De vorige regering bestelde naar aanleiding van de eerste coronagolf via het ministerie van Defensie miljoenen mondmaskers van het Luxemburgse bedrijf Avrox. Die werden vanaf juni gratis uitgedeeld via de apothekers.

Maar volgens een vertrouwelijk rapport van het wetenschappelijk instituut Sciensano zou blijken dat de mondmaskers mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat komt omdat ze kleine deeltjes van zilver en titaniumdioxide bevatten.

De Hoge Gezondheidsraad heeft dat eerste ruwe advies van Sciensano onder de loep genomen, en komt tot de conclusie dat de mondmaskers beter even niet meer gebruikt worden, bevestigt het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.

Er is geen bewijs van gevaar voor de volksgezondheid, benadrukt woordvoerder Arne Brinckman. "Er is momenteel geen enkel gezondheidsrisico aangetoond", klinkt het. Het gaat om een voorzorgsmaatregel en mensen hoeven de maskers voorlopig ook nog niet meteen weg te gooien. Minister Vandenbroucke heeft intussen bijkomend onderzoek gevraagd aan Sciensano en de Hoge Gezondheidsraad.

Defensie bestelde vorig jaar 18 miljoen stoffen mondmaskers, waarvan ongeveer 15 miljoen van Avrox en 3 miljoen van het Belgische Tweeds&Cotton. Die laatste zijn niet onderzocht, maar worden wel onderworpen aan dezelfde voorzorgsmaatregel.

Ruwweg 10 miljoen mondmaskers zijn nog niet uitgedeeld. Bij de apothekers zelf ligt er nog een voorraad van zowat 3 miljoen maskers, in de kazerne in Peutie zijn er 6,5 miljoen blijven liggen. Die worden voorlopig ook niet verder verdeeld.

Belga

De vorige regering bestelde naar aanleiding van de eerste coronagolf via het ministerie van Defensie miljoenen mondmaskers van het Luxemburgse bedrijf Avrox. Die werden vanaf juni gratis uitgedeeld via de apothekers. Maar volgens een vertrouwelijk rapport van het wetenschappelijk instituut Sciensano zou blijken dat de mondmaskers mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat komt omdat ze kleine deeltjes van zilver en titaniumdioxide bevatten. De Hoge Gezondheidsraad heeft dat eerste ruwe advies van Sciensano onder de loep genomen, en komt tot de conclusie dat de mondmaskers beter even niet meer gebruikt worden, bevestigt het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Er is geen bewijs van gevaar voor de volksgezondheid, benadrukt woordvoerder Arne Brinckman. "Er is momenteel geen enkel gezondheidsrisico aangetoond", klinkt het. Het gaat om een voorzorgsmaatregel en mensen hoeven de maskers voorlopig ook nog niet meteen weg te gooien. Minister Vandenbroucke heeft intussen bijkomend onderzoek gevraagd aan Sciensano en de Hoge Gezondheidsraad. Defensie bestelde vorig jaar 18 miljoen stoffen mondmaskers, waarvan ongeveer 15 miljoen van Avrox en 3 miljoen van het Belgische Tweeds&Cotton. Die laatste zijn niet onderzocht, maar worden wel onderworpen aan dezelfde voorzorgsmaatregel. Ruwweg 10 miljoen mondmaskers zijn nog niet uitgedeeld. Bij de apothekers zelf ligt er nog een voorraad van zowat 3 miljoen maskers, in de kazerne in Peutie zijn er 6,5 miljoen blijven liggen. Die worden voorlopig ook niet verder verdeeld. Belga