de Apotheker

cover de Apotheker

Lees nr. 05 | 23 maart 2020

Web weergave

"Op voorwaarde dat er geen te hoge druk ligt op het gezondheidssysteem kunnen we de mortaliteitsratio van COVID-19 op 0,5 à 0,6% houden. Essentieel is dat iedereen zich aan de preventieve maatregelen houdt. Ter vergelijking, in China en Italië lag de mortaliteit op 3%."

TRIBUNE

We vernamen het net als jou live op tv: "Apotheken zullen open blijven, ook in het weekend." In nood kent men zijn vrienden. Plots weten we weer wat we echt nodig hebben. WC-papier? De meest noodzakelijke levensmiddelen zijn voedsel en geneesmiddelen. Die zullen ook in deze crisissituatie beschikbaar blijven in ons land. Want apothekers blijven achter hun toog.

TRIBUNE

De invoering van een kwaliteitshandboek leverde geen significante bijdrage tot een hoger algemeen kwaliteitsniveau in de apotheek. Het handboek meet onvoldoende wat het beoogt te meten; een verband tussen de beschreven organisatiestructuren en - processen en de zorg voor de patiënt is er niet.

ACTUALITEIT

"Tussen 2019 en 2025 implementeert de APB systematisch haar visienota kwaliteit. In samenwerking met het geneesmiddelenagentschap FAGG werken we op negen domeinen. Afsluiter is 'transparantie'."

ACTUALITEIT

In verschillende Belgische ziekenhuizen worden concrete initiatieven genomen om de energievoetafdruk van de zorgproductie te verminderen. Van de biomethanisatie van voedselafval tot het recupereren van pacemakers en de jacht op antibiotica in afvalwater.

ACTUALITEIT

Waarom volgen veel astmapatiënten hun onderhoudsbehandeling niet zoals het hoort? Vier Belgische longartsen voerden een enquête uit om uit te zoeken hoe patiënten met hun ziekte omgaan, wat hun zorgen zijn en hoe ze de therapietrouw kunnen verbeteren.

ACTUALITEIT

Sinds 25 mei 2018 is de GDPR (General Data Protection Regulation) van toepassing, met nogal wat gevolgen voor de zorgsector. Vanaf 26 mei 2020 is de MDR (de Medical Device Regulation) van toepassing en vanaf 26 mei 2022 de IVR (In-vitro Device Regulation). Het valt te verwachten dat de MDR eveneens een niet onbelangrijke impact zal hebben op de praktijk van zorgverleners en zorginstellingen.

ACTUALITEIT

Hoe zorg je voor een evenwichtige voeding? Om de consumenten daarbij te helpen, hebben ook de Belgische overheden de Nutri-Score ingevoerd, een wetenschappelijk gevalideerd logo bestaande uit vijf letters en vijf kleuren, dat informatie geeft over de voedingswaarde van de voedingsmiddelen.

GEZONDHEID

In februari werden 3.700 personen bijna een maand aan boord van het cruiseschip Diamond Princess geblokkeerd. Onmiddellijke evacuatie had het aantal gevallen van besmetting drastisch kunnen beperken, zeggen onderzoekers.

GEZONDHEID

In de loop van de maand februari toonde het tv-journaal bevreemdende beelden van verlaten straten in China die met javelkanonnen werden gereinigd, om de verspreiding van SARS-CoV2 in te perken. Virologen hadden toen al verklaard dat het virus niet via voorwerpen wordt overgedragen. Onderzoek in twee ziekenhuizen heeft het kunnen meten.

GEZONDHEID

De huid weerspiegelt de gezondheidstoestand en die laatste hangt nauw samen met de voeding. Het is dan ook essentieel dat de huid elke dag de nodige voedingsstoffen krijgt, en in sommige gevallen kunnen voedingssupplementen daarbij helpen.

GEZONDHEID VOEDING

Sinds het schooljaar 2019/2020 wordt het HPV-vaccin ook gratis ter beschikking gesteld om jongens in het eerste leerjaar van het secundair onderwijs te vaccineren. De eerste beschikbare cijfers aangaande het gebruik wijzen op een goede aanvaarding van het HPV-vaccin bij jongens. Dr. Geert Top, van het Agentschap Zorg en Gezondheid, geeft meer uitleg bij deze bemoedigende cijfers.

GEZONDHEID VOEDING

De Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections, die geprogrammeerd was in Boston van 8 tot 11 maart, moest er dit jaar aan geloven. Sprekers gaven hun lezing ieder vanuit het eigen ziekenhuis, voor een virtueel gehoor. Niet totaal onverwacht kwam de ontwikkeling van een vaccin tegen SARS-CoV2 aan bod. Het onderzoekswerk schiet goed op, maar er zijn twijfels over de haalbaarheid van vaccinatie tegen 's werelds recentste plaag.

GEZONDHEID

RNA van het SARS-CoV2 kan in feces van patiënten worden aangetoond. Of het om infecterende virussen gaat, is niet duidelijk. Maar hygiëne op het toilet wordt beschouwd als een extra aandachtspunt.

GEZONDHEID

In laboratoria over de hele wereld wordt koortsachtig gezocht naar een behandeling tegen COVID-19. Een Europese groep infectiologen ziet het breder en op langere termijn.

GEZONDHEID

Als u uw apotheek wil verkopen (of een apotheek wil kopen) is het belangrijk te weten dat de wet in heel wat situaties een maximumprijs vooropstelt die bij die verkoop mag worden gevraagd. Wat houdt deze regeling precies in en op welke verkopen is de regeling van toepassing?

PRAKTIJK

Als u een discussie hebt met een leverancier van pakweg uw computers, meubilair of telefooninstallatie zal die vaak teruggrijpen naar zijn algemene voorwaarden om het gelijk aan zijn kant te krijgen. Toch hoeft u het daar niet altijd mee eens te zijn.

PRAKTIJK

Naast Verdi en Rossini wordt Giacomo Puccini (1858-1924) beschouwd als één van de grootste Italiaanse operacomponisten. Hij was een rasechte Toscaan, maar wat weinigen weten is dat hij zijn laatste levensdagen in Brussel doorbracht, waar hij voor keelkanker behandeld werd. Hij overleed er onverwacht, vermoedelijk als gevolg van een cardiovasculair accident.

CULTUUR+

De Duitse sopraan Diana Damrau zag onlangs haar album met Strauss-liederen verschijnen. Een toonaangevende sopraan in een repertoire dat haar na aan het hart ligt, dat leidt natuurlijk tot sterke vertolkingen.

CULTUUR+

Elk jaar ontvangt het Antwerp Symphony Orchestra, in samenwerking met deSingel, internationale orkesten in de Koningin Elisabethzaal of in deSingel in Antwerpen. De programma's bevatten sleutelwerken van componisten als Strauss, Brahms, Chopin, Mozart, Tsjaikovski, Mahler, Ravel of Sjostakovitsj. Wie volgend concertseizoen wil genieten van deze symfonische toppers kan best niet te lang wachten met het reserveren van tickets.

CULTUUR+

"Een belgian style tripel wordt gekenmerkt door een zoete aandronk en een bittere afdronk, leerde ik van de broeder-brouwer in Westmalle. Dat hebben wij ook geprobeerd bij de Louis PP", vertelt de CEO van Ismar Healthcare, Louis Smets (59). De passie voor het brouwen gaat terug tot zijn studies farmacie, zo blijkt.

PORTRET