Volgens berichten in de pers afgelopen week zijn er nog 1 miljoen griepvaccins op komst naar onze apotheken en patiënten, zegt Depoorter. Het gaat om een deel van de 2,9 miljoen griepvaccins die ons land voor de zomer had besteld.

"Waarom geraken die griepvaccins dit jaar zo moeilijk tot bij de apotheek?", vraagt het Kamerlid zich af. "Elk jaar komen er meer dan twee miljoen griepspuiten naar ons land. Die worden doorgaans op het eind van de zomer geleverd bij de apotheek via de farmaceutische groothandel."

Reservatielijsten

Depoorter verneemt van de farmaceutische groothandels dat er op dit moment een groot aantal dosissen klaar staat in Frankrijk en in het Verenigd Koninkrijk bij de producenten. "Hoe komt het dan dat de apothekers niet beleverd worden? De apothekers zitten zo goed als door hun stock en daarbij komt dat in de meeste apotheken er ook al gewerkt wordt met reservatielijsten voor patiënten die wel tot de risicogroep behoren maar nog geen vaccin hebben."

"Het is noodzakelijk dat de minister van Volksgezondheid contact opneemt met de producenten om de vaccins zo snel mogelijk naar ons land te krijgen, zodat we er ons van kunnen verzekeren dat die 2,9 miljoen vaccins toegediend worden vooraleer het echte griepseizoen begint", stelt Kathleen Depoorter.

Export

Op dit moment kunnen de groothandelaars nog geen levertermijn meedelen. Depoorter maakt zich dan ook zorgen dat we opnieuw in een 'mondmaskerscenario' belanden waar bijvoorbeeld landen de nog beschikbare vaccins niet vrijgeven om te exporteren. "Kan de minister bevestigen dat de bestelde griepvaccins nog uitgevoerd kunnen worden naar ons land vanuit Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk of wordt dit de zoveelste saga? Overleg dringt zich op", besluit ze.

Volgens berichten in de pers afgelopen week zijn er nog 1 miljoen griepvaccins op komst naar onze apotheken en patiënten, zegt Depoorter. Het gaat om een deel van de 2,9 miljoen griepvaccins die ons land voor de zomer had besteld."Waarom geraken die griepvaccins dit jaar zo moeilijk tot bij de apotheek?", vraagt het Kamerlid zich af. "Elk jaar komen er meer dan twee miljoen griepspuiten naar ons land. Die worden doorgaans op het eind van de zomer geleverd bij de apotheek via de farmaceutische groothandel." ReservatielijstenDepoorter verneemt van de farmaceutische groothandels dat er op dit moment een groot aantal dosissen klaar staat in Frankrijk en in het Verenigd Koninkrijk bij de producenten. "Hoe komt het dan dat de apothekers niet beleverd worden? De apothekers zitten zo goed als door hun stock en daarbij komt dat in de meeste apotheken er ook al gewerkt wordt met reservatielijsten voor patiënten die wel tot de risicogroep behoren maar nog geen vaccin hebben.""Het is noodzakelijk dat de minister van Volksgezondheid contact opneemt met de producenten om de vaccins zo snel mogelijk naar ons land te krijgen, zodat we er ons van kunnen verzekeren dat die 2,9 miljoen vaccins toegediend worden vooraleer het echte griepseizoen begint", stelt Kathleen Depoorter.ExportOp dit moment kunnen de groothandelaars nog geen levertermijn meedelen. Depoorter maakt zich dan ook zorgen dat we opnieuw in een 'mondmaskerscenario' belanden waar bijvoorbeeld landen de nog beschikbare vaccins niet vrijgeven om te exporteren. "Kan de minister bevestigen dat de bestelde griepvaccins nog uitgevoerd kunnen worden naar ons land vanuit Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk of wordt dit de zoveelste saga? Overleg dringt zich op", besluit ze.