooral in wijken met een lage vaccinatiegraad kunnen apothekers helpen hardnekkige vragen en twijfels over de werking en de veiligheid van de coronavaccins weg te nemen, en zo personen die minder makkelijk te bereiken zijn via de gebruikelijke sensibiliseringscampagnes, toch bewust maken van het belang van vaccinatie."

Tijdens een voorafgaande enquête van de UPB-AVB verklaarden bijna negen op de tien van de respondenten gebruik te willen maken van 'vaccinatie in de apotheek' als daartoe de mogelijkheid zou bestaan.

Prik door arts of verpleegkundige

Concreet zal de vaccinatie plaatsvinden in de apotheek zelf of in een vaccinatiepunt (bus, tent, ...) dat voor de apotheek zal staan. Het project zal het Brussels Gewest doorkruisen en daarbij halt houden in vooraf geselecteerde apotheken in gemeenten met een lage vaccinatiegraad.

De deelnemende apotheken zijn verantwoordelijk voor de opslag en voorbereiding van de vaccins, maar de vaccinatie zelf wordt uitgevoerd door de teams (artsen en verpleegkundigen) van de GGC in de bus of tent. Voorafgaand aan de passage van het project worden de bewoners geïnformeerd en gesensibiliseerd door de gemeenten, wijkcomités, wijkwerkers,...

Momenteel nemen al twee apotheken deel aan het project: één in de Havenwijk in Sint-Jans-Molenbeek en één in de Colignonbuurt in Schaarbeek.

Recent kondigde de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) haar terug-naar-schoolplan aan, waarin een hoofdrol is weggelegd voor gedecentraliseerde vaccinatie-acties (in scholen, winkelketens, bedrijven, en mobiele vaccinatie in Vacci-Bussen, pop-ups en met thuiszorgteams). Dat alles om de vaccinatiegraad in de hoofstad op te krikken. Het project Pharma-on-tour komt daar binnenkort nog bij. Vaste huisapotheker"40% van de inwoners van het Brussels Gewest heeft geen vaste huisarts, maar iedereen komt bij de apotheek en veel mensen zonder huisarts hebben wél een vaste huisapotheker. Tussen de apotheker en zijn patiënteel is er een unieke vertrouwensband", luidt het in een persbericht. "Vooral in wijken met een lage vaccinatiegraad kunnen apothekers helpen hardnekkige vragen en twijfels over de werking en de veiligheid van de coronavaccins weg te nemen, en zo personen die minder makkelijk te bereiken zijn via de gebruikelijke sensibiliseringscampagnes, toch bewust maken van het belang van vaccinatie."Tijdens een voorafgaande enquête van de UPB-AVB verklaarden bijna negen op de tien van de respondenten gebruik te willen maken van 'vaccinatie in de apotheek' als daartoe de mogelijkheid zou bestaan. Prik door arts of verpleegkundigeConcreet zal de vaccinatie plaatsvinden in de apotheek zelf of in een vaccinatiepunt (bus, tent, ...) dat voor de apotheek zal staan. Het project zal het Brussels Gewest doorkruisen en daarbij halt houden in vooraf geselecteerde apotheken in gemeenten met een lage vaccinatiegraad. De deelnemende apotheken zijn verantwoordelijk voor de opslag en voorbereiding van de vaccins, maar de vaccinatie zelf wordt uitgevoerd door de teams (artsen en verpleegkundigen) van de GGC in de bus of tent. Voorafgaand aan de passage van het project worden de bewoners geïnformeerd en gesensibiliseerd door de gemeenten, wijkcomités, wijkwerkers,... Momenteel nemen al twee apotheken deel aan het project: één in de Havenwijk in Sint-Jans-Molenbeek en één in de Colignonbuurt in Schaarbeek.