...

"Als student maakte ik mijn thesis over bierbrouwen. Typisch: als ik me ergens in vast bijt, doe ik dat grondig, dus ben ik alle brouwerijen van België afgereden om mij te laten initiëren. Ik vond het wel tof om het brouwproces in een labo-opstelling te simuleren en het theoretische aantal mogelijke recepten te berekenen (septilard), om dan mijn lievelingstripel te creëren", noteer ik.Alhoewel België bierland zo'n 1.500 biermerken telt, is dat slechts een minuscule fractie van wat de combinatie mout-hop-gistkruiding kan opleveren. "Er was en is nog een immense ruimte om een eigen, uniek bier te ontwikkelen", was het besluit.Alleen: de student-bierbrouwer breide professioneel geen vervolg aan zijn eindwerk. "Ik ben aan de slag gegaan als sales in de farmawereld. Ik had wel stage gedaan in ziekenhuizen en de officina, maar dat was niet mijn ding. Sales daarentegen vond ik heel boeiend, zeker omdat het er om gaat om de beschikbare kennis zo goed mogelijk over te brengen naar medische professionals. Dat is ook wat we met Ismar Healthcare doen: de kennis, die door farmabedrijven ontwikkeld is, helpen ontsluiten en zorgen dat geneesmiddelen op de juiste manier en bij de juiste patiëntenpopulatie terechtkomen. Daarvoor kunnen we een beroep doen op een uitgebreid netwerk van zo'n 2.000 experten wereldwijd en hebben we ook patenten voor (na)scholing ontwikkeld."De bierpassie van Louis Smets is weliswaar nooit getemperd ("als ik een brouwerij kan bezoeken, doe ik dat"), maar voor brouwen was er professioneel geen tijd - tot zijn oudste dochter stage ging lopen op de Emiliushoeve in Bevel, een dagcentrum voor mensen met een mentale beperking. "Ik ben daar gaan meehelpen, leerde er gedreven mensen kennen die pompoenen kweken. Pompoenpitten bevatten omega 3 en vitamine K, da's best gezond en ze geven diepgang. Dat is in mijn brouwersbrein beginnen gisten. De gasten hebben me uitgedaagd, ik heb hen beloofd om te proberen een uniek bier te maken."De vrouwen des huizes Smets beschouwden de belofte als een midlifecrisis, de brouwerapotheker is vooral opgetogen over het resultaat. "Dit project heeft de eigenwaarde van die gasten een boost gegeven. De reacties van hen en hun ouders, daarvoor doe je het. Ze kweken niet zomaar pompoenen (vandaar trouwens PP, pompoenpitten) of verpakken niet meer eender wat. Ze zien zichzelf als brouwers."En dat bier staat op de kaart van een aantal sterrenrestaurants! "Als ik chefs hoor klagen over een groot personeelsverloop, denk ik: zet die mensen in, je tomaten zullen nooit zo goed gepeld zijn. Gasten met autisme of het syndroom van Down kunnen perfect bepaalde taken aan en zullen dat met toe wijding doen. Het verwondert mij dat ondernemers tout court die kans niet grijpen. Collega's bij Voka of Unizo vinden mijn verhaal wel boeiend, maar er heerst ook een zekere ambiguïteit. Terwijl ik vooral zie hoe die gasten zijn opengebloeid."De opbrengst van de bierproject, dat binnenkort aan zijn zesde brouwsel toe is (goed voor intussen 150.000 verkochte flesjes Louis PP), gaat naar de werking van de Emiliushoeve. Een distributienetwerk is er niet echt: "Twee drankhandels, in Nijlen en in Lokeren, verkopen het bier, net als de webshop. In café De Slappen Uier in Nijlen staat het op de kaart. Als vrienden of ikzelf bij de sterrenchefs te gast zijn, vullen we hun voorraad aan. Exportplannen hebben we niet. Je moet je dezer dagen veeleer de vraag stellen: wat is de ecologische kost om bier naar weet ik waar te vervoeren. Er staat geen patent op Louis PP, is het dan niet beter dat men elders zelf een biertje produceert?"Ondernemer Louis Smets monitort de ratings van zijn bier nauwgezet. "Louis PP moet je serveren op 6 graden. In een sterrenrestaurant krijgt ons bier beduidend betere kwoteringen dan als het op café wordt geserveerd."Het gegeven intrigeert hem. Hij oppert zelfs dat het met onze smaak slecht gesteld is. "Onze hersenen misleiden onze smaakbeleving. Daarom werk ik momenteel met sterrenchef Thijs Vervloet van restaurant Colette aan een boek over de neurofysiologie van de smaak en aan een smaakexperiment rond blind proeven. Dat wordt echt een eye opener."